Hopp til innhold

Slutt på meglermonopol på nett

Nettportaler som Finn.no har i årevis nektet private å legge ut sine boliger til salgs. Nå vil fornyings- og administrasjonsministeren få slutt på det.

Finnbolig
Foto: Skjermdump, Finn.no

Forbrukerinspektørene fortalte allerede i 2005 om Finn.no som ikke slipper private til for salg av boliger . Nettstedet er Norges desidert største og viktigste marked for kjøp og salg av bolig på Internett. Men privatpersoner har vært tvunget til å bruke boligmegler for å kunne annonsere på Finn.no og lignende nettsteder.

Monopol

Sammen har avisene og meglerne blitt enige om at det beste for alle parter er at private ikke får slippe til med sine annonser. Det betyr at vi pent må ut med fete meglerhonorarer for å få muligheten til å annonsere boligen effektivt på Internett.

Heide Grande Røys

Heidi Grande Røys, fornyings- og administrasjonsminister (SV).

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Men nå ser det ut til å bli en endring.

– Vi vil gjøre det enklere for boligeieren å selge huset sitt selv og dessuten åpne for at andre aktører kan tilby folk tjenester når de vil selge boligen, sier Grande Røys (SV).

Les også:

- Økt konkurranse

For et halvt år siden ba Røys Konkurransetilsynet vurdere hvordan man kunne stanse denne praksisen. Og denne uken la tilsynet fram forslaget om en ny forskrift som sikrer at alle kan legge ut boligannonsen selv.

– Tilgang til nettportalene betyr at eiendomsmeglere og advokater møter økt konkurranse fra andre aktører og privatpersoner som vil selge boligen selv, sier seksjonsleder Eivind Stage i Konkurransetilsynet.

Like vilkår

Etter at Konkurransetilsynet har lagt fram sin vurdering, skal nå departementet lage en forskrift som vil pålegge nettportalene å gi enhver tilgang til boligannonsering på like vilkår. Men foreløpig kan ikke Grande Røys si noe om når forskriften vil begynne å gjelde:

– Målet er å sende et utkast til forskrift ut på høring så raskt som mulig, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)