Slik vil du merke kineserne

100 millioner kinesere skal føle seg vel på reise. – Vi vil se flere høflige bukk og kinesiske alternativer på menyene når vi reiser, tror reiselivsdirektør Rolf Forsdahl.

Kinesiske turister

Stadig flere kinesiske turister kommer til å sette sitt preg på hoteller og populære attraksjoner. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Image Source/Nigel Riches / Colourbox

Rolf Forsdahl

Vi kommer til å merke at kinesiske turister er viktige for næringen i årene framover, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl.

Foto: Pressebilde

Kinesere er i ferd med å bli den viktigste turistgruppen for reiseliv verden over.

I løpet av kort tid har mange kinesere fått råd til å reise utenlands, og de blir stadig flere. De neste tre årene forventer det kinesiske nasjonale turistrådet at antallet kinesiske turister vil øke fra 30 til 100 millioner.

– Dette vil man merke. Reiselivet vil tilpasse seg de gruppene som har mest potensiale, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i Virke (tidligere HSH).

Flere bukk og bedre service

Møtet mellom reiseliv og kinesiske turister og turoperatører går nemlig ikke alltid på skinner.

– Det har en tendens til å bli kulturkollisjoner. For eksempel er det langt høyere krav i kinesisk kultur til høflighet, sosiale ritualer og respekt. Dette vil hotellansatte og andre måtte lære seg til en viss grad, sier Forsdahl.

Han understreker at litt mer høflighet ikke nødvendigvis er av det onde.

– Steder der kinesere allerede er et stort innslag, har jo tilpasset seg uten dramatikk. Og for alle andre vil det jo være positivt hvis flere kinesere betyr bedre service, sier han.

Flere kinesiske ansatte

Flere hotellkjeder, blant dem Hilton, har allerede satt igang rekruttering av ansatte som snakker mandarin. I tillegg kurser de ansatte i kinesisk etikette.

– De som vil tiltrekke seg mange kinesiske turister, vil nok tenke at det er lurt å ha ansatte som snakker språket, tror reiselivsdirektøren.

Kinesisk frokost og middagsalternativer er også blant tiltakene som skal tiltrekke den kinesiske middelklassen.

– Sånn er jo vi nordmenn også. Vi spiser gjerne kinesisk og indisk mat hjemme i Norge. Men når vi er borte hjemmefra, setter vi pris på å få norsk mat, mener Forsdahl.

Som hotellturist vil du antakelig også merke at det dukker opp kinesiske tv-kanaler mange steder i årene som kommer.

Økning også i Norge

Også norsk reiseliv håper på å få sin del av potten når kineserne i stadig større grad reiser utenlands.

De siste fem årene har Norge markedsført seg mer direkte mot kinesere gjennom Innovasjon Norge, og i år er økningen stor.

Tall fra juli i år viste en økning på 65 prosent i antall utskrevne turistvisum til kinesere, sammenlignet med året før.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.