Hopp til innhold

Slik unngår du at barna havner i luksusfellen

Én type oppdragerstil kan gjøre ungene mer pengebevisste.

Barn putter penger på sparegrisen

Overgangen fra å bo hjemme til å flytte på hybel for første gang, kan være utfordrende. – Det er viktig å forberede barna på denne overgangen, sier professor Ellen Katrine Nyhus.

Foto: Maria Elsness/NRK

Drømmer du om å oppdra en liten Onkel Skrue? I alle fall å få en pode som ikke havner på Luksusfellen på tv? Da bør du skjerpe din egen pengebruk først. Foreldres holdning til penger kan nemlig ha stor effekt på hvor økonomisk bevisste barna blir.

– Økonomisk forståelse går gjerne i arv. Men vår opplevelse av økt velstand i Norge, kan gjøre at vi blir mer slepphendte når det kommer til økonomisk oppdragelse, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, til NRK.no.

Silje Sandmæl er Forbrukerøkonom i DNB.

– Sett felles sparemål! sier Silje Sandmæl. I tillegg til å være forbrukerøkonom, har hun fått et godt innblikk i familiers økonomi gjennom programlederrollen i «Luksusfellen» på TV3.

Foto: DNB

Lommepenger kan være smart. Men læringseffekten av lommepenger avhenger av hvilken opplæring som følger med, mener Ellen Katrine Nyhus, professor ved Universitetet i Agder:

– Man bør snakke om bruken av lommepenger, og kanskje la barnet gradvis få ansvar for betaling av egne utgifter. Da får de øvd seg på å prioritere, og å tenke langsiktig, sier professoren.

– Gi faste lommepenger

Sandmæl mener vi bør bli flinkere til å gi barna våre faste lommepenger.

– Barn som får faste lommepenger, har en fast sum å disponere selv. Når det er tomt, bør foreldre skru igjen pengekrana, oppfordrer Sandmæl.

Hun mener barn ikke lærer pengenes verdi, hvis de får penger nå og da.

– Med lommepenger bør det også følge oppgaver og ansvar for utgifter, slik at barna har noe konkret knyttet til pengene.

Vis hvor mye det koster å leve

– Snakk om pengene som kommer inn, pengene dere bruker og det man har til overs.Det vil skape forståelse for prioriteringene, forteller Sandmæl.

Ellen Katrine Nyhus

Ellen Katrine Nyhus har forsket på hvilken oppdragerstil som gjør barna pengebevisste.

Foto: UiA

Dette bekrefter også Ellen Katrine Nyhus. Hun har blant annet forsket på hvilken oppdragerstil som er mest hensiktsmessig for barns økonomiske sans.

– Det har en sammenheng med impulser, og om foreldre og barn klarer å velge mellom å få en gode nå eller senere, forteller professor Nyhus.

Oppdragerstilen som gir bevisste barn

– Foreldre som er fremtidsorienterte har ofte barn som er flink til å se ting i et lenger perspektiv. Foreldres holdninger overføres til barna, forteller professoren.

Hun snakker om en autoritativ oppdragerstil som den mest effektive, der foreldre setter krav, men også er støttende og forklarer kravene.

Norske pengesedler

– Barn ser ikke de skjulte utgiftene som mat, strøm og boligutgifter. Barn trenger å lære verdien av penger, sier Silje Sandmæl.

Foto: Sun Iren Bjørnås / NRK

Både professoren og Silje Sandmæl mener det er viktig at husholdningsøkonomien blir gjort felles.

– Når du er ungdom og bor hjemme, bruker du bare penger på deg selv. Dette kan gjøre at du får dyre forbruksvaner. Når du da flytter ut kan det blir vanskelig å bryte med disse vanene, sier Sandmæl.

Hun poengterer at mange foreldre ikke har forutsetninger for å lære barna om økonomi. Både Nyhus og Sandmæl ønsker at temaet blir mer integrert i skolen.

– Det å ha kontroll over økonomien sin handler om god livskvalitet, avslutter Sandmæl.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)