Hopp til innhold

Slik unngår du useriøse behandlere

Halvparten av oss har prøvd alternativ behandling det siste året. Men vet du hvordan du kan sjekke om behandleren er seriøs?

Akupunktur

Sjekker du noen få ting, kan du slappe bedre av på benken hos en alternativ behandler.

Foto: colourbox.com

Det finnes ingen samlet oversikt over utøvere av alternativ medisin. Derfor er det opp til hver enkelt å navigere i det som kan virke som en jungel av ulike tilbud.

Om behandlingsformen virker, er én vurdering. Men hvis du har bestemt deg for å prøve en behandlingsform, hvordan skal du klare å skille seriøse utøvere fra de useriøse?

Noe kan du finne ut ved å snakke med folk du kjenner og høre om deres erfaringer. Men det er også flere ting du kan sjekke på egen hånd.

Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) har utarbeidet en liste over råd når du skal velge behandler:

1. Velg organisert

Hvis du velger en person som er organisert i en fagorganisasjon, er det større sannsynlighet for at behandlingen er forsvarlig.

Organisasjonene har regler og prosedyrer for hvordan behandlingen skal foregå, og stiller krav til sine medlemmer, både etisk og faglig.

Helsedirektoratet har en godkjenningsordning for utøverorganisasjoner som ønsker å bli registrert i Brønnøysundregisteret.

Hvis du velger å få behandling fra en person som er registrert selv og som tilhører en registrert utøverorganisasjon, vet du at det er et fagkrav i utdanningen, at det finnes en klage- og forsikringsordning for pasientene, en ordnet økonomi og krav til hvordan journalen din skal føres.

2. Utøverregisteret for alternativ behandling

Utøverregisteret i Brønnøysund har oversikt over hvilke utøverorganisasjoner og -forbund som er godkjent av Helsedirektoratet.

Der kan du også søke på registrerte utøvere.

Bare utøvere som er medlem i en godkjent utøverorganisasjon står i registeret.

3. Still spørsmål

Det er du som betaler for behandlingen, og du har rett til å stille krav. NIFAB anbefaler at man stiller behandleren konkrete spørsmål før selve behandlingen begynner:

  • Hva slags utdanning har du?
  • Hvilken utøverorganisasjon er du medlem i?
  • Hvilke krav har din organisasjon til deg som medlem?
  • Har du registrert deg i Brønnøysundregisteret?
  • Hva slags erfaring har du med behandling av det jeg søker hjelp for?
  • Hva koster behandlingen?
  • Hvor mange behandlinger tror du jeg vil trenge?
  • Hvilke resultater kan jeg forvente?
  • Er det bivirkninger eller risiko forbundet med behandlingen?

Hvis det er vanskelig å få klare svar, eller hvis du blir lovet så mye at det virker for godt til å være sant, bør du være på vakt, mener NIFAB.

LES OGSÅ: Kreftforeningen advarer mot alternativ behandling

LES OGSÅ: Akupunktur kan gi alvorlige skader