Hopp til innhold

Slik unngår du at bærene blir dårlige

Oppbevarer du bærene riktig, holder de seg lenger.

Skylle jordbær

Du bør spise bærene umiddelbart etter at du har skylt dem.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Vi spiser godt over fire kilo bær hver i året, ifølge tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Håndterer du bærene riktig, kan du nyte dem i flere dager.

– Når du kjøper bær, bør du for det første passe på at de er friske. Det er alfa og omega at bærene du kjøper er tørre og fine, sier Toril Gulbrandsen til NRK.

Hun er matkonsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Toril Gulbrandsen,

– Du trenger ikke skylle bær du plukker selv, sier Toril Gulbrandsen.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

– Hvis du finner mugg på et bær i en kurv du har kjøpt, fjerner du bare det ene bæret, og spiser resten, forklarer Gulbrandsen.

Ifølge Mattilsynet bør du skylle bær du kjøper før du spiser dem. Du bør være spesielt oppmerksom på bær som er importert fra varmere land. Men Toril Gulbrandsen mener du ikke trenger å skylle bær du har plukket selv.

Hvis du skyller bær, bør du skylle varsomt. Mange bær blir dårlige hvis du behandler dem for hardt.

– Du bør skylle forsiktig, for bær er skjøre. Bærene bør spises umiddelbart etter at du har skylt dem, slik at de ikke blir så bløte. Jeg skyller ikke bringebær og blåbær selv. Da forblir bærene tørre og fine, sier Gulbrandsen.

Slik behandler du bærene riktig

  • Jordbær bør alltid skylles med stilken på. Hvis du ikke gjør det, kommer det vann inn i bæret. For at jordbærene skal smake så godt som mulig, bør de være romtemperert. Jordbærene kan holde seg i to til tre dager i kjøleskapet i én til fire grader. Ta de ut av kjøleskapet i god tid før du skal spise dem.
  • Bringebær kan du skylle, men ganske forsiktig. Bærene er ømtålige for all slags behandling, og kan miste litt av smaken når de blir våte. Bringebærene kan holde seg i flere dager i kjøleskapet.
  • Blåbær bør være faste og hele når du kjøper dem. Ved lagring ned mot null grader, kan blåbær oppbevares i flere dager. De holder seg dårligere om temperaturen er høyere.
Blåbær

Dersom du skyller hageblåbærene du kjøper i butikken, bør du skylle dem forsiktig.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK
  • Kirsebær kan se fine ut på bordet, men du bør oppbevare dem i kjøleskapet i to til seks grader. Da holder de seg i to til tre dager.
  • Rips kan holde seg i én til to dager dersom du oppbevarer dem i kjøleskapet. Rips har bedre holdbarhet enn de fleste andre bærsorter. Lagrer du dem så nær null grader som mulig, unngår du at de blir bløte.
  • Bjørnebær holder seg i to til tre dager i kjøleskapet. Hvis bjørnebærene ikke er innpakket, må de ha høy luftfuktighet og beskyttes for lufttrekk.
  • Stikkelsbær oppbevarer du i kjøleskap så nærme null grader som mulig. Da kan de holde seg i tre til fire dager.
  • Solbær legger du i kjøleskap i to til fire grader. Bærene har en holdbarhet på to til fire dager.
  • Multer inneholder benzosyre. Dette gjør dem nærmest selvkonserverende. Det betyr at de kan være lagret lenge. Bærene bør oppbevares så nær null grader som mulig, slik at de ikke begynner å gjære. Multer er ømtålige for all slags behandling, og blir fort bløte.
  • Tranebær er et av de mest lagringsdyktige bærene som finnes, og kan holde seg i flere måneder ved riktig lagring. Bærene bør oppbevares i kjøleskap i to til tre grader.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og Opplysningskontoret for frukt og grønt

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)