Hopp til innhold

Ikke la ferien gå i dass

Ferien kan bli ødelagt av magevondt, mange doturer og oppkast, dersom hygienen ikke er på topp. Her er rådene for hvordan du skal unngå den kjedelige, men akk så velkjente, feriemagen.

Mann på do

Vær bevisst på god håndhygiene etter at du har vært på do - slik kan du unngå å bli smittet og å smitte andre.

Foto: Colourbox

Sommerferien er i gang, og i et forsøk på å unngå en kald og regnfull sommer, er vi nordmenn glade i å reise til varmere og mer ukjente strøk på ferie.


En utenlandsferie kan imidlertid by på enkelte utfordringer. For mange er diaré og oppkast en kjent og nesten uunngåelig del av ferien.


Faktisk er mage- og tarminfeksjoner en av de vanligste feriesykdommene, og forsikringsselskapene utbetaler årlig høye summer i forsikringspenger som en følge av dette.


Slik trenger det ikke å være – tar man visse forbehold, kan man klare å unngå de verste mageproblemene.

Hold hendene rene

Karin Nygård, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet

Karin Nygård, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Veldig mange blir ugreie i magen første gangen de kommer til et nytt sted. Det har med den generelle bakteriefloraen på dette stedet og endring i kostholdet å gjøre, sier Karin Nygård, seniorrådgiver ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet til NRK.no.

– Når man er på ferie, er det derfor viktig å vaske hendene godt før man skal spise og etter at man har vært på do, sier hun.

Årsaken er at mageinfeksjoner ofte skyldes bakteriesmitte fra hendene.

– Men hvis det ikke er mulighet for håndvask der man er, er det lurt å bruke våtservietter før man for eksempel skal spise is og andre ting når man er ute, sier Nygård.

– Pass på at maten er varm

Jente kaster opp

Dersom du tar visse forholdsregler, kan du unngå å tilbringe ferien over toalettskålen.

Foto: Sinar 2 / Colourbox

Er man på reise, hender det også ofte at man går ut for å spise. Da bør man blant annet passe på at maten som serveres er varm, sier seniorrådgiveren.

– Vær litt forsiktig med bufféservering der maten kan ha stått ute lenge og som kanskje er blitt lunken. Man bør også helst spise kokte grønnsaker, og være sikker på at salaten er godt vasket, sier hun.

– Og hvis man bor på et ordentlig hotell, kan man spørre på de på hotellet om det er trygt å drikke vannet der. Er man i tvil, bør man drikke flaskevann, sier Nygård videre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gjør research på feriedestinasjonen

Noen områder har imidlertid ikke så mye turisme, og da kan det være usikkert hva som er generell hygienepraksis på stedet. Dette bør man undersøke litt på forhånd.

– Når det gjelder badevannet, må man nesten følge med på hva de lokale myndighetene sier. Enkelte ganger kan det jo være forurenset vann. Men for de fleste steder man drar, er det greit å bade i vannet, sier Nygård.

I noen land har de også gatehunder og andre dyr som er husløse, og mange faller for fristelsen i å klappe og mate disse dyrene.

– Man bør være forsiktig med kontakt med slike dyr, for de kan ha en del sykdommer som man ikke har her i Norge. Vårt generelle råd er at man vasker seg på hendene etter å ha vært i kontakt med dyr for å unngå smitte.

– I tillegg så kan det være risiko for rabiessmitte i en del land, og man bør derfor generelt unngå kontakt med fremmede hunder og katter i land der rabies forekommer, sier Nygård.

Last ned Folkehelseinstituttets brosjyre for gode ferieråd her

– Drikk mye vann

Hvis man likevel blir syk, og må tilbringe mye tid på toalettet, er Folkehelseinstituttets oppfordring at man får i seg mye væske, spesielt i sydligere strøk.

– Hvis du er i utlandet og er syk, er det viktigste å få i seg nok å drikke. På varme steder, der man har diaré, er det fort gjort at man kan bli dehydrert. Spis også lettfordøyelig kost, sier Nygård.

Men hvis man blir veldig slapp og dårlig, bør man kontakte lege for å få behandling. Spesielt barn, eldre og folk med nedsatt immunforsvar kan være sårbare for slike sykdommer.

– Når man har diaré, er det dessuten viktig å sørge for en god hygiene slik at man unngår å smitte andre du reiser med, sier hun.

Vær på vakt mot dette i ferien din

Vær på vakt mot dette

  • Kalde sauser
  • Upasteurisert melk og melkeprodukter
  • Bløtkokte egg, og speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt
  • Mat tilberedt av rå egg (majones, desserter)
  • Ukokte grønnsaker, salater og spirer
  • Frukt som ikke kan skrelles
  • Rå eller ufullstendig kokt skalldyr
  • Halvstekt eller rått kjøtt
  • Mat som serveres lunken
  • Unngå isbiter
  • Ved tannpuss bør flaskevann brukes
  • Unngå å svelge vann dersom du dusjer, bader eller svømmer i vann som kan være forurenset

Kilde: Folkehelseinstituttet
 

Vær på vakt mot dette i ferien din

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)