Hopp til innhold

Her røyker de vanndamp

Laila Thorstensen og Ulla Johansson har røkt i over 40 år. Etter at Laila tok sin første elektroniske sigarett droppet hun tobakken på dagen.

Video E-sigaretter

Laila Thorstensen og Ulla Johansson røyker e-sigaretter. De trekker inn og blåser ut vanndamp.

22. desember fikk Laila Thorstensen (57) en pakke i posten. I et siste forsøk på å stumpe røyken hadde hun bestilt noe over internett fra Storbritannia. Det var elektroniske sigaretter.

LES OGSÅ: Tillater e-sigarett import

Hun pakket opp, monterte sigaretten, fylte på nikotin og trakk inn. Ut igjen kom en sky av vanndamp. Men smaken, konsistensen og følelsen hun fikk var den samme som med en tobakkssigarett.

Noen timer etterpå tok hun et par trekk av den vanlige sigaretten.

– Det smakte helt pyton. Jeg sneipa den, kastet tobakken og har siden kun røkt elektroniske sigaretter, sier Laila.

LES OGSÅ: Kjemper for el-sigarettene

– Har prøvd alt

Rett over gaten for Laila bor Ulla Johansson (67). Hun har også oppdaget de elektroniske sigarettene, og nå sitter de sammen i Lailas stue og suger på to plastrør. For bare halvannen måned siden var det tobakkssigaretter de hadde i hendene.

– Jeg har prøvd alt for å slutte. Røykeplaster og nikotintyggegummi. Det har ikke hjulpet noen ting, sier Laila.

Venninnene har begge røkt i over 40 år, og var oppe i 15-20 sigaretter om dagen. Nå er Laila helt tobakksfri, mens Ulla har på en måned redusert antall vanlige røyk til tre-fire om dagen.

– Jeg må ha kaffe og én ordentlig røyk om morgenen i alle fall. Men så bruker jeg den elektroniske ellers, sier Ulla.

Hun har også prøvd alle midler som er tilgjengelig i Norge for å slutte og røyke.

– Jeg har tygd nikotintyggegummi til jeg fikk vondt i kjeven og prøvd dyre tabletter, men røkte like mye som før. Dette er noe som fungerer for meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

El-sigarett

Slik ser en e-sigarett ut. Du kan også få den i andre farger og fasonger.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen/NRK

Psykisk effekt

De to naboene mener at elektroniske sigaretter er effektivt fordi det ligner på det ritualet de hadde med de vanlige sigarettene.

– Det har mye å si at jeg kan sitte og holde denne i hånda. Ellers vet du ikke helt hva du skal gjøre med hendene dine. Og at du trekker inn og blåser ut, og det smaker røyk, sier Ulla.

Laila supplerer:

– Jeg tror det er lettere å slutte fordi du fortsatt har røyken, den du blåser ut. Hvis du bruker tyggegummi eller røykeplaster så ser du ikke røyken. Jeg innbiller meg at det har noe med det å gjøre.

Dessuten er naboene flinke til å støtte og utfordre hverandre, og de mener det er en klar fordel å være to.

– Jeg hadde ikke turt å gå bort til Laila og si at jeg ikke gidder el-røyken mer. Da hadde jeg tenkt at «nei, nå har jeg tapt, og Laila klarer det. Nei, da gir ikke jeg meg heller!», sier Ulla.

Ulovlig i Norge

Det er lov for privatpersoner å kjøpe elektroniske sigaretter over nett, men ulovlig å selge de som inneholder nikotin i Norge. Flere salgsaktører har søkt om å få lov til å importere dem til landet, men Helsedirektoratet har foreløpig avslått alle søknader. De mener den ikke er testet ut godt nok.

LES OGSÅ: Vil forby el-sigarett

Syns dere det er skummelt at den ikke er nok utprøvd til å være lovlig i Norge?

– Nei, jeg er villig til å prøve alt jeg, for å bli kvitt tobakken. Og her får vi ikke i oss de fæle stoffene, blåsyra og tjæra som er i vanlig røyk, sier Laila.

Ulla er heller ikke redd for de elektroniske sigarettene.

– Jeg tror ikke det er farlig, for da hadde det ikke vært tillatt i England og USA. Og det selges jo nikotinplaster og -tyggegummi på apoteket, og jeg kan ikke forstå at dette kan være noe farligere enn det.

Ulla mener at noen sjanser må man ta.

– Nikotinen som er i e-sigaretten er kanskje ikke bra for helsa, men når man har tatt vekk alle avfallsstoffene som det er i tobakken, så må det være bedre enn å røyke 15-20 om dagen i hvert fall.

Kan røykes på flyet

Siden de elektroniske sigarettene ikke inneholder tobakk, så omfattes de heller ikke av røykeloven.

Formuleringen i loven er nemlig: «Med tobakksvarer forstås i denne lov varer som kan røykes, innsnuses, suges eller tygges såfremt de helt eller delvis består av tobakk.»

I praksis betyr dette at Ulla og Laila kan røyke e-sigaretter på kafé, på bussen og på flyet. Men de har ikke helt turt å teste dette ennå.

– Jeg var veldig fristet til å sette meg på Sørlandsekspressen og prøve og ta noen trekk. Men jeg hadde ikke lyst til å provosere, så jeg gjorde det ikke, sier Ulla.

Det som kommer ut av de elektroniske sigarettene er hovedsakelig vanndamp, og problemer med passiv røyking er derfor ikke de samme som ved forbrenning av tobakk.

- Det er fint at vi ikke skader de rundt oss, sier naboene.

LES OGSÅ: - E-sigaretter bør tillates

– Bedre pust og luktesans

Selv har damene merket en forskjell på den fysiske formen allerede.

– Før så måtte jeg ta tre pauser da jeg gikk opp bakken til legekontoret. Her om dagen tok jeg hele i én omgang, sier Ulla, tydelig fornøyd.

Hun har vært veldig plaget med hoste og dårlig kondisjon, men mener det nå har bedret seg.

Laila har liknende erfaringer.

– Før ble jeg fort andpusten og orket omtrent ingenting. Løpe, for eksempel, kunne jeg bare glemme. Men nå merker jeg at jeg har fått bedre pust og luktesansen har blitt bedre. Jeg kjenner det med en gang hvis noen har røyka vanlige røyk i rommet.

Målet er null nikotin

De elektroniske sigarettene som Laila og Ulla røyker kan fylles med en viss mengde nikotin. De bruker nå 18 milligram, men ønsker å bli helt nikotinfrie også.

– Neste gang jeg bestiller skal jeg gå ned til 11 milligram, så sju, og så prøve å gå helt ned til null. Om jeg vil fortsette og blåse vanndampen eller om jeg legger den helt vekk og finner meg noen strikkepinner i stedet, ja, det får tiden vise, sier Ulla.

Laila har også som mål å trappe ned og fjerne nikotinen fullstendig.

– Og til slutt så er jeg røykfri!

Laila og Ulla røyker e-sigarett

Målet til Laila Thorstensen og Ulla Johansson er å bli helt røyk- og nikotinfrie. De er fornøyd med effekten av e-sigaretten.

Foto: Karina Lystad/NRK

LES OGSÅ: Én av ti stumpet røyken i 2011

Dette mener skeptikerne:

Helsedirektoratet er skeptiske til e-sigaretten. I tillegg til at de har en svært streng holdning til innføring av nye tobakks- og nikotinprodukter på det norske markedet, har de følgende bekymringer i forhold til dette produktet.

  • Det er uklart hvordan nikotinen fra e-sigaretten tas opp i kroppen og hvorvidt dette i seg selv kan være helseskadelig.
  • Det er heller ikke kjent om inhalering av de andre stoffene i e-sigaretten kan være helseskadelig.

Kreftforeningen meldte tidligere om følgende bekymring overfor NRK.no:

  • Synlig røyking har en smitteeffekt, og vi frykter at e-sigaretten vil bidra til å opprettholde og normalisere røykeatferd. Kreftforeningen kan derfor ikke støtte salg av slike sigaretter i Norge.

Men Folkehelseinstituttet mener at for de som ikke er i stand til å slutte og røyke, så kan en fullstendig overgang til e-sigaretter minske helserisikoen.

Statens institutt for rusmiddelforskning har nettopp publisert en kunnskapsoppsummering med nye undersøkelser av e-sigaretten.

Hva syns du om elektroniske sigaretter? Bruk kommentarfeltet!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)