Hopp til innhold

Slik unngår du blodsugere i senga

Må du brenne alt på soverommet hvis du får veggedyr i senga?

Veggedyr

Som biolog synes Johan Mattsson ofte det er rart hvor redde folk er for veggedyr. - Vi får vesentlig fler henvendelser på grunn av maur og andre treskadeinsekter, forteller han.

- Det er lett å overreagere ved et veggedyrangrep. Veggedyr er tross alt bare et insekt som man både fysisk og kjemisk kan håndtere på en grei måte.

Det forteller biolog og skadedyrrådgiver i Mycoteam, Johan Mattsson, til NRK.no.

Firmaet han arbeider i jobber med skadedyr-rådgivning og driver ikke selv med bekjempelse.

Mandag skrev NRK.no om Nina Havsø i Egersund som så seg nødt til å brenne alt soveromsinteriør etter å ha sovet med veggedyr i sengen i ti måneder.

Mattsson i Mycoteam har forståelse for folks ubehag i møte med de små utyskene, men dette fører ofte til en overreaksjon, mener han.

- Som biolog er det bestandig litt merkelig å oppleve hvor redde mange er for blant annet veggedyr. Det er klart at det ikke er trivelig, men tross alt gjør de ikke større skade enn mygg, knott eller klegg, beroliger han.

- Det å brenne inventar er for eksempel svært overdrevent, ifølge Mattsson.

Johan Mattsson

Biolog og skadedyrrådgiver i Mycoteam, Johan Mattsson.

Foto: Janne Kjellberg / Kirke

LES OGSÅ: Ta testen her: Hvor helsefarlig er ditt hjem?

Grundig rengjøring

Biologen og skadedyrrådgiveren forteller at det er svært mye som kan oppnås ved en grundig rengjøring.

- I tillegg kan en lokal og avgrenset bruk av insektgift være forsvarlig. Dessuten er det trolig en god mulighet til å etablere limfeller. Fellene hindrer at eventuelle gjenværende veggedyr kan bevege seg opp i sengen, der man stort sett blir angrepet, sier han.

Limfellene får insektene til å sitte fast, omtrent som et fluepapir.

- Veggedyr kan ikke fly og er derfor ganske enkle å sperre med slike limfeller eller giftstoffer, forklarer Mattsson, som personlig har fått en drøy håndfull henvendelser om veggedyr i løpet av det siste året.

Siden Mycoteam ikke selv driver med bekjempelse, videresender han rutinemessig alle slike henvendelser til Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Har du veggedyr hjemme hos deg?

- Kan gjøre mye selv

Veggdyr (Cimex lectularius)

Man skal ikke nødvendigvis å ta skadedyrfirmaenes råd for god fisk, men henvende seg hos flere.

Foto: Wikimedia Commons

Med litt nysgjerrighet, og en god dose pågangsmot, er det mye man kan gjøre selv, ifølge skadedyrrådgiveren.

- Når det gjelder insektgift, er det god effekt av mange midler mot veggdyr. Det viktige er å ikke forgifte hele boligen, men å holde seg til målrettet bruk av små mengder, instruerer Mattsson.

- Det er ikke noe nederlag å kontakte et skadedyrbekjempelsesfirma, men man må ikke nødvendigvis tro at de kan alt, og at alt de sier er korrekt. Litt sunn fornuft og skepsis er bestandig bra å ha med seg i slike prosesser, ifølge biologen.

- Er det slik at mange skadedyrbekjempere lever av å gi dyre råd?

- Det er jo ikke sikkert at de gir dyre råd, men de lever tross alt av å bekjempe skadedyr i henhold til fremgangsmåter som de selv har foreslått, mener biologen, som mener man ikke nødvendigvis skal ta skadedyrbekjempernes råd for god fisk.

Et godt råd kan være å henvende seg hos flere firmaer.

Alle autoriserte skadedyrbekjempere skal ha gjennomgått to kurs hos Folkehelseinstituttet.

  • Ønsker du å lære mer om treskadeinsekter, kan du gratis laste ned en elektronisk bok om temaet fra Mycoteams hjemmesider .

Akvariefisk og bier

Veggdyr

Veggedyr er et økende problem i mange land. Dette skyldes blant annet at vi reiser stadig mer, og at vi dermed drar med oss disse dyrene rundt.

Foto: Anticimex

Skal man selv gå løs på veggedyrene med kjemiske midler, er det lurt å huske på at det ikke bare er veggedyr og mennesker som er følsomme for giften, men også husdyr som er mer velkomne i boligen.

- Enkelte reagerer allergisk på for eksempel insektgift med permetrin. Selv om dette ikke er så vanlig, må man huske på at det ikke er bra med for mye giftstoffer innendørs, og husdyr også kan reagere på dem.

- Det er for eksempel godt kjent at særlig akvariefisk og bier er veldig følsomme for disse stoffene, avslutter skadedyrrådgiver Johan Mattsson i Mycoteam.

LES OGSÅ: Unngå å få med deg veggedyr hjem fra ferien

Har du tips til hvordan man kan bli kvitt veggedyr? Fortell gjerne om det i kommentarfeltet!