Snorking kan femdoble kreftrisikoen

Snorking kan hindre at kroppen får oksygenet den trenger i mange timer natten igjennom. Det kan få alvorlige konsekvenser.

Sovende mann

Søvnapné er et av de vanligste søvnproblemene og innebærer at en sovende person stopper å puste ti sekunder eller mer.

Foto: Colourbox

Forskere ved Wisconsin-Madison universitet i USA har gransket kreftforekomsten hos folk som har deltatt i en søvnstudie som har pågått i 22 år.

De har avdekket at de som har store søvnrelaterte pusteproblemer har hele 4,8 ganger så stor risiko for å utvikle kreft, sammenlignet med folk som ikke har slike problemer.

Personer med moderat pustebesvær om natten har dobbelt så stor risiko for å utvikle kreft. Har du mildt pustebesvær når du sover øker risikoen med 10 prosent.

LES OGSÅ: Snorking går ut over sexlivet

Oksygentyv

Årsaken til at den forhøyede kreftrisikoen oppstår er ifølge forskerne at snorking og pustebesvær stjeler oksygen fra kroppen. Oksygenmangelen kan føre til utvikling av kreftsvulster, gjennom å gi økt vekst av blodårer som gir svulstene næring.

Dette er første gang det er påvist at nattlige pusteproblemer gir økt kreftrisiko hos mennesker.

Ståle Pallesen

Ståle Pallesen, professor ved SOVno.

Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer

Ifølge Ståle Pallesen, professor ved Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer (SOVno) i Bergen, lyder det sannsynlig at oksygenmangel i kroppen og økt blodårevekst gir forhøyet kreftrisiko.

Hans beste råd for å unngå snorking er å la være å ligge på ryggen.

– Det er jo vanskelig å kontrollere, men et gammelt tips er å sy fast en tennisball i ryggen på skjorten du sover i.

LES OGSÅ: Slik unngår du snorking

Høy vekt gir søvnproblemer

Høy vekt er en av de vanligste årsakene til snorking, og Pallesen anbefaler da vektnedgang om snorking er et problem.

Lider du av søvnapné er imidlertid behandling nødvendig. Søvnapné er et av de vanligste søvnproblemene og innebærer at en sovende person stopper å puste i ti sekunder eller mer, minst fem ganger i timen.

Dette kan skje en rekke ganger gjennom natten og kan forstyrre søvnen betraktelig. Noen er nærmest utslitte når de våkner om morgenen.

– Mange er ikke klar over at de lider av søvnapné, sier Ståle Pallesen.

Han råder folk som mistenker at de kan ha dette problemet til å oppsøke lege, slik at behandling om nødvendig kan iverksettes.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)