Hopp til innhold

Slik vasker du bort kyllingbakteriene

70 grader er drapstemperaturen for bakteriene. De kan formere seg i oppvaskmaskinen hvis en kniv med rå kyllingrester blir stående over natten.

Hender som vasker kjøkkenkniv i vasken med turkis oppvaskbørste

Oppvaskmaskinen gjør jobben best. Har du kniver som ikke skal i maskinen, må du vaske dem godt i varmt vann med oppvaskmiddel og oppvaskbørste. Og tørke godt av kniven etterpå.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Dame med langt hår og briller

Med vanlig god hygiene kan du føle deg ganske trygg. Du trenger ikke slutte å spise kylling eller koke kniven, sier Solveig Langsrud.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN / Nofima

– Du kan trygt spise kylling uten å koke kniven, men god kjøkkenhygiene er viktig, sier Solveig Langsrud, forsker ved Nofima til NRK.no.

Tidligere har Nofima og Sifo utført en undersøkelse om nordmenns kjøkkenpraksis og mathygiene.

– Resultatene viste at fire prosent alltid bruker kniven til andre ting etter å ha skåret opp rått kjøtt, og seks prosent gjør det av og til, opplyser hun.

Må alltid vaskes

Plasserer du en kniv eller fjøl med rester av kyllingfilet i en oppvaskmaskin som ikke skal settes på før neste dag, kan bakteriene formere seg.

Einar Strand
Hender som vasker kyllingfjøl

Har du ikke oppvaskmaskin, må du bruke varmt vann, såpe og oppvaskbørste.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Skjærefjøl i oppvaskmaskina

Oppvaskmaskin er best for kyllingfjøla.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Hender som tørker kniv med tørkepapir

Bakteriene dør når du tørker kniven etter vask.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Grønnsaker, bacon, skjærefjøler i forskjellige farger

Et enkelt tips er å ha forskjellige fjøler til fjærkre, kjøtt, fisk og grønnsaker.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Skjærer kyllingfilet

Hvis du unngår å ta i rå kylling reduserer du smittefaren på kjøkkenet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Eventuelle bakterier i rå kylling dør ved 70 grader.

Har du skåret kylling må du derfor vaske både kniven og skjærefjølen etter bruk.

– Det beste er å bruke oppvaskmaskinen, det gir best resultat, sier Langsrud.

Selv om du kjører utstyret på et hurtigprogram på "bare" 65 grader vil bakteriene sannsynligvis dø. Kombinasjonen av rengjøringsmiddel og det varme vannet gjør knivene rene.

Langsrud understreker at det i utgangspunktet er få farlige bakterier på kyllingen, og ikke alle kommer over på fjøla.

– Ved å vaske kniv og fjøl med en gang etter bruk reduserer du bakterienivået med 99 prosent, legger hun til.

Viktig å tørke etter vask

Selv om oppvaskmaskinen gir best resultat, blir det rent også med håndvask.

Bruk varmest mulig vann og såpe, og skrubb godt med en oppvaskbørste.

– Bakteriene dør ved tørking, derfor er det veldig viktig at du tørker kniven og fjøla etter at du har vasket dem, presiserer Solveig Langsrud.

Noen har forskjellige farger på fjølene til kjøtt og grønnsaker, men det viktigste er å ha nok fjøler.

– Det er viktig at du har en til hvert slag når du tilbereder. Da unngår du å bruke fjøla på nytt før du har rukket å vaske den, skisserer hun.

For vanlig friske mennesker er det ikke nødvendig med hverken hansker eller total desinfisering av kjøkkenet når du kutter kyllingfilet.

– Det er ikke nødvendig å ha det like sterilt på kjøkkenet som operasjonsbenken, bare husk god hygiene, sier forskeren.

Når du skjærer opp kjøttet reduserer du smittefaren ved ikke å ta i det med begge hender.

– Har du kyllingfilet på hånden og tar på vannkrana når du skal vaske deg, eller åpner skapdøren for å ta ut en bolle å legge bitene i sprer du bakteriene videre, eksemplifiserer Langsrud.

Unngå kryssforurensing

Mattilsynet minner om at kryssforurensing er svært viktig når du lager mat.

Når du har håndtert rått kjøtt, spesielt kylling, bør du enten starte oppvaskmaskinen med en gang, eller ta en grundig vask med oppvaskmiddel.

– Plasserer du en kniv eller fjøl med rester av kyllingfilet i en oppvaskmaskin som ikke skal settes på før neste dag, kan bakteriene formere seg. Dermed blir det en større utfordring å fjerne bakteriene, sier Einar Strand, seniorrådgiver ved Mattilsynet til NRK.no.

Når du skyller emballasje, gaffelen eller annet som har vært i kontakt med rå kylling, så pass på hva som ligger rundt vasken.

– Ikke sprut hverken såperester eller kyllingsaft på noe annet, påpeker han.

Selve emballasjen kan gjerne ligge i plastsorteringsposen noen dager uten fare.

– Så lenge du ikke roter rundt i posen hopper ikke bakteriene ut av seg selv, beroliger han.

Gjelder også ved grytene

Mattilsynet understreker at 70-gradersgrensa også gjelder ved tilbereding av kyllingen.

– Det er definert som drapstemperatur for bakterier. Det er viktig å tenke på når du varmebehandler kyllingen, den må være gjennomstekt før den kan spises, sier Einar Strand.

Redskap som er i kontakt med rått kjøtt må ikke brukes på ferdig varmebehandlet mat, eller grønnsaker som ikke varmebehandles.

– Bruker du samme gaffel på rå og tilberedt kylling overfører du bakteriene. Husk også på å vaske hendene grundig etter å ha tatt i rått kjøtt, understreker Strand.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)