NRK Meny
Normal

Snarveier til rask matlaging

Det er lettere å spise sunt hvis du følger disse enkle rådene.

Brødskive med paprika og gulost, tomat og salat
Foto: Elena Elisseeva

LES OGSÅ: Sunn ungdomskost med egen kokebok (LAST NED KOKEBOK!)

Kjappe middager behøver ikke være dårligere middager. Og for å lage et sunt, men raskt måltid, trenger du bare å planlegge og organisere litt.

Her får du noen tips om hvordan du kan lage sunn og rask mat i en hektisk hverdag.

LES OGSÅ: Disse matbyttene bør du gjøre

Lag full porsjon

Selv om du lager mat for kun en eller to personer - bør du lage en full familieporsjon. Del restene i små porsjoner og bruk det som rester neste dag eller frys ned i porsjoner. Små porsjoner kan fort varmes opp. Det er gull verdt når du kommer sulten hjem fra jobb.

Spiser du mindre enn et helt brød, kan du fryse ned deler av brødet. Da vil du alltid ha ferskt brød tilgjengelig.

LES OGSÅ: Velger du riktig brød?

Pastasaus på glass

Det tar tid å lage pastasaus, kraft eller sauser fra bunnen av, så når du har dårlig tid, kan du spare mye tid på å bruke halvfabrikata.

Kjøp pastasaus på glass, posesauser og buljongterninger til supper.

LES OGSÅ: Matvarer du alltid bør ha i hus

Dessuten er det tidsparende å bruke fersk pasta i steden for den tørkede, fordi den ferske koker på 2-3 minutter.

Fisk, kylling og kjøtt kan også kjøpes ferdig renset og i frossen tilstand. Da har du alltid noen middagsalternativer på lur.

Lag middagskalender

Planlegg måltidene en uke av gangen - og fyll opp matlageret en gang i uken. Lag for eksempel en middagskalender du kan følge. Da er det lett å passe på at du har et sunt og variert kosthold.

Prøv også å lage matpakker du kan spise på jobb eller når du er på farten. Det er raskt - og blir som regel et mye sunnere måltid enn den maten du finner på bensinstasjoner eller i kiosker.

LES OGSÅ: Sunnere med øko-mat?

LES OGSÅ: Spis deg friskere

LES OGSÅ: Mmm...mat

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.