Hopp til innhold

Smarttelefon kan erstatte legebesøk

Et nytt norsk prosjekt skal gjøre at mange diabetikere slipper å gå så ofte til legen.

Illustrasjonsbilde til DiaFOTo

(Illustrasjonsfoto): Med DiaFOTo kommer en sykepleier hjem til deg og tar bilde av fotsåret ditt med en smarttelefon. På denne måten kan du redusere antall legebesøk fra en gang i uken til en gang hver sjette uke.

Foto: Camilla Veka/NRK

I Norge har cirka 325.000 personer diabetes. Er du en av disse øker risikoen for både nerveskade og nedsatt blodsirkulasjon i bena, men slike senkomplikasjoner opptrer som oftest etter flere år med sykdommen. Det anslås at en av ti har eller har hatt fotsår.


DiaFOTo er et oppfølgingsprosjekt for diabetikere med fotsår. Det ble nylig startet av endokrinologisk avdeling (diabetes) ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Tar bilde med smarttelefon

DiaFOTo går ut på at en sykepleier kommer hjem til pasienten, tar bilde av hans eller hennes fotsår med en smarttelefon og sender det videre til diabetes-fotteamet på sykehuset for vurdering. På denne måten legges det opp til færre konsultasjoner og mindre reisetid for pasienten.

For å sikre kvaliteten på tilbudet er det hele tiden tett kontakt mellom pasient og helsetjenesten.

– Vi følger pasientene tett, og er i direkte kontakt med sykepleierne fra kommunehelsetjeneten. Er det på en eller annen måte nødvendig med en vurdering fra spesialisthelsetjenesten så vil pasienten få en poliklinisk konsultasjon umiddelbart, sier Iversen til NRK.no.

(Saken fortsetter etter videoen)

God oppfølging og behandling

Ammund Vestbøstad (60) bor på Helleland, og måtte tidligere bruke flere timer på å komme seg til SUS for kontroll. Etter at han ble med på DiaFOTo-prosjektet er han nå kun på SUS hver sjette uke.

– På grunn av dårlig syn kjører jeg ikke bil lenger, så jeg måtte enten ta buss eller tog for å komme meg dit. Bussen tok halvannen time, og hvis jeg tok toget måtte jeg først ta drosje herfra til Egersund, toget derfra til Stavanger og så drosje til sykehuset, forteller Vestbøstad til NRK.no.

Han har hatt diabetes siden han var liten, og slitt med fotsår i vel tre år. Det hele begynte med at han tråkket på en spiker og fikk betennelse i benet. Etter at det grodde fikk han et nytt sår på den andre foten som han nå har slitt med i et år.

– Slik er det når det først begynner for oss diabetikere. Det skal ikke så mye til, forteller Vestbøstad.

Rogalendingen ble med i prosjektet da det startet i fjor høst. Han mener behandlingen han får nå holder det samme nivået som behandlingen han fikk tidligere.

– Jeg synes den er vel så god som før. Jeg har hjemmesykepleie to dager i uken, mens det kommer en sykepleier og tar bilde av såret cirka en gang i uken. Det sparer meg en del reisetid samtidig som behandlingen er mer tilgjengelig. Har jeg spørsmål så får jeg svar med en gang, sier Vestbøstad.

I tråd med samhandlingsreformen

Prosjektet er planlagt å vare i tre år. Det skal evaluere om telemedisinsk oppfølging av pasienter med diabetes-fotsår er et likeverdig alternativ til tradisjonell poliklinisk oppfølging i spesialisthelsetjenesten.

– Forskningsprosjektet er i tråd med samhandlingsreformen, men før et slikt tiltak innføres er det viktig å forsikre seg om at kvaliteten av behandlingen er et like bra tilbud som dagens tilbud i spesialisthelsetjenesten, sier prosjektlederen.

Ifølge Iversen er det flere fordeler med prosjektet. Pasienten får hjemmebehandling, og det er en samhandling mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten basert på begges tjenestene sin kompetanse.

– Hvis studien kan dokumentere positive helsegevinster for den enkelte i tillegg til god kvalitet i helsetjenestene, vil den nye modellen kunne implementeres i hele helseregionen. Det tverrfaglige teamet i spesialisthelsetjenesten kan da utnyttes på en bedre måte, og være mer tilgjengelig for helsepersonell i kommunehelsetjenesten, sier hun.

Iversen forteller at et positivt utfall av prosjektet vil gjøre modellen overførbar også til andre helseregioner, og bidra til en generell kompetanseheving hos sykepleiere i kommunehelsetjenesten.

– Fotteamet på sykehuset bruker nå mer tid på veiledning av helsepersonell i kommunehelsetjensten og får også mer tid til å ta imot nye pasienter med diabetes-fotsår, sier Iversen.

Et viktig prosjekt

Marjolein Iversen

Prosjektleder for DiaFOTo, Marjolein Iversen, mener det mangler kunnskaper om effekten av telemedisin innen behandling av diabetiske fotsår.

Foto: K. Hedvig H. Myklebust / Senter for kunnskapsbasert praksis/Høgskolen i Bergen

Bakgrunnen for oppstarten av prosjektet er en forventet økning i antall pasienter med diabetes og dermed også en forventet økning av pasienter med diabetes-fotsår. Foreløpig blir bare pasienter som blir henvist til diabetespoliklinikk i Stavanger med diabetes fotsår forespurt om å delta.

– Det er viktig å kunne legge til rette for at flere pasienter kan få et effektivt behandlingstilbud. Diabetes-fotsår er kostbart for samfunnet, og en utfordring for den enkelte fordi det forringer livskvaliteten og fører til sosiale begrensninger. Tidlig behandling er viktig for å sikre et best mulig behandlings resultat, forteller Iversen.

Hun mener DiaFOTo er et nødvendig prosjekt for å få bredere kunnskap om diabetesbehandling.

– Det har vært en betydelig utvikling i telemedisinske tjenester og flere forskningsprosjekt innenfor diabetesbehandling er gjennomført. Likevel mangler det kunnskaper om effekten av telemedisin innen behandling av diabetiske fotsår, sier Iversen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)