Smarte nøtter

Visste du at hasselnøtter er bra mot forkjølelse og at cashewnøtter er godt for hjernen? Men hva er slankenøtten og hvilken nøtt er bra for nervene? Se hvilke nøtter du bør spise i julen.

Nøtter
Foto: Scanstockphoto

Valnøtt
Foto: Elena Elisseeva

Valnøtter: Valnøtter er bra for hjertet fordi de er stappfulle av umettet fett og omega 3-fettsyrer, som man ellers finner mye av i fisk. Disse nøttene har også høye verdier med B6, som er viktig for stoffskiftet, nervesystemet og røde blodlegemer.

Energi: 708 kalorier per 100 g.

Hasselnøtter: Hasselnøtter er bra mot forkjølelse. De inneholder masse E-vitamin som styrker immunforsvaret. De har også en høy bestanddel av enumettet fett.

Energi: 651 kcal per 100 g.

Cashew
Foto: Jo Ann Snover

Cashewnøtter: Cashewnøtter gjør godt for hjernen! De er en god karbohydratkilde som gir sunn energi til hjernen og muskler. Den inneholder også mye magnesium, som stimulerer nervene.

Energi: 617 per 100 g.

Mandler: Mandler er nøtten som gir deg mest. Den inneholder mye av alt, som protein, fiber, B-vitaminer, sink, magnesium, jern, fosfor, masse E-vitamin, samt sunt fett.

Energi: 556 kcal per 100 g.

Pistasjenøtter: Pistasjenøtter er bra for nervene, og er en god kilde til kalium, som er viktig for nervesystemet og musklene. De bidrar også til å regulere hjerterytmen og væskebalanse.

Energi: 649 kcal per 100 g.

Paranøtt/Brasilnøtt
Foto: Mark Bond

Paranøtter/brasilnøtter: Disse nøttene er rene mineralbomber og er en meget god kilde til det kreftbekjempende stoffet selen. Dessuten inneholder de mye magnesium, fosfor og tiamin, et B-vitamin som blant annet har stor innflytelse på stoffskiftet.

Energi: 704 kcal per 100 g.

Peanøtter: I motsetning til hva mange tror, er peanøtten en god slankenøtt. Peanøtter har lav glykemisk indeks og inneholder sunt fett og kan inngå i en variert slankekost. De inneholder også mye protein, niacin og folat, som blant annet er viktig for å sikre veksten hos et foster.

Energi: 582 kcal per 100 g.

Kokosnøtter: Den har relativt få kalorier og mye fiber. Du finner ikke spesielt mange andre sunne stoffer i kokosnøtten. For mye av det usunne mettede fettet i kokosnøtten kan gi hjerte- og karsykdom.

Energi: 416 kcal per 100 g.

Pekannøtt
Foto: Robert Brown

Pekannøtter: Pekannnøtter inneholder relativt mye kalorier men er en god kilde til sink, som er viktig for stoffskiftet, samt styrker DNA og immunforsvaret.

Energi: 716 kcal per 100 g.

Pinjekjerner: Har du problemer med magen, kan pinjekjerner være til god hjelp. Dessuten får de ned kolesterolet og beskytter mot mage- og tarmkreft. De har et høyt innhold av jern og er rike på mineraler og mettende proteiner.

Energi: 416 kcal per 100 g.

Nøtter inneholder mye kalorier. Anbefalt mengde er derfor 50-100 gram per dag.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.