NRK Meny
Normal

Smerter etter samleie

Han får vonde rifter etter samleie og lurer på hva det kan komme av.

Par (Illustrasjonsfoto)
Foto: lev dolgachov

 

Spørsmål

Jeg er en mann på 49 som får små rift/kutt bak penishode ved samleie. Dette er ofte smertefullt, særlig hvis det er lenge mellom samleiene.

Jeg er sikker på at jeg ikke har en kjønnssykdom siden jeg har hatt samme partner i over 15 år. Men de siste årene har altså normale samleier vært «blandede følelser». Hva kan det være?

Åse svarer

Nei, du har nok ingen kjønnssykdom. Hvis partneren din er veldig tørr i skjeden under samleie, blir du mer utsatt for sprekkdannelser. Det blir nok hun også, vil jeg tro.

Dersom dette ikke er tilfelle, finnes det hudsykdommer som kan forårsake sprekkdannelser, eller fissurer som det kalles på fagspråket. Derfor kan det være lurt å få legen til å se på deg i en fase hvor du har disse riftene. Sopp kan også gi tendens til sprekkdannelser, men da blir som regel huden veldig rød samtidig, noe du ikke beskriver.

I første omgang kan dere prøve med et glidemiddel og se om det hjelper. Hvis ikke kan du ta en tur til fastlegen din som kan vurdere det og eventuelt gi deg en henvisning til hudlege. Lykke til!

Hilsen
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.