Snus kan bli forbudt

Nye EU-regler mot smakstilsetninger kan gjøre det umulig for svenskene å fortsette produksjonen.

snus

Dette kan bli forbudt, hvis et nytt EU-direktiv går gjennom. Alle tilsetningsstoffer som gjør snusing mer attraktivt er foreslått forbudt.

Foto: Olivier Morin / AFP

EU-kommisjonen vil forby tilsetningsstoffer i tobakk, skriver den svenske avisa Aftonbladet. Det kan bety slutten for svensk snusproduksjon, og slutten på snusvanene for mange hundre tusen nordmenn og svensker.

EU fikk i 2001 et forbud mot å produsere snus, men Sverige har så langt hatt dispensasjon fra dette forbudet. Nå har EU-politikerne lagt fram forslag om et nytt tobakksdirektiv, der all smakstilsetning i tobakk blir forbudt. All svensk snus inneholder noe av stoffene, ifølge Aftonbladet.

LES OGSÅ: Går inn for tobakksfri skole
LES OGSÅ: Røyk mye farligere enn snus

– Dette betyr slutten på svensk snus slik vi kjenner det i dag. For oss rammer det hele porteføljen – flere smaker som har eksistert i over 200 år, sier Patrik Hildingsson, informasjonsdirektør for Swedish Match, den største snusprodusenten i Sverige.

Vil stoppe «lokkestoffer»

Det nye foreslåtte direktivet fra EU er ment å oppdateres med de siste vitenskapelige funn i helseforskningen. Forbudet mot smaksstoffer er en del av denne gjennomgangen – det rammer alt fra vanillin til kakao til sitronsyre og sukker.

LES OGSÅ: Idretten vil ha bort snusen
LES OGSÅ: Klarer ikke stumpe røyken - saksøker tobakkselskapene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Alle «lokkestoffer», stoffer som gjør det mer attraktivt å snuse skal bli forbudt, hvis det nye direktivet blir godkjent.

Nils Erlimo er norsk kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge.

– EU har konkludert med at snus ikke er kreftfremkallende, at de tok bort snusadvarselen er tegn på det. I tillegg er man dypt uenig i fagmiljøer i Norge, om det er farlig eller ikke, sier Erlimo til NRK.no.

Et av stoffene som foreslås forbudt, er røykaroma. Snustobakk ble tidligere tørket over åpen ild, noe som ble erklært kreftfremkallende for svært mange år siden. Siden den gang har produsentene tilsatt røykaroma for å etterlikne smaken, men uten de kreftfremkallende stoffene.

– Den tobakken man bruker i snus er lufttørket, og ulempen er at smaken for forbrukeren på denne måten er annerledes. Det er derfor man bruker røykaroma, som er et av stoffene som kan bli rammet, hvis dette forslaget går gjennom, sier Erlimo..

Norske myndigheter positive

Hvis svensk snus blir forbudt å produsere, vil det også ramme nordmenn. I høringen til det nye lovforslaget ble en rekke lands myndigheter forespurt, også Norge.

Mens svenske myndigheter er negative til et generelt forbud mot tilsetningsstoffer, er norske myndigheter helt på linje med det foreslåtte EU-direktivet. Helse- og omsorgsdepartementet mener det er uheldig å bruke stoffer som endrer smak eller farge på tobakken, og sier Norge vil stille seg bak et slikt forbud.

Se høringsdokumentene her

Spørsmålet skal opp til avstemming i løpet av kort tid.

LES OGSÅ: Én av ti stumpet røyken i 2011
LES OGSÅ: «SNUS» kan bli forbudt

Hva synes du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet under.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)