Hopp til innhold

Smittet etter sex?

Betyr sårhet, kløe og svie at man har fått en kjønnssykdom? 

Kvinnekropp (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 16 år som hadde ubeskyttet sex for første gang for tre dager siden. Den kvelden det skjedde hadde jeg vondt i underlivet etterpå, men det er jo vanlig, så jeg tenkte ikke mer på det.

Dagen etter begynte det å klø og det svei når jeg tisset og det var veldig sårt der. Siden det enda ikke har gått over så begynte jeg å bli litt redd for om jeg kanskje har fått en kjønnssykdom?

 

Åse svarer

Hei. Som du selv sier er det veldig vanlig å få vondt etter første samleie, men jeg er usikker på om du mener at du hadde sex for aller første gang, eller om det var først gang du hadde sex uten bruk av kondom.

Kjønnssykdommer, som for eksempel klamydia, gir ikke symptomer så raskt. Det tar gjerne en uke før man kjenner noe. Klamydia trenger imidlertid ikke å gi symptomer i det hele tatt, så en test er lurt å ta uansett nå.

Du kan ha fått en soppinfeksjon, som både kan klø og svi, men dersom du var jomfru så skyldes plagene dine mest sannsynlig sprekkdannelse i huden/jomfruhinnen.

Håper du er kvitt plagene nå, men som sagt; en klamydia-test er lurt å ta!

Hilsen
Åse Hugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)