Slik unngår du brann i jula

En halv million nordmenn har ikke røykvarsler i boligen, selv om det er påbudt. Her får du noen gode tips som kan øke brannsikkerheten i jula.

Vaskemaskin som brannårsak
Foto: brannmannen.no

Nett-TV: Så raskt kan juletreet ta fyr!

De fleste som omkommer i brann, dør som følge av røykforgiftning i egen bolig. De første 10 månedene i år døde 49 mennesker i branner her i landet. Og bare siden 1. november har ytterligere 34 mennesker mistet livet!

Dermed er 2008 allerede blitt det verste brannåret siden slutten av 1970-tallet. Og verre kan det bli. Statistikken viser at det brenner tre ganger mer i romjula enn i en gjennomsnittlig uke i Norge.

Her er noen tips for bedre brannsikkerhet:

Røykvarslere

Røykvarslere som er introdusert på det norske markedet etter 1. august skal være i samsvar med en ny europeisk produktstandard. Samtidig er den norske godkjenningsordningen for røykvarslere opphevet.

Du kan fortsatt kjøpe røykvarslere som er godkjent etter den tidligere norske ordningen, forutsatt at apparatet ikke har gått ut på dato. Dette kan du gjøre fram til år 2013.

Sjekk her når din "gamle" røykvarsler går ut på dato.

Butikkene har ansvar for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket, men du kan enkelt kontrollere at du ikke kjøper katta i sekken:

  • Hvis røykvarsleren er CE-merket med henvisning til NS-EN 14604, er den nye europeiske standarden fulgt.
  • Hvis produktet ikke er CE-merket, kan du be forretningen dokumentere at den europeiske standarden er fulgt.
  • Røykvarslere som er godkjent av den tidligere norske ordningen, skal være merket med DSB 235 pluss et tre- eller firesifret nummer.

Du kan velge mellom optiske og ioniske røykvarslere. De optiske reagerer raskest ved ulmebrann, mens ioniske røykvarslere reagerer raskest på åpen ild. Les mer om dette her.

- Tren på forhånd!

- Det er to ting du alltid bør huske på hvis du er opptatt av å forebygge brann, og det er røykvarslere og brannøvelser, sier senioringeniør Lars Haugrud i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

- Du skal ha minst én røykvarsler i boligen, men glem ikke å sjekke at den virker! Selv om røykvarsler er påbudt i Norge, så vet vi at minst 10 prosent av oss har varsling som ikke fungerer. Enten fordi man ikke har noen røykvarsler i det hele tatt, eller fordi batteriet ikke virker.

- Det er for eksempel ikke uvanlig å ta ut batteriet for å kjøpe nytt eller for å bruke det et annet sted, i TVens fjernkontroll for eksempel. Og så glemmer man å sette inn nytt batteri i røykvarsleren. Da kan du være ille ute hvis det begynner å brenne!

LES OGSÅ: Skal kartlegge brann og rus

- Det andre gode rådet er å trene på forhånd. Tenk gjennom hva dere bør gjøre hvis røyk og flammer oppstår. All erfaring viser at man da står mye bedre rustet hvis det verste skulle skje.

- Det er et naturlig instinkt hos oss mennesker å prøve å komme seg ut hvis man er innesperret i en brann, forteller Haugrud.

- Men hvis du møter røyk, så husk at du alltid skal velge alternative rømningsveier hvis det finnes, eller bli på rommet. Ikke gå røyken i møte!

- Korridorer og trappeoppganger er gjerne de verste stedene å flykte gjennom hvis de er fylt med røyk. Har dere gjennomført en brannøvelse blir det lettere å orientere seg og tenke klart når panikken ligger på lur, sier Haugrud.

SE I NETT-TV:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.