Snart Nordens største flyplass?

Vi flyr mer enn våre skandinaviske naboer, finanskrise eller ikke. I mars var nedgangen i antall passasjerer på Kastrup flyplass i København mer enn tre ganger så stor som på Gardermoen. Neste år kan Oslo ha Nordens største flyplass.

Vikarer på gardermoen
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Stemningen er ikke lystig hos ledelsen på Kastrup. I dag presenterte de trafikktall for forrige måned, som viser en nedgang på 15,6 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Utlandstrafikken falt med hele 17,3 prosent.

Nedgangen tilsvarer 280.423 færre reisende og et tap i omsetningen på over 32 millioner danske kroner bare i mars. Utviklingen i dansk lufttrafikk var like dramatisk også i januar og februar. Lufthavnen i København kan komme til å tape nesten en halv milliard kroner i løpet av året.

Oslo tar innpå

På Gardermoen er bildet et helt annet. Riktignok reiste færre også til og fra den norske hovedflyplassen (5,1 prosent ned fra mars i fjor), men forskjellen i trafikktall mellom de to storflyplassen skrumper nå kraftig inn.

Mens 12,8 prosent færre passasjerer reiste utenlands via Gardermoen i mars, økte innenrikstrafikken med 3,7 prosent. I disse fire ukene hadde Kastrup kun 40.000 flere reisende enn Gardermoen.

Hittil i år er forskjellen mellom København og Oslo ”bare” 198.000 reisende i danskenes favør, noe som tilsvarer tre dagers trafikk på Gardermoen.

Kastrup er med andre ord fortsatt Nordens største flyplass, men det kan endre seg i løpet av få måneder.

- Hvis denne utviklingen fortsetter, og hvis SAS fortsatt legger ned ruter fra Danmark, ser vi ikke bort fra muligheten for at Gardermoen blir Nordens største flyplass allerede neste år, sier informasjonssjef Jo Kobro på Gardermoen.

- Tendensen er helt klar. Vi skjeler i hvert fall til de danske tallene for hver måned som går, forteller han.

Direkteruter

- Det hører med til bildet at Gardermoen får stadig nye direkteruter, noe passasjerene våre etterspør. Dette jobber vi hardt for, og det bidrar også til at passasjerutviklingen hos oss er mindre dramatisk enn i nabolandene hittil i år, sier Jo Kobro.

Han understreker at påsken må tas med i betraktning når man sammenlikner trafikktallene for mars i år og mars i fjor. Ettersom påsken kom tidligere i 2008, er han ikke overrasket over at trafikken gikk noe opp innenlands i forrige måned.

Folk flyr mindre i påsken, spesielt de som reiser i jobbsammenheng. Og generelt flyr mange innenriks i Norge.

- På grunn av ”påskeeffekten” forventer vi en betydelig nedgang når regnskapet for april skal gjøres opp, forteller en likevel relativt optimistisk Jo Kobro.

I mars reiste 1.475.376 passasjerer til og fra Gardermoen. På Kastrup var tallet 1.515.726.

Sommeren 2006 passerte den norske hovedflyplassen Arlanda i Stockholm, og ble dermed Nordens nest største lufthavn. Totalt antall reisende på Gardermoen var 19,3 millioner i fjor, noe flyplassen tjente i overkant av én milliard kroner på.

SE OGSÅ: Verdens skumleste rullebaner

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.