Hopp til innhold

Slik unngår du bagasje på avveie

Riktig type koffert og bagasjelapp kan redde deg.

Grå, gul og turkis koffert

Fargerike kofferter skiller seg ut i mengden. Det skal mye til å plukke med seg feil bagasje hvis kofferten din ser slik ut.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Det er nok mange norske kofferter som lever et ensomt liv rundt om i verden, uten strekkode-klistremerker og bagasjelapp.

Emma Elisabeth Vennesland
Emma Elisabeth Vennesland

Når du kjøper koffert så velg deg en som skiller seg litt ut fra mengden. Jeg har knall oransje navnelapp og et sløyfebånd på håndtakene, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Foto: Henriette Mordt / NRK
Infosjef Knut Morten Johansen i SAS

38 av 10.000 SAS-passasjerer opplever en bagasjeforsinkelse på årsbasis. Av disse 38 passasjerene er det 99,5 prosent som kommer til rette, og de kommer som regel til rette innen det nærmeste døgnet, sier Knut Morten Johansen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Ann Hege Skogly

Det er fryktelig kjipt når bagasjen blir borte. De fleste trenger det vi har i kofferten, sier Ann Hege Skogly.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen / Forbrukerrådet

Å bli bagasjeløs ved rullebåndet er kjedelig.

Kofferten kan ha blitt sendt til feil destinasjon, blitt stående igjen på flyplassen, blitt plukket opp av feil passasjer, eller mangle bagasjelapp.

– Du gjør deg veldig sårbar hvis du kun stoler på papirlappene du får på flyplassen, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, til NRK.no.

Blir stående igjen

Blir kofferten forsinket, er flyselskapet avhengig av at bagasjen blir meldt forsvunnet. Strekkodene du klistrer på og bagasjelapp er viktig for å få den identifisert, og sendt til ditt bestemmelsessted.

Mangler navnelappen tar det lengre tid å finne ut hvor bagasjen skal, om bagasjetaggen som viser destinasjonen er borte.

– Tusenvis av kolli svirrer rundt i samme miljø, og kofferten er i berøring med annen bagasje. Det kan føre til at bagasjelappen eller destinasjonslappen blir slitt av, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til NRK.no.

Det hender også at håndtaket faller av, med navnelappen eller bagasjelappen på.

– I de fleste tilfeller skyldes tapt bagasje at den har blitt stående igjen på flyplassen. Da kommer den etter med neste fly, legger han til.

Hvis navnelappen forsvinner, er det ikke alltid bagasjen kommer til rette. Og er akkurat din koffert like svart og karakterløs som de fleste andre, er det ikke så lett å spore opp «en stor, sort koffert med glidelås fra Samsonite», uten spesielle kjennetegn.

– Det er nok mange norske kofferter som lever et ensomt liv rundt om i verden, uten strekkode-klistremerker og bagasjelapp, sier Vennesland.

Meld fra og få erstatning

– Blir du stående ved rullebåndet uten at bagasjen kommer, er det viktig å varsle flyselskapet med en gang. Gå til skranken på flyplassen og fyll ut et PIR-skjema, sier Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet til NRK.no.

På skjemaet må det stå både ferieadresse og privatadresse, og når du befinner deg der.

– Hvis bagasjen dukker opp etter at du har reist hjem, er det dumt om den blir levert på hotellet, legger hun til.

Bagasjen blir som oftest levert etter kort tid, men det du ikke klarer deg uten, kan du kjøpe.

– Forbrukerrådets kalkulator viser deg hva du har rett til når du trenger det, avslutter Skogly.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)