Hopp til innhold

Slik unngår du boligfellene

I dag bygges det nye boliger med dårligere kvalitet enn i de trange 30-åra. Se ekspertenes tips for å unngå boligfellene enten boligen er gammel eller ny.

prospekt
Foto: Ness, Rune Petter / Scanpix

Å kjøpe nytt kan i dag medføre større risiko enn å kjøpe gammelt, når det gjelder boliger.

På grunn av en mer avansert måte å bygge på er nye boliger mer sårbare for håndverkerfeil. Og håndverkerfeil skjer dessverre ofte.

På 2000-tallet har også et ønske om en høyere utnyttelsesgrad av tomtene presset mulighetene for gode arkitektoniske løsninger. I byer bygges det stadig tettere og det bygges stadig mindre leiligheter. Her er ekspertenes tips for å unngå boligfellene.

Sivilingeniørens råd for bolig fra 2000-tallet

Sivilingeniør og seniorrådgiver Knut Ivar Edvardsen fra SINTEF Byggforsk har jobbet med byggtekniske spørsmål i 40 år.

  • Sjekk om det er fall mot sluk på baderom. Er sluket tilgjengelig slik at det kan renses?
  • Se etter fuktskjolder og andre tegn på lekkasjer/fuktskader langs overgangen tak/vegg, under vinduer og i kjøkkenbenken. I småhus bør man ha spesiell fokus på vegger mot terreng og isolerte skråtak.
  • Foreligger det bruksanvisning for boligen? Foruten drifts- og vedlikeholdsinstrukser skal denne omfatte offentlige godkjenninger, samsvarserklæringer og tegninger av boligen og fellesarealer

Arkitektens råd for bolig fra 2000-tallet

Bård Isdahl er arkitekt og seniorrådgiver ved Norsk Form.

  • Sjekk om planløsningen er fornuftig. Stuen bør kunne møbleres på mer enn en måte og høyst et soverom bør ha tilgang direkte fra stue. Med åpent kjøkken må det dessuten være mulig å møblere i en oppholds- og en spisesone. Vær skeptisk til soverom ned mot 6 kvadratmeter. Inngang til leiligheten direkte inn i kjøkken eller stue er uakseptabelt. Er det tilstrekkelig med bod- og skapplass?
  • Sjekk lysforholdene. Er leiligheten orientert slik at oppholdsrom for direkte sollys inn i stuen etter arbeidstid. Sjekk også at nabobygning ikke skygger. Ta med kompass hvis tegning mangler nordpil.
  • Sjekk uterom. Har leiligheten egen balkong og terrasse. Får den noen gang direkte sollys? Hvis barn har dårlige lekemuligheter på bakkeplan, hvordan er da mulighetene i nabolaget?

30-talls-boligene

Boliger bygget i de harde tretti-årene ble bygget av solide og enkle matrialer som håndverkerne hadde god kjennskap til. De tok seg bedre tid til å bygge og til å la matrialene tørke ut enn i dag. Ulempen med disse gamle boligene er at varmeisolering er betydelig dårligere enn i moderne bygg og at sanitærutstyret holdt et annet nivå.

Arkitektonisk bygget man leiligheter der rommene var ganske like i størrelse, noe som ga flere rom enn stua funksjoner som oppholdsrom.

Sivilingeniørens råd for bolig fra 1930-tallet

  • Sjekk om vinduene er trekkfulle, om de er skiftet ut.
  • Er avløpsrørene inklusive sluk skiftet ut? Modernisering av bad kan bli problematisk hvis dette ikke er gjort.
  • Sjekk om det er problemer med å holde varmen på kalde dager. Kalde gulv? Hvordan er fyringskostnadene?

Arkitektens råd for bolig fra 1930-tallet

  • Er det lytt inn til naboleiligheten? Er det eventuelt en enkel sak å tilleggsisolere veggen?
  • Finnes det noen vedlikeholdsmessige ueksploderte bomber (baderom, trapperom, fasader, barnnbalkonger, tak, stigeledning o.s.v) uten at det er satt av et vedlikeholdsfond i husleien?
  • Uansett om du ser på en ny eller gammel leilighet kan det være lurt å ha med seg en bygningskyndig person.
  • 30-talls-boligene hører med til et av de tryggeste objektene. I mange tilfeller er de tryggere enn å gå inn i et helt ubrukt og nytt prosjekt hvor man ikke har fått sjekket hvordan ting er gjort, sier Knut Ivar Edvarsen ved SINTEF Byggforsk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)