– Dette brødet smaker best

Gutta fra Bakerlandslaget har smakstestet Norges mest solgte brød. Les hvem som gikk av med seieren.

Smaktestet brød

Et brød skal ha en rik brødsmak, godt hold i brødkrummen og god skorpe. Brødet skal også passe til det måltidet man spiser, mener ekspertene.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen

Blant Norges 12 mest solgte brød kåret ernæringsprofessor Wenche Frølich Mesterbakerens Grovbrød til det sunneste. Men hvilket smaker best?

Smaken er som baken

Etter at Frølich har dømt og rangert, får Knut Hammeren og André Løvaas fra Bakerlandslaget blindteste de fem sunneste på smak.

Fem brød testet

Disse fem brødene ble blindtestet av Bakerlandslaget på smak.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen

De lukter, føler, smatter og smaker, før de individuelt setter sin dom etter kriteriene smak, konsistens og skorpe.

Litt uenighet og mye samstemthet fører til en sammenlagt seier til Mors Hjemmebakte fra Bakehuset, Bakers.

– Smak er en individuell sak, og i og med at det var veldig jevnt, så er det små nyanser som er med å trekke opp poengene. At Mors Hjemmebakte kom seirende ut kan ha med steken å gjøre. Den hadde litt mer skorpe, og dermed mer smak, sier Hammeren.

Godt hold i brødkrummen

Selv om resultatet ble jevnt, hadde Løvaas og Hammeren hver sine favoritter. Løvaas ga høyest poengsum til Mors Hjemmebakte, mens Hammeren ga flest poeng til Mesterbakerens Grovbrød.

Smaker seg frem

Gutta fra Bakerlandslaget har luktet, følt og smakt seg fram til det beste brødet.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen

Likevel var det ingen av brødene som fikk toppkarakterer, og gutta var ikke spesielt sjenerøse med poengene.

Hva er det egentlig profesjonelle bakere ser etter når de skal finne et godt brød?

– Et brød skal ha en rik brødsmak, godt hold i brødkrummen og god skorpe. Brødet skal også passe til det måltidet man spiser, synes Hammeren og Løvaas.

Godt og variert brødtilbud

På Forbrukerinspektørene i kveld kan du se hvor de butikkbakte brødene, såkalte bake-off, egentlig kommer fra.

I tillegg får du svar på hvorfor dine hjemmebakte brød ikke blir like luftige og gylne som de industribakte du kjøper i butikken.

Mors hjemmebakte

Andre Løvaas (f.v.) og Knut Hammeren fra Bakerlandslaget synes Mors Hjemmebakte fra Bakehuset, Bakers smakte best, da de utførte en blindtest på de sunneste brødene ernæringsprofessor Wenche Frølich hadde plukket ut.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen

Men er det hjemmebakt, industribakt, bake-off eller håndverksbakt som smaker best?

– Å si at et brød er bedre enn et annet er det samme som å diskutere farger. Alle bakere har forskjellige rammer å bake etter og dette vil gi forskjellige resultater. Igjen har alle mennesker forskjellig smak, og da er det flott at vi har et så godt og variert brødtilbud her i Norge, sier Hammeren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)