NRK Meny
Normal

Smittet etter sex?

Betyr sårhet, kløe og svie at man har fått en kjønnssykdom? 

Kvinnekropp (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 16 år som hadde ubeskyttet sex for første gang for tre dager siden. Den kvelden det skjedde hadde jeg vondt i underlivet etterpå, men det er jo vanlig, så jeg tenkte ikke mer på det.

Dagen etter begynte det å klø og det svei når jeg tisset og det var veldig sårt der. Siden det enda ikke har gått over så begynte jeg å bli litt redd for om jeg kanskje har fått en kjønnssykdom?

 

Åse svarer

Hei. Som du selv sier er det veldig vanlig å få vondt etter første samleie, men jeg er usikker på om du mener at du hadde sex for aller første gang, eller om det var først gang du hadde sex uten bruk av kondom.

Kjønnssykdommer, som for eksempel klamydia, gir ikke symptomer så raskt. Det tar gjerne en uke før man kjenner noe. Klamydia trenger imidlertid ikke å gi symptomer i det hele tatt, så en test er lurt å ta uansett nå.

Du kan ha fått en soppinfeksjon, som både kan klø og svi, men dersom du var jomfru så skyldes plagene dine mest sannsynlig sprekkdannelse i huden/jomfruhinnen.

Håper du er kvitt plagene nå, men som sagt; en klamydia-test er lurt å ta!

Hilsen
Åse Hugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.