Slik velger du joggesko

Det spiller en rolle hva du har på bena. Det fikk både Hans og Nargis i Bedre Puls erfare da de kjøpte nye.

Nargis Jan Mahmood
Foto: NRK

Hans Wagners joggesko

Loppemarked - ikke din beste sportsbutikk.

Foto: NRK

- Jeg kjøpte disse skoene på loppemarked, innrømmer Hans.

Han har ennå ikke kommet i gang med løpetreningen, og trener Yngvar mistenker at det kan ha litt med skokomforten å gjøre også. I sportsbutikken gir de Yngvar rett.

- Dette er jo som å løpe barbeint på parkett, sier Odd Nilsen på Løplabbet. Sett dem på hylla til skrekk og advarsel!

Nargis har løpt med gode joggesko, men har problemer med at hun får vondt i knærne etter noen minutters løping. Det er ikke så rart, mener ekspeditøren, som mener skoen er altfor ustabil for Nargis' fot.

God for deg - ikke nødvendigvis god for meg

- Gode sko skal hjelpe deg å unngå både belastningsskader og akutte skader. I tillegg skal de gi deg en bedre løpeopplevelse, sier Yngvar.

Han råder den som skal kjøpe nye sko til å sette av litt tid og finne en dyktig person i en god sportsbutikk.

- Det er viktig å få hjelp til å finne den riktige skoen. Man må ta hensyn til både vekt og hvordan foten treffer bakken, sier han.

Generelle råd:

  • Overvektige personer må ha solide sko med demping som er tilpasset en tung kropp.
  • Hvis vekten går for mye innover eller utover når man løper (over- eller underpronasjon), skal man ha sko som støtter foten riktig. For overvektige personer er dette ekstra viktig.
  • Personer som er plattfot kan trenge ekstra oppbygging inni skoen.

Når er skoen slitt?

Det er ikke alltid så lett å se på en joggesko om den trenger utskiftning. Har man trent inne, vil skoen ofte se pent brukt ut lenge, selv om den i virkeligheten er slitt.

Når man løper, utsetter man foten for en belastning mange ganger så stor som den man får når man går. Jo fortere man løper, jo kraftigere blir støtene. Etter en tid vil støtdempingen i joggeskoen bli dårligere, og man bør bytte dem ut.

Løper man aktivt og tilbakelegger 3-4 mil i uka, holder joggeskoene i cirka ett år.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)