Foto Ronald E. Hole
Forslaget, kalt «henvisningsprosjektet», er enestående og oppsiktsvekkende i internasjonal sammenheng. Hvis regjeringen får det som de vil kan du fra nyttår oppsøke manuellterapeut og kiropraktor direkte, med full trygderefusjon og uten henvising fra lege.
Skulle du trenge sykemelding vil du kunne få dette hos manuellterapeut og kiropraktor.
Regjeringen utvider i revidert nasjonalbudsjett forsøksordningen som hittil har vært forbeholdt pasienter i Hordaland, Vestfold og Nordland.
Det er på høy tid

— Det er på høy tid at myndighetene kommer med et forslag om en varig ordning på nasjonalt plan, sier leder av Faggruppen for Manuellterapi, Peter Christian Lehne.
— Det er på høy tid at myndighetene kommer med et forslag om en varig ordning på nasjonalt plan. Vi kan ikke ha en ordning som bare gjelder for pasienter i tre fylker. Det er urettferdig, sier leder av Faggruppen for Manuellterapi, Peter Christian Lehne.
Det er mye som tyder på at både Faggruppen for Manuellterapi og regjeringen får det som de vil.
Arbeiderpartiet og FrP er positive til å implementere ordningen på nasjonalt plan. Arbeiderpartiets Asmund Kristoffersen sier at forsøksprosjektet har vært entydig positivt og at det er all grunn til å gjøre prosjektet landsdekkende.
Jon Alvheim fra FrP er også positiv til en utvidelse.
Sv har ennå ikke konkludert med et standpunkt i forhold til å eventuelt utvide ordningen. SVs stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo sier til Puls at man bør vurdere konsekvensene av en slik ordning nøye i forhold til den helhetlige oppfølging av pasientene.
Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen mener alle tjener på dette.
— Vi ønsker å gjøre ordningen nasjonal på grunn av resultatene vi har sett fra de tre prøvefylkene. Dette tjener alle på, men først og fremst pasienten, som vi setter i sentrum, sier han.
Han mener at den nye ordningen vil være gjeldene for hele landet fra nyttår.
Forsterker samarbeidet

Fastlege Bernard Holthe mener ordningen har forsterket samarbeidet mellom manuellterapeuter, kiropraktorer og leger.
I Narvik har ordningen eksistert siden 2001. Fastlege Bernard Holthe mener ordningen har forsterket samarbeidet mellom manuellterapeuter, kiropraktorer og leger. Derfor blir den helhetlige oppfølgingen av pasientene bedre.
— Man må se på hva som er det beste for pasienten og utnytte ressursene best mulig. Jeg ser ikke noe grunn til at man ikke skal kunne overlate en del av behandlingen til andre deler av helsevesenet under forutsetning av at man ikke undergraver fastlegeordningen sitt hovedmål: Å ha noen i helsevesenet som har oppsyn med helhetsbildet. God kommunikasjon sikrer dette, sier fastlege Bernard Holthe.
Enestående ordning internasjonalt
Hvis forslaget går igjennom vil det bli enestående og oppsiktsvekkende ordning i internasjonal sammenheng. Norge vil som første land i verden gi andre enn legene en slik utvidet fullmakt.
Les mer om manuellterapi: manuellterapi.com