Hopp til innhold

Solspray kan havne i lungene

Noen solsprayer kan være kreftfremkallende, fordi de inneholder nanopartikler som kan dras inn i lungene. Små barn er særlig utsatt.

Solspray

– Jeg ville ikke brukt solkrem i sprayform på min to år gamle datter, sier svensk ekspert. Illustrasjonsfoto.

Foto: Camilla Veka/NRK

Bare 20 prosent av solbeskyttelsen havner på huden når du bruker solspray. Resten svever rundt i lufta og kan gi helseskade hvis stoffene pustes inn, viser en ny rapport.

Naturvernforbundet i Sverige la i dag fram rapporten som viser at knøttsmå nanopartikler kan skade lungevevet hvis du puster dem inn. Flere solsprayer inneholder slike stoffer.

Solspray er ofte beregnet for små barn, ettersom spray er enklere å bruke enn solkrem. Både i Sverige og Norge selges det solspray som inneholder det omstridte nanostoffet titandioksid.

Partiklene reflekterer uv-stråling fra kroppen, og hindrer solenergi fra å trenge inn i huden. Titandioksid er det eneste fysiske filteret EU har godkjent i solprodukter.

LES OGSÅ:

Mye brukt

Solkrem

Spray er ofte enklere enn solkrem når barna skal beskyttes. Men ikke nødvendigvis bedre. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

Noen produsenter har valgt å kutte ut dette stoffet i produktene sine. Likevel brukes det stadig oftere i solkremer og – sprayer, fordi det gir en bredere beskyttelse mot solstrålene enn kjemiske filtre, og fordi beskyttelsen ikke blir liggende som et hvitt belegg på huden.

Men hvis du bruker en solspray med titandioksid i nano-form, risikerer du altså å puste inn store deler av de knøttsmå partiklene.

Spesielt bekymringsfullt er dette hvis barn sprayes med slik solkrem, ifølge den svenske rapporten.

EU-kommisjonens vitenskapskomite for forbrukersikkerhet (SCCS) fastslo i fjor at nano-titandioksid kan være kreftfremkallende hvis man får det inn i lungene. Derfor fraråder komiteen bruken av dette stoffet i sprayer og pudder.

Du kan selv enkelt sjekke om solsprayene inneholder det omstridte stoffet. Emballasjen skal være merket med betegnelser som "Titanium Dioxide (nano)". Og hvis du velger et Svanemerket produkt, kan du være sikker på at det ikke inneholder titandioksid på nano-nivå.

– Ville ikke brukt det på min datter

Jan Vilhelm Bakke

Det er en uting å spraye noe i luften som man i stedet kan smøre på huden, mener overlege Jan Vilhelm Bakke.

Peter Jansson i den svenske bransjeorganisasjonen Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, som er ekspert på solbeskyttelse, sier at han ikke ville ha brukt solspray på sin to år gamle datter.

– Men kanskje på beina til mine eldre barn, sier han til magasinet Ny Teknik.

– Dette er en problematikk man absolutt skal være obs på. Generelt mener jeg det er en uting å spraye noe i luften som man i stedet kan smøre på huden. Spesielt gjelder det spraying på barn, sier overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet til NRK.no. Han jobber blant annet med problemer knyttet til spraying med rengjøringsmidler på norske arbeidsplasser.

– Det finnes mange typer partikler som ikke er risikovurdert når det gjelder virkningene på lungene. Derfor bør man være føre var uansett hvilken type spray det er snakk om, mener Bakke.

Lederen i det svenske Naturvernforbundet, Johanna Sandahl, sier ifølge forbundets nettsider at det er et mysterium at svenske butikker selger solspray med et innhold som ifølge EUs eksperter burde vært forbudt av helsegrunner.

LES OGSÅ:

– Følger anbefalingene

– Det største problemet med solbeskyttelse er at forbrukerne enten ikke anvender det eller påfører det i for små mengder, sier Finn Rasmussen til NRK.no. Han er direktør i Kosmetikkleverandørenes forening.

– Vi er kjent med anbefalingen fra EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet (SCCS). De bedømmer titandioksid i nano-form som trygt å bruke som solfilter, unntatt i produkter som medfører mulighet for vesentlig inhalasjon av nano-partikler. Vårt inntrykk etter en rask sjekk er at dette i svært liten grad brukes av våre medlemmer, sier han.

Ifølge Rasmussen følger kosmetikkindustrien generelt alltid anbefalingene fra SCCS.

– Velger du produkter fra kjente merkevareleverandører skal disse være trygge i bruk, sier han.

– Nok et eksempel

Per-Erik Schulze

Forbrukerne er 'prøvekaniner', mener Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet

Foto: Naturvernforbundet

Naturvernforbundet i Norge mener dette er enda et eksempel på uønskede ting som puttes inn i forbrukerprodukter.

– Kroppspleie ser ut til å være et verstingfelt. Vi mener at hormonhermere, miljøgifter, mikroplast og nå også nanopartikler er noe folk burde forskånes fra, sier fagrådgiver Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet til NRK.no.

Han mener at den svenske rapporten er en god oppsummering av risikoen ved nanopartikler, og hvilke områder som er mest bekymringsfulle.

– Det har også vært snakk om at spraying av sår på huden kan være ekstra problematisk, ettersom stoffene da i prinsippet kan komme inn i kroppen via blodbanene, sier han.

Schulze mener at nanopartikler i solspray burde vært forbudt inntil det eventuelt kan bevises at de ikke er helseskadelige.

– Forbrukerne er "forsøksdyr" i et eksperiment vi vet altfor lite om, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)