Snøballbusk, Viburnum opulus 'Roseum'

Snøballbusk er en gammel sort som er sporet tilbake til rundt 1700-tallet.

Snøballbusk

LYSER OPP HAGEN: Snøballbusk i full blomst.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Busken liker seg best på en solrik varm plass i full sol, men tåler også noe skygge.

Planten trives godt hvis den har det jevnt fuktig. Som dere ser på bildet blomstrer den med små blomster tett sammen i små baller. Blomstene er sterile, og busken får derfor ikke bær.

Dessverre har snøballbusken lett for å få svarte bladlus. Busken gjør ikke så mye av seg etter blomstring. Det er derfor en busk det er lurt å plante èn av, og ikke mange sammen. Den passer godt i en blandingshekk.

I gamledager ble greinene fra enkelte typer Viburnum brukt til å lage strikkepinner og pipeskaft.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.