Slik vil de redde barn fra røykere

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

4,8 millioner helsekroner er blitt brukt for å hindre at voksne røyker rundt barn. På denne måten ønsker Helsedirektoratet å redde noen av de 100.000 barna som daglig utsettes for passiv røyking.

Røyken siver inn fra vinduet og inn i stua. Over sofaen og langs gulvet bukter de tynne bølgene av røyk seg mot det lille barnet som ligger og sover.

– Over 80 prosent av sigarettrøyken er usynlig. Uansett hvor forsiktig du er, puster barna inn de giftige stoffene.

Slik starter Helsedirektoratets nye reklamevideo. Den er det fremste våpenet i en ny kampanje som skal få foreldre og andre som oppholder seg rundt barn til å stumpe røyken.

100.000 barn

Ragnhild Mathisen

Ragnhild Mathisen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet fortalte om en oppvekst i røykfulle omgivelser.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Hver dag utsettes 100.000 norske barn for passiv røyking hjemme. Dette fører til både luftveisinfeksjoner, astma, sykehusinnleggelser og ørebetennelse, ifølge tall som Helsedirektoratet la fram i forbindelse med starten av kampanjen «Det du ikke ser».

– Jeg vokste opp på 1970-tallet, med en bestefar som pleide å stappe folkevogna full av barn før han kjørte dem rundt på ferie. Folkevogna var like full av røyk, helt til jeg en dag tok mot til meg og se ifra.

Statssekretær Ragnhild Mathisen fra Helse- og omsorgsdepartementet deltok under åpningen av kampen, og fortalte villig om hvordan hennes oppvekst var preget av velmenende røykere. Nå vil hun at de som vokser opp i dag skal slippe denne opplevelsen.

Opp mot 400 personer dør årlig

I alt 4,8 millioner kroner har Helsedirektoratet brukt på en omfattende kampanje som blant annet inneholder videoen i begynnelsen av denne saken, flere reklamesnutter for radio og en bred holdningskampanje.

På denne måten ønsker helsedirektør Bjørn-Inge Larsen å få ned antallet skader og dødsfall som følger av passiv røyking.

– Mellom 160 og 400 personer dør årlig av passiv røyking, selv om de aller fleste vet at også dette er skadelig.

– Barn er mer utsatt

Barnelege Karin C. Lødrup Carlsen, forskningsleder på Kvinne- og barneklinikken ved Oslo universitetssykehus forklarte hvorfor høstens holdningskampanje var spesielt er spesielt rettet mot barn og røykende foreldre.

– Utviklingen av både luftveier og lungeblærer påvirkes av omgivelsene, og denne utviklingen skjer under barnas første leveår. Etter dette slutter de i stor grad å utvikle seg, noe som gjør at tidlig passiv røyking kan få betydelige konsekvenser også senere i barnas oppvekst.

Hun argumenterer også for at tunge partikler i røyken synker, slik at voksne i rommet ofte unngår eller overser gasser som kan påvirke barn.

– Røyking under svangerskapet bidrar også til økning av for tidlige fødsler, lav fødselsvekt blant spebarn og økte fare for morkakeløsning hos moren.

Hva synes du om kampanjen?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)