NRK Meny
Normal

Smittet etter sex?

Betyr sårhet, kløe og svie at man har fått en kjønnssykdom? 

Kvinnekropp (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 16 år som hadde ubeskyttet sex for første gang for tre dager siden. Den kvelden det skjedde hadde jeg vondt i underlivet etterpå, men det er jo vanlig, så jeg tenkte ikke mer på det.

Dagen etter begynte det å klø og det svei når jeg tisset og det var veldig sårt der. Siden det enda ikke har gått over så begynte jeg å bli litt redd for om jeg kanskje har fått en kjønnssykdom?

 

Åse svarer

Hei. Som du selv sier er det veldig vanlig å få vondt etter første samleie, men jeg er usikker på om du mener at du hadde sex for aller første gang, eller om det var først gang du hadde sex uten bruk av kondom.

Kjønnssykdommer, som for eksempel klamydia, gir ikke symptomer så raskt. Det tar gjerne en uke før man kjenner noe. Klamydia trenger imidlertid ikke å gi symptomer i det hele tatt, så en test er lurt å ta uansett nå.

Du kan ha fått en soppinfeksjon, som både kan klø og svi, men dersom du var jomfru så skyldes plagene dine mest sannsynlig sprekkdannelse i huden/jomfruhinnen.

Håper du er kvitt plagene nå, men som sagt; en klamydia-test er lurt å ta!

Hilsen
Åse Hugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.