Hopp til innhold

Snart må du velge hva som er best

Om få år må oljekjeler i norske hjem byttes ut med mer miljøvennlige alternativer. Men hva bør du egentlig velge?

Illustrasjon varmekilder

Varmepumpe, peis eller biobrensel? Innen 2020 skal alt fossilt brennstoff som brukes til oppvarming være utfaset. Da kan en av disse være alternativet.

Foto: NRK

Vannbåren varme, varmepumper, biopeis, panelovn, pelletsovn eller kanskje solfangere på taket?

Valgene er mange og det er en jungel der ute av mer miljøvennlige alternativer til dagens boligoppvarming.

Regjeringens klimamelding og det brede Stortingsforliket fra i fjor sommer vil nemlig sette miljøstandarden for hvordan norske husstander varmes opp på en mer miljøvennlig måte i fremtiden.

Stig Allan Stokvik Enova Svarer

Stig Allan Stokvik, energirådgiver i Enova Svarer råder folk til å sette seg godt inn i den nye, mer miljøvennlige teknologien som skal erstatte fossilt brennstoff til oppvarming.

Foto: Privat

For Ali og Kari nordmann betyr forliket blant annet et forbud mot fyring med fossil fyringsolje innen år 2020.

Dermed må vi snart ta et valg på hvordan våre boliger skal varmes opp fremover.

– Dette er ikke enkelt å velge. For en vanlig bruker er det mye en må tenke på, sier Stig Allan Stokvik.

Han er energirådgiver i Enova Svarer og påpeker at mulighetene er mange og at det kreves litt innsats for å finne frem til det som er best for deg og din bolig.

Enova Svarer er en rådgivningstjeneste som gir energiråd og informasjon om Enovas tilbud til både private brukere og bedrifter.

– Det er ingen fasit på hva en skal velge. Det som er bestemt er at bruken av fossilt brennstoff til oppvarming skal fases ut. Hvordan og hva en skal og bør gjøre, kan være veldig individuelt og må vurderes i hvert enkelt tilfelle, mener rådgiveren.

Hans beste råd er å sette seg godt inn i hva som tilbys på markedet.

Blokk versus enebolig

– For å få lavest mulig energiforbruk kan varmepumper være et godt alternativ. For dem som bor i enebolig råder vi i Enova Svarer å vurdere en varmepumpe som enten er luft eller væskebasert. Andre fornybare varmekilder, som solvarme og bioenergi, kan også være gode alternativer, sier Stokvik.

Samtidig som rådene er relativt enkle for deg med eget hus, er det litt verre for dem som bor i blokk.

– Ja, de som bor i blokk har litt mer å sette seg inn i og er ofte avhengige av felles investeringer for hele bygget, bekrefter Stokvik og puster godt inn før han snakker videre.

– En god del eldre blokker har felles oljefyrte varmeanlegg som varmer et vannbårent distribusjonssystem med radiatorer eller gulvvarme, forklarer Stokvik.

I slike tilfeller må felles investeringer til for hele blokka når en skal fase ut oljefyringen.

Pass på før du skifter ut

Når vi må kvitte oss med oljekjelen, anbefaler Enova å beholde det vannbårne distribusjonssystemet til romoppvarming, og installere alternative oppvarmingskilder som erstatter oljekjelen - uten å måtte bygge om i særlig grad.

– Erstatninger til oljefyring kan for eksempel være fjernvarme, varmepumper, solfangere, pelletskjel, vedkjel, fliskjel eller bruk av bioolje.

Men:

– Ved utskifting av anlegget må det gjøres en helhetsvurdering for å finne ut hva som passer bygget, brukeren og det vannbårne distribusjonssystemet best, sier Stokvik.

Han mener det kan være lurt å velge en leverandør som kan ta totalansvar for forskriftsmessig fjerning av gammelt utstyr, alt installasjonsarbeid knyttet til den nye oppvarmingskilden samt rensing og innregulering av det vannbårne systemet.

Men flere blokker i Norges store byer er koblet opp mot fjernvarmeanlegg. Men det er ikke nødvendigvis det beste alternativet.

Les også: Mange klager på varmepumper

Skeptisk til fjernvarme

Også SINTEF-forsker Tor Helge Dokka mener det er mange parametere en må sette seg inn i før en tar valget for fremtiden.

Tor Helge Dokka

SINTEF-forsker Tor Helge Dokka mener fjernvarme er gammel teknologi.

Foto: Robert Dreier T. Holand / NRK

I onsdagens episode av Forbrukerinspektørene på NRK1 er han kritisk til dagens store fokus på fjernvarme. Han er skeptisk til at fjernvarme er fremtiden for alternativ oppvarming i norske hjem, først og fremst fordi han mener det er gammel teknologi.

– Hus, rekkehus og nye blokkleiligheter har ikke bruk for vannbåren varme koblet til fjernvarmeanlegg. De bør se til alternative kilder, mener forskeren.

Han forteller videre at det er mer penger å spare ved å se andre veier, men understreker at det i mange tilfeller er svært individuelt.

– I mange tilfeller kan en, ved å bygge egne systemer som pelletskjeler og varmepumper i egen bolig spare mye penger mot for eksempel å koble seg til et fjernvarmeanlegg. Også borettslag kan bygge en egen liten varmesentral og komme billigere ut enn med fjernvarmen, mener Dokka.

Han fortsetter:

– Bor du i en blokk som alt er elektrisk varmet opp og går med tanker om å investere i et nytt vannbårent anlegg, blir det en betydelig investering som du aldri vil tjene inn.

Staten støtter

Men når alle vurderinger er gjort og du har funnet ut om det er fjernvarme eller nærvarme, varmepumpe, pelletskjel, vedkjel, bioolje eller solfangere som er best for deg, kan du søke staten om støtte til investering.

Men Enova støtter ikke alle typer varmeløsninger, og det er forskjellige kriterier for privat husholdning og næringsbygg. Dette finner en ut av ved å studere tilbudene på Enovas nettsider.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)