Stormberg har hevdet at deres tøy av bambus er naturlig antibakterielt, og har rådet kunder til å vaske bambusundertøy først etter 2–3 gangers bruk. Det slutter de med nå.
Etter at NRK Forbrukerinspektørene gjorde klesprodusenten oppmerksom på manglende dokumentasjon for de antibakterielle egenskapene, velger de å fjerne påstanden.
Petter N. Toldnæs sier at Stormberg skal merke klærne sine som bambusviskose i fremtiden.
Foto: Hanna Seferowicz / NRK– Så lenge forskningen ikke kan vise at de samme egenskapene som er i råstoffet også er i det endelige produktet så synes vi det er riktig å ikke ha det med, sier Petter N. Toldnæs, som er kommunikasjonsansvarlig for Stormberg.
Selskapet vil også endre merkingen av tøyet fra bambus til bambusviskose, så de ikke bryter norsk fibermerkingslov.
Kleskjeden Volt vil også slutte å markedsføre klærne som antibakterielle, og vil nå kun merke klærne som viskose.
– Antibakteriell bark fjernes
De første klærne av bambusviskose kom på det kommersielle markedet for ti år siden. Det markedsføres ofte med en rekke unike egenskaper. Et av de mest brukte er at bambus er naturlig antibakterielt.
Sandra Roos har forsket mye på bambusviskose for Mistra Future Fashion og Swerea i Sverige. Hun sier mange misforstår når de hevder at bambusviskose er naturlig antibakteriell.
Sandra Roos mener at dersom viskosematerialer har en antibakteriell effekt så skyldes det trolig kjemikalier.
Foto: Hanna Seferowicz / NRK– Det finnes antibakterielle egenskaper i stammen på bambustreet som beskytter treet mot insekter og sopp. Når man lager bambusviskose brukes ikke barken som inneholder disse egenskapene, sier Roos.
Hun forteller at det finnes noe forskning som hevder at bakterier trives dårligere i viskose enn i bomull, men da skyldes det ikke råmaterialet.
– I all viskosefiber så finnes det spor av prosesskjemikalien sink. Sink har antibakterielle egenskaper, og kan bidra til å gjøre tekstilet antibakterielt. Dette har imidlertid ingenting med bambusen å gjøre. Det samme gjelder for all annen viskose, forklarer Roos.
Roos forteller at bambusviskose ikke har noen andre egenskaper enn vanlig viskose.
Tufte endrer også pakninger
Olaf Tufte eier selskapet Tufte Wear som er Norges mestselgende på bambusviskose.
Foto: Tufte WearFirmaet til OL-helten Olaf Tufte sier i TV-reklame at plaggene deres er naturlig hygieniske, og at de reduserer lukt.
– Er ikke det å legge seg opptil at det er antibakterielt?
– Det finnes en rekke studier, blant annet fra Nederland og Japan, som viser til at bambusviskose reduserer luktutvikling sammenlignet med bomull. Tilbakemeldinger fra våre kunder er at klærne våre lukter mindre, sier Per Øyvind Jacobsen, som er daglig leder og medeier i Tufte Wear.
Fra mars endrer Tufte Wear etikettene sine. Nå fokuserer de på at bambus er en miljøvennlig råvare, og at bambus-viskosen er allergivennlig.
– Det er bambusens rolle som et miljøvennlig råmateriale vi vil fremheve. Så er man usikre rundt bambusens rolle i sluttproduktet, sier Jacobsen i Tufte Wear.
Tufte Wear vil fortsatt markedsføre at bambusviskose bidrar til å redusere fremveksten av bakterier.
- Se mer om klær og bambus på Forbrukerinspektørene på NRK1 onsdag kl. 20.25.