Hopp til innhold

Du snur vel pulverapparatet opp ned?

Så lett sjekker du at pulverapparatet ditt fortsatt fungerer.

Brannslukker

Du bør snu pulverapparatet opp ned minst et par ganger i året, for å sjekke om pulveret har klumpet seg. I tillegg bør du sjekke at pilen på trykkmåleren ikke står på rødt, slik som på bildet.

Foto: Kim Jansson / NRK

For veldig mange betyr desember høytid og kos, men julemåneden har en mørk bakside; det er den tiden av året det er flest husbranner, og derfor også da flest mennesker omkommer som følge av brann i hjemmet.

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
Fagsjef Ronny Tande, If Sikkerhetssenter

Ronny Tande, fagsjef i IF Sikkerhetssenter.

Et pulverapparat kan være redningen når en brann oppstår, men det forutsetter selvfølgelig at apparatet fungerer som det skal, og det kan du sjekke enkelt og greit: Snu apparatet opp ned!

– Det er en god regel å vende apparatet et par ganger i året. Legg gjerne øret inntil og hør at det rasler inni, så vet du at pulveret ikke har klumpet seg, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening, til NRK.no.

I utgangspunktet skal ikke pulveret klumpe seg, men kondens som følge av for eksempel temperatursvingninger kan føre til at pulveret gjør det likevel.

– Noen ganger kan det ha kommet fukt i apparatet, og da vil det klumpe seg over tid. Derfor bør du regelmessig snu apparatet og høre etter om pulveret beveger seg. Gjør det ikke det, risikerer du at du blåser ut gassen og ikke pulveret, sier Kalheim.

Dermed vil ikke pulverapparatet kunne stoppe et eventuelt branntilløp.

Les bruksanvisningen!

En av forsikringsbransjens brannverneksperter, fagsjef Ronny Tande i IF Sikkerhetssenter, snur slukkeapparatene sine minst et par ganger i året.

– Det er noe jeg sterkt anbefaler også andre å gjøre. Men punkt nummer én er å lese bruksanvisningen på apparatet. Det kan faktisk være overraskende vanskelig å lære å bruke et apparat, for man kan jo ikke teste det ut selv hjemme, sier Ronny Tande til NRK.no.

Og når det først brenner, er det mest sannsynlig ikke tid til å sette seg inn i hvordan apparatet fungerer.

Pass på trykket og slangen

I tillegg til å snu apparatet, er det et par andre ting du bør kontrollere.

– Sjekk at pilen på trykkindikatoren står på grønt. Står den på rødt, må du ta den med på service eller få deg en ny brannslukker, sier Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

Han legger til at du bør sjekke at splinten med plomberingen fortsatt er intakt. Det er ikke uvanlig at barn drar ut splinten.

– Hvis splinten er fjernet, vil gassen sige ut over tid, og det kan hende apparatet slutter å virke, sier Kalheim.

Ronny Tande i IF sikkerhetssenter råder også om å sjekke slangen.

– Bøy litt på den! Hvis den sprekker bør den skiftes. Og sjekk at ingen unger kan ha puttet tyggegummi inn i slangen, det har jeg faktisk opplevd at har skjedd, sier Tande.

Sjekklisten

Nedre Romerike brann- og redningsvesen har sydd sammen en fin liste over hva du bør sjekke, for å så godt som mulig sikre at pulverapparatet fungerer som det skal:

  • Snu pulverapparatet opp ned slik at ikke pulveret klumper seg / pakker seg
  • sjekke om manometernålen står på grønt
  • sjekke at plomberingen er hel og ikke borte
  • sjekke at pulverapparatet er uten rust eller skader
  • sørge for at apparatet er lett tilgjengelig og synlig
  • sjekke at det ikke har fremmedlegemer i slangen og ved å bøye på slangen
  • sjekke at slangen ikke er morken
Brannslukker

Ekspertenes råd er å lese og lære bruksanvisningen på pulverapparatet. Om det skulle oppstå en brann, har du mest sannsynlig ikke tid til å sette deg inn i instruksjonene.

Foto: Kim Jansson / NRK

Den verste måneden

Hittil i år har det brent mye mer i norske hjem enn i 2012, ifølge forsikringsbransjen. Finans Norge melder at erstatningsutbetalingene etter brann i boliger og hytter er på 1,8 milliarder kroner etter de ni første månedene i år. Det tilsvarer en økning på 9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Statistisk sett er det lite som tyder på at tiden fremover blir noe mindre dramatisk.

– Desember er den måneden vi som jobber med brannforebygging frykter mest. Det er i den fæle desembermåneden det brenner mest og flest dør i brann. Spesielt fra julaften til nyttår, da det koker i det elektriske anlegget hjemme, sier Tande i If.

I tillegg til velfungerende slukkeapparater, mener han at flere brannvarslere må til for å få ned dødsstatistikken.

– Jeg vil komme med en sterk anbefaling om å ha røykvarsler i alle soverom, røykvarsler i ganger, og røykvarsler i stuen, gjerne i tilknytning til kjøkkenet, oppfordrer brannsikkerhetseksperten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)