NRK Meny
Normal

Sliten tobarnsmor

Hun klarer ikke se på mannen sin som en kjæreste lenger. Kan familieterapi hjelpe?

Rygg mot rygg
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

 

Spørsmål

Jeg sliter litt med forholdet til mannen min. Vi har to små barn og har nok gått i alle feller som er. Nå klarer jeg ikke se ham som kjæreste lenger, og vi krangler stadig om de samme tingene, selv om vi også kan være gode venner. Jeg føler med sliten og at det bare er barna som holder oss sammen. Jeg vil gjerne prøve familieterapi for å forsøke å løse opp i flokene.

Han er ikke enig i at vi har så store problemer, og han vil heller at vi skal ordne opp selv. Kan du fortelle litt om hva man gjør hos en familieterapaut, slik at jeg kan få ham til å forstå at det kanskje ikke er så skummelt?

Margrete svarer

Jeg lurer på om dere får vært alene av og til? Har dere barnevakt slik at dere kan gå ut sammen, på tur eller kafé? Gjør dere noen av de tingene sammen som dere gjorde da dere var nye kjærester?

Forsøk å finn fram til hva dere gjorde og hva dere falt for hos hverandre. Sett av tid sammen, i hvertfall mer enn dere setter av nå, og vær sammen - bare dere to.

Bok, samliv, sex
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Mange vil gjerne ordne opp selv, men mens årene går blir konfliktene bare større og større, og ting låser seg helt. Man sitter liksom i hver sin stol med ryggen til hverande og er alene i samme hus. De gode følelsene som var mellom dere er ikke alltid til stede. To små barn krever sitt og livet er anderledes enn når det var bare dere to.

Mange par opplever det positivt å snakke med en tredje person. Familieterapeuter jobber forskjellig, men begge to får legge fram det de vil. Det lyttes og det stilles spørsmål.

Målet er at paret skal finne ut av det med hverandre og finne løsninger sammen som er gode for relasjonen. 

Om du ønsker å gå i familieterapi eller liknende er det naturlig og viktig at din mann respekterer ditt ønske. Det er bedre å prøve det enn å fortsette slik dere har det nå. Uansett om dere oppsøker en tredjeperson eller ikke, er dere nødt til å sette av tid til å gjøre hyggelige ting sammen og til å prate sammen.

Han sier at han ikke synes problemene er så store mens du synes det. Kanskje gjør det ham redd og engstelig for hva samtaler med en utenforstående kan føre til. Å gå til samtaler vil heller bedre enn ødelegge forholdet deres.

Dersom dere liker å lese finnes det også god og nyttig litteratur for par.

Lykke til! 

Hilsen 
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.