Hopp til innhold

Slik unngår du julebordflausene

Sliter du med svette under armene, dårlig ånde eller finsko som gnager? Her er tipsene som gjør julebordet til en suksess.

Velkjente problemer på julebord

Ofte skal det ikke mye til for å unngå pinlige flauser i selskapslivet.

Foto: ScanStock/Colourbox/montasje

Dårlig ånde kan være pinlig ved julebordet eller på dansegulvet.

Har du mistanke om at utpusten din ikke er av det mest nøytrale slaget, er de enkleste rådene å ikke spise rå løk, surkål eller rødvinssaus, ikke drikke kaffe avec og ikke røke sigar eller bruke snus etter maten.

Men på et julebord er kanskje dette ting mange uansett vil unne seg akkurat den kvelden. Da kan du utstyre deg med følgende fra dagligvaremarkedet:

  • Spesialtyggegummi med blant annet sinkforbindelser
  • Munnspray
  • Engangstannbørster med tannkrem (husk å pusse tungen også!).

– Ettersom ånde fra mat og drikke kommer både fra munnen og lungene vil effekten være kortvarig, men kan ha stor betydning under dansen etterpå. Tiltakene kan du gjenta flere ganger i løpet av kvelden, sier fagsjef Aril Jul Nilsen i Tannlegeforeningen til NRK.no.

Slik svetter du mindre

Vin

Plages du av mye svetting, har du en ekstra grunn til å tenke gjennom hvor mye alkohol du inntar på julebordet.

Foto: Maria Sbytova / Colourbox

Sterkt krydret mat, og drikke som koffein og alkohol, øker også svetteutskillelsen hos noen av oss.

– Svetting er normalt som reaksjon på fysisk aktivitet, varme eller sykdom. Svette er viktig for å regulere kroppstemperaturen, sier Ulf Finsberg som er bedriftslege i NRK.

Han forteller at det er stor variasjon i hvor mye hver enkelt av oss svetter, men at svettingen blir verre ved sterke følelser og stress.

– Noen synes også å være arvelig belastet med stor svetting. Dette gjelder særlig enkelte som er plaget med mye svetting i håndflatene og under bena, sier Ulfsberg.

Vi mennesker har to typer svettekjertler: De apokrine, som du finner mest i armhuler og i skrittet. Disse skiller ut mindre svettemengder, men kan lukte mer.

De ekkrine svettekjertlene finnes mest i hender og føtter og i armhulene, og skiller svetten ut til overflaten gjennom små ganger fra kjertelen. Det er disse som vanligvis gir problemer på julebordet.

Er du en av dem som svetter mye ved stress og når du inntar alkohol, er legens råd at det kan være lurt å ha lagt opp en strategi før du går på julebordet.

– Tenk gjennom på forhånd hvordan du takler det hvis en slik situasjon oppstår. For eksempel stressfaktorer som vanskelig sjef/kolleger, og at man begrenser inntaket av alkohol allerede ved vorspielet.

– Husk også på å ikke ha alt for tettsittende klær. «Slimfit-skjorten» bør kanskje vente til en annen gang, sier Finsberg.

Han har også disse gode rådene for julebordgjester som ofte svetter mye:

  • Husk å dusje og vaske deg godt før du drar på julebordet. Å fjerne hår i armhulene vil ofte redusere svettetendensen («svetteringer»).
  • Bruk antiperspirant, som du får kjøpt i butikken. Den inneholder aluminiumsalter som blokkerer svettekjertlene og hindrer mye av svetten i å nå ut på huden. Det er ikke farlig å bruke antiperspirant også på hender og føtter, i tillegg til i armhulen. Vanlig deodorant blokkerer ikke svetten, men tilfører en annen duft og gjør huden litt surere og dermed mindre attraktiv for bakteriene som skaper svettelukt.
  • Syntetiske plagg kan hindre huden din i å puste, og øker dermed svetten. Så tenk på hva du skal ha på deg på julebordet, og velg fornuftig!

LES OGSÅ: Tegnene på at du drikker for mye

– Ikke bruk helt nye sko hele kvelden!

Gnagsår

Så ille kan det gå hvis skoene gnager hele festkvelden.

Foto: ScanStock

– Ikke bruk helt nye sko når du skal på julebord. I hvert fall ikke hele kvelden, lyder rådet fra Mona Boysen, leder i Fotterapeutforbundet.

– Hvis du har funnet drømmeskoene til drømmekjolen eller drømmedressen, så ta med deg et par ekstra sko som du vet er gode på foten, og bytt sko dersom du begynner å merke gnagsåret komme, sier hun til NRK.no.

Det finnes både kremer, gnagsårplaster og gnagsårsokk som man kan bruke for å redusere risikoen for gnagsår.

– Er du redd for at føttene skal bli svette og begynne å lukte, finnes det mange gode preparater å kjøpe hos din fotterapeut. For eksempel krem til å smøre på huden og spray til å bruke i sko og på føttene, sier Boysen.

– Og for å være på den sikre siden, kan man ta med et par ekstra sokker/strømpebukser, sko og fotspray på festen. Ikke bruk sko av syntetisk materiale, da øker risikoen for svette og sjenerende lukt utover kvelden, forteller hun.

Boysen minner også om at det er lov å danse uten sko!

– Da får føttene luftet seg, og ingenting klemmer på foten, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)