Blant Norges 12 mest solgte brød kåret ernæringsprofessor Wenche Frølich Mesterbakerens Grovbrød til det sunneste. Men hvilket smaker best?
- LES OGSÅ: – Norges sunneste brød-favoritt
Smaken er som baken
Etter at Frølich har dømt og rangert, får Knut Hammeren og André Løvaas fra Bakerlandslaget blindteste de fem sunneste på smak.
De lukter, føler, smatter og smaker, før de individuelt setter sin dom etter kriteriene smak, konsistens og skorpe.
Litt uenighet og mye samstemthet fører til en sammenlagt seier til Mors Hjemmebakte fra Bakehuset, Bakers.
– Smak er en individuell sak, og i og med at det var veldig jevnt, så er det små nyanser som er med å trekke opp poengene. At Mors Hjemmebakte kom seirende ut kan ha med steken å gjøre. Den hadde litt mer skorpe, og dermed mer smak, sier Hammeren.
Godt hold i brødkrummen
Selv om resultatet ble jevnt, hadde Løvaas og Hammeren hver sine favoritter. Løvaas ga høyest poengsum til Mors Hjemmebakte, mens Hammeren ga flest poeng til Mesterbakerens Grovbrød.
Likevel var det ingen av brødene som fikk toppkarakterer, og gutta var ikke spesielt sjenerøse med poengene.
Hva er det egentlig profesjonelle bakere ser etter når de skal finne et godt brød?
– Et brød skal ha en rik brødsmak, godt hold i brødkrummen og god skorpe. Brødet skal også passe til det måltidet man spiser, synes Hammeren og Løvaas.
Godt og variert brødtilbud
På Forbrukerinspektørene i kveld kan du se hvor de butikkbakte brødene, såkalte bake-off, egentlig kommer fra.
I tillegg får du svar på hvorfor dine hjemmebakte brød ikke blir like luftige og gylne som de industribakte du kjøper i butikken.
Men er det hjemmebakt, industribakt, bake-off eller håndverksbakt som smaker best?
– Å si at et brød er bedre enn et annet er det samme som å diskutere farger. Alle bakere har forskjellige rammer å bake etter og dette vil gi forskjellige resultater. Igjen har alle mennesker forskjellig smak, og da er det flott at vi har et så godt og variert brødtilbud her i Norge, sier Hammeren.