NRK Meny
Normal

Slutt på sex i forholdet

Hun beskriver ekteskapet som lykkelig, men de har sluttet å ha sex. – Ta ansvar begge to og begynn å onaner, er svaret fra vår ekspert på sex og samliv.

Illustrasjonsfoto
Foto: Getty Images

 

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 35 år. Ekteskapet mitt må beskrives som lykkelig, men vi har sluttet å ha sex. Vi hadde ofte sex før, men jeg får ikke skikkelig orgasme. Det har gjort at jeg etterhvert har begynt å synes at sex er kjedelig, og at mannen min vegrer seg for å ta initiativ.

Når vi nå en sjelden gang har sex, kommer han veldig fort, og vi blir begge skuffet - på hver vår måte. Dette blir et større og større problem for oss. Det går utover nærheten mellom oss og dermed også utover selve forholdet. Noen råd?

Margrete svarer

Seksualitet er sårbart, og det ser ut som om det ene problemet tar det andre for dere. Du beskriver ekteskapet som lykkelig, og det er jo et veldig godt utgangspunkt når dere skal prøve å finne sammen seksuelt igjen.

Seksuell lyst og tenning går jo litt i faser. Når man er nyforelsket, er det ofte slik at man går og kjenner seg kåt hele tiden, og man har lyst på hverandre nesten til enhver tid. Etter hvert kommer man inn i perioder med mye arbeid, barn, stress, kanskje sykdom, familiekonflikter og så videre. Livene våre påvirkes av alt som skjer rundt oss, og noen ganger glemmer man å ta vare på det gode i  forholdet. Andre ganger glemmer man å ta vare på og pleie seg selv.

Jeg vil forelå flere ting som dere kan gjøre sammen og hver for dere.

Du skriver at du ikke får skikkelig orgasme. Orgasme kan av og til bare føles som et lite «piff». Andre ganger, når man er veldig kåt og har har tatt seg tid til å bygge opp den seksuelle spenningen, kan orgasmen kjennes mye kraftigere.

Jeg vet ikke om du aldri har følt du har hatt kraftig orgasme eller om du føler den er blitt svakere i den siste tiden med lite lyst. Jeg vil uansett anbefale deg å begynne (eller fortsette) å onanere. Bruk god tid. Noen synes det er helt greit å bare bruke hånden, mens andre foretrekker å variere med dusjen, vibratorer eller helt vanlige «body massasje»-apparater som du kan kjøpe i en vanlig butikk som selger elektriske artikler. 

Illustrasjonsfoto
Foto: Getty Images

Det er lurt å bestemme seg for å gjøre det. Sett av tid til deg selv, gjerne når du er alene hjemme og kan ta deg en dusj eller et godt bad, smøre deg inn med body lotion og nyte deg selv en stund. Ta på kroppen og kjenn etter hva du liker.

Noen liker å lese litteratur som er litt opphissende. En del bruker seksuelle fantasier, andre ikke. Det varierer  fra person til person hva en liker og blir seksuelt tent av. Kjenn når du nærmer deg orgasme, vent gjerne litt og berør deg andre steder før du fortsetter å ta på deg selv igjen. Da vil du kunne bygge opp den seksuelle spenningen og på en måte kontrollere klimaks.

Legg deg på ryggen og sett føttene på underlaget. Beveg underlivet ditt mot hånden, vær aktiv og husk å puste. Hold pekefinger og langfinger på hver side av klitoris og dra fingrene opp og ned, frem og tilbake og/eller i sirkel. Finn ut hvordan du liker det best. Bruk gjerne spytt eller glidemiddel for å få friksjon om du føler du er litt tørr i begynnelsen.

Når du vet og blir kjent med deg selv og hvordan du liker å bli tilfredsstilt, vil det være lettere for deg og fortelle din mann hvordan du vil at han skal gi deg en deilig og kraftigere orgasme.

Ingen av oss er tankelesere, og dessverre er det mange som ikke tør å fortelle hverandre hvordan de liker å bli tilfredstillt seksuelt.. Noen kvinner blir lei fordi partneren ikke treffer helt med tungen eller fingrene. Dette har man selv ansvar for å si fra om. Da blir det bedre for begge. Alle har et ansvar for sin egen seksualitet.

Jeg foreslår at dere snakker sammen om hva dere liker seksuelt og kanskje frisker opp minner fra den tiden dere ble sammen. Sett også av en kveld i uka der dere finner på noe hyggelig sammen, lager god mat og spiser den med TV-en avslått. Eller gå på kino, danseskole, tur, kafé eller hva dere enn måtte synes er hyggelig å gjøre sammen.

Du forteller også at det går fort for din mann, og at dere begge blir skuffet. Jeg anbefaler han også å ta ansvar for sin seksualitet og onanere. Hvis han ikke onanerer mellom hver gang dere har sex, kan han være så sprengkåt at han ikke klarer å holde igjen. 

 

Illustrasjonsfoto
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

 

Mange menn sliter med at de kommer for tidlig, og da anbefales ofte «start-stopp-metoden». Den går ut på at han onanerer til det nesten går for han. Deretter stopper han og holder rundt glansen i 10-20 sekunder, før han fortsetter og stopper igjen rett før han får orgasme. Dette gjentar han cirka fem ganger før han onanerer seg til orgasme.

Etter noen ukers regelmessig trening vil problemet sannsynligvis være løst. Andre ganger anbefales også å onanere noen timer før han vet/tror/avtaler at dere skal legge dere litt tidlig en kveld.

Det kan faktisk være ok å avtale en tid på døgnet der dere begge er innstilt på å nyte hverandre. Det kan føles litt kunstig for noen, men det er for å prøve å prøve å komme i gang igjen. Det er også viktig at dere kjæler med hverandres kropper og er nær hverandre, selv om det for tiden ikke alltid fører til sex.

Jeg vet for lite om hvordan dere kommuniserer. God kommunikasjon kan gi god sex. Hvis det også er bakenforliggende grunner som du ikke har beskrevet, vil det kunne være til hjelp for dere å oppsøke en spesialist i sexologisk rådgivning /sexolog, for å snakke mer om dette.

Dere har et lykkelig ekteskap, og jeg håper det kan bli enda bedre ved at dere igjen kan få tilbake nærheten dere har hatt, og la det seksuelle igjen berike forholdet.

Lykke til!

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.