NRK Meny
Normal

Slutt på meglermonopol på nett

Nettportaler som Finn.no har i årevis nektet private å legge ut sine boliger til salgs. Nå vil fornyings- og administrasjonsministeren få slutt på det.

Finnbolig
Foto: Skjermdump, Finn.no

Forbrukerinspektørene fortalte allerede i 2005 om Finn.no som ikke slipper private til for salg av boliger . Nettstedet er Norges desidert største og viktigste marked for kjøp og salg av bolig på Internett. Men privatpersoner har vært tvunget til å bruke boligmegler for å kunne annonsere på Finn.no og lignende nettsteder.

Monopol

Sammen har avisene og meglerne blitt enige om at det beste for alle parter er at private ikke får slippe til med sine annonser. Det betyr at vi pent må ut med fete meglerhonorarer for å få muligheten til å annonsere boligen effektivt på Internett.

Heide Grande Røys

Heidi Grande Røys, fornyings- og administrasjonsminister (SV).

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Men nå ser det ut til å bli en endring.

– Vi vil gjøre det enklere for boligeieren å selge huset sitt selv og dessuten åpne for at andre aktører kan tilby folk tjenester når de vil selge boligen, sier Grande Røys (SV).

Les også:

- Økt konkurranse

For et halvt år siden ba Røys Konkurransetilsynet vurdere hvordan man kunne stanse denne praksisen. Og denne uken la tilsynet fram forslaget om en ny forskrift som sikrer at alle kan legge ut boligannonsen selv.

– Tilgang til nettportalene betyr at eiendomsmeglere og advokater møter økt konkurranse fra andre aktører og privatpersoner som vil selge boligen selv, sier seksjonsleder Eivind Stage i Konkurransetilsynet.

Like vilkår

Etter at Konkurransetilsynet har lagt fram sin vurdering, skal nå departementet lage en forskrift som vil pålegge nettportalene å gi enhver tilgang til boligannonsering på like vilkår. Men foreløpig kan ikke Grande Røys si noe om når forskriften vil begynne å gjelde:

– Målet er å sende et utkast til forskrift ut på høring så raskt som mulig, sier hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.