Hopp til innhold

Slik tar du pillene dine riktig

Ikke alle piller kan deles eller knuses, og gjør du det feil kan det få alvorlige konsekvenser. Tidspunktet du tar pillene dine på kan også påvirke effekten av dem.

Piller

Er du sikker på at dine piller kan deles? Tar du feil kan det være skjebnesvangert for effekten.

Foto: ScanStockPhoto

Mange tusen nordmenn tar tabletter daglig for ulike lidelser.

I disse dager er det mange som tar piller mot allergi, mens prevensjon og hjerte- og karsykdommer også skaper et stort pillebehov i befolkningen.

Men er du sikker på at du tar pillene dine på riktig måte, til riktig tid?

Øyvind Holte

Øyvind Holte i Legemiddelverket er spesialist på medisinenes sammensetning, hjelpestoffer og utforming.

Foto: Statens Legemiddelverk

Noen skal nemlig helst tas på kveldstid fremfor morgenen, og enkelte piller er det svært viktig at du ikke deler eller knuser i maten.

Mistenker lite kunnskap

Når og hvordan du skal ta pillene dine står i pakningsvedlegget. Men Legemiddelverket har mistanke om at det er mange som ikke leser vedleggene.

– Jeg vet at jeg ikke alltid leser dem selv, så jeg mistenker at det er mange som gjør som meg, sier forsker Øyvind Holte ved Statens Legemiddelverk.

Han er ekspert på medisinenes sammensetning, hjelpestoffer og utforming.

– Det er ikke alle piller som kan knuses eller deles, men vi tror det er litt lite kunnskap om dette blant folk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Deling kan gi dobbel dose

Flere forhold kan påvirke pilleinntaket ditt; tidspunkt på døgnet, andre medisiner, måltider og hva du skyller dem ned med.

Det er også mange som har problemer med å svelge pillene sine hele, og heller ønsker og dele dem opp eller knuse dem i mat. Men akkurat dét skal du altså være forsiktig med.

– Noen piller har et skall hvor skallet i seg selv har en funksjon. Og hvis du deler opp det skallet så mister det funksjonen. Dette er tilfellet med noen depottabletter, for eksempel, sier Holte.

En depottablett er produsert for å virke over lang tid og slippe ut en jevn dosering. Det gjør at man kan redusere antall tabletter man må ta daglig.

Hvis man for eksempel tar 3-4 per dag med den vanlige versjonen, så kan depottabletter opprettholde nivået med bare 1-2 tabletter hver dag.

– Det holder med færre tabletter per dag fordi det er flere doser i én. Men hvis du knuser skallet så kan du få dobbel dose, sier Holte.

Ikke alle depottabletter tar skade av deling. Igjen viser Holte til pakningsvedlegget for å finne spesifikk informasjon for dine piller.

Deling eller knusing?

En annen mulig konsekvens av deling og knusing er at virkestoffet mister sin effekt fordi det blir utsatt for magesyre.

Pillefigur

Omtrent slik ser kulene inne i tablettene ut.

Foto: Illustrasjon/Legemiddelverket

Hvis det er meningen at tablettens virkestoffer skal tas opp i tarmen og ikke i magesekken, så har den hjelpestoffer som beskytter mot magesyren, men som løser seg opp i det nøytrale miljøet i tarmen.

I noen medisiner er disse hjelpestoffene lagt i et skall utenpå, og da er det viktig at pillen ikke deles eller åpnes.

Det kan også være forskjell på deling og knusing av tablettene.

– Noen tabletter kan deles, men ikke knuses eller tygges. Det kan være små kuler inne i tabletten som beskytter nok til at den kan deles, men som kan bli ødelagt hvis du tygger dem, sier Holte.

Mat kan forsinke effekten

Pillenes effekt kan også påvirkes av at du tar den i forbindelse med et måltid eller ikke.

– Effekten vil forsinkes hvis man spiser dem sammen med et stort måltid. Magen sorterer ikke på mat og medisin, og hvis magen bruker lang tid på å bryte ned alt så tar det lang tid før tabletten tas opp i blodet.

Dersom det er viktig at medisinene tas i avstand fra måltid så skal dette stå tydelig opplyst i pakningsvedlegget.

Noen legemidler skal ha rask effekt, og da kan det være gunstig å ta dem på tom mage.

– Dette kan være greit å tenke på i forhold til smertestillende som Paracet og Ibux, hvis man ønsker en rask smertelindring, sier Holte.

Melk kan skape problemer

Det er alltid lurt å svelge tablettene med et glass vann slik at de får hjelp på veien ned i magesekken. Ofte vil tabletten bevege seg nedover i spiserøret av seg selv, men noen ganger kan den feste seg.

– Med for lite vann har enkelte fått problemer med at tabletten henger seg fast fordi de blir klebrige, sier Holte.

I absolutt verste fall kan dette føre til lokale etseskader på spiserøret.

Du bør også være oppmerksom på hva slags væske du velger å skylle pillen ned med. Vann er som hovedregel best, og i flere tilfeller bør du styre unna enkelte drikker.

– Det er noen legemidler som ikke tåler melk. Kalsiumet kan binde seg til virkestoffet i medisinen og gjøre at det ikke løser seg opp og tas opp i tarmen. Det er tilfellet med en del type antibiotika.

Alkohol skal man unngå generelt, og det er noen piller som ikke kan tas sammen med grapefruktjuice.

Pass på pillemiksen

Dersom du tar flere piller samtidig så kan disse påvirke hverandre. Dette er noe legen din skal ha oversikt over.

– Hvis du er flink til å gå til en og samme lege så har han full oversikt over hvilke legemidler du bruker. Og da skal han vite hvilke som ikke skal tas samtidig. Tar du andre medisiner samtidig uten å opplyse om det så kan det skape problemer, sier Holte.

Grunnen er at ulike legemidler kan konkurrere om mekanismene som skiller virkestoffene ut av kroppen.

– Disse mekanismene har en viss kapasitet, og er det to som konkurrerer om de samme så kan det føre til at begge skilles ut saktere enn de egentlig skal. Og da får en for stor dose.

Lurer du på hva du bør og ikke bør gjøre med pillene du går på?

Som nevnt så skal all viktig informasjon stå i pakningsvedlegget, men det er også mulig å søke opp slik informasjon om legemidler på nett:

Farmasøyter på apotekene og legen skal også kunne hjelpe deg med slike spørsmål.

Når bør man ta pillene?

For mange medisiner så har det ikke noe å si hvilken tid på døgnet du tar dem. Men de skal helst tas til samme tid hver dag slik at kroppen får en jevn tilstrøm

– Der man skal ta en dose hver dag så pleier det å stå at man skal ta det på samme tid. Og da velger du selv om det er kveld eller morgen som er mest praktisk for deg, sier Holte.

Men noen medisiner er det lurt å ta enten kveld eller morgen. Holte trekker frem et eksempel med Ritalin, som tas mot ADHD.

– Den kan det være lurt å ta på morgenen for å holde ut skoledagen.

Vi har tatt for oss noen vanlige lidelser man tar regelmessige piller for, og spurt ekspertene når på dagen du bør ta dem:

Allergi

Rose Lyngra

Rose Lyngra i Norges Astma- og Allergiforbund.

Foto: Nina Brun
Bjørn Gjelsvik

Bjørn Gjelsvik ved Universitetet i Oslos avdeling for Allmennmedisin.

Foto: UiO
Kirsten Viktil

Kirsten Viktil, farmasøyt ved Diakonhjemmet sykehus og førsteamanuensis ved UiO.

Foto: UiO

Som med mange lidelser så er det også ulike medikamenter man tar mot allergi. Og de ulike medikamentene fører ulike fremgangsmåter med seg.

Dette er de generelle rådene til seniorrådgiver Rose Lyngra, i Norges Astma- og Allergiforbund:

  • Finn en rutine som gjør at du husker at du skal ta dem hver dag. For eksempel i forbindelse med tannpuss.
  • Hvis du blir trøtt eller sløv av allergitablettene, så kan det være bedre å ta dem om kvelden. Så slipper du å få den voldsomme effekten på jobb eller skole.
  • Det er ikke påskrevet at tablettene skal tas til samme tid, men det kan være lurt fordi det er lettere å huske å ta dem hver dag på den måten.

Høyt kolesterol

Hjerte- og karsykdommer er noen av de vanligste lidelsene som fører med seg jevnlige pilleinntak. Det kan være høyt kolesterol, høyt blodtrykk og hjertesvikt.

Dette er rådene til Bjørn Gjelsvik, forsker ved avdeling for Allmennmedisin ved Universitetet i Oslo:

  • Det er vanlig å anbefale at man tar medisin for høyt kolesterol om kvelden.
  • Dette er fordi de kan gi litt bivirkninger fra mage- og tarmsystemet, som urolig mage og luft i magen. Og det merker man kanskje mindre til i løpet av natta.
  • Stort sett har alle midler mot høyt kolesterol en virkningstid på 24 timer, så det er nok å ta dem en gang i døgnet.
  • Det er stort sett bivirkningene som er motivasjonen for å anbefale å ta tablettene enten om morgenen eller kvelden.

Høyt blodtrykk

  • Hvis man tar vanndrivende medikamenter (Diuretika) mot høyt blodtrykk og hjertesvikt, så bør man ta dem på morgenen. Da slipper man å løpe på do hele natten.
  • Og det er en del av blodtrykksmidlene hvor man vil ha effekten på dagtid, og som man av den grunn bør ta om morgenen.
  • Det er også fordi blodtrykket synker på natten uansett, og dersom man ytterligere senker blodtrykket om natten så kan det ha en uheldig effekt. Man trenger mesteparten av effekten på dagen.

Leddgikt og benskjørhet

Det er mange ulike medikamenter som tas mot leddgikt, både i form av sprøyter og som tabletter.

Når det gjelder tabletter skal noen typer tas morgen og kveld, noen bare én dag per uke, noen tas til måltid og andre igjen helst utenom måltid.

Dette er farmasøyt Kirsten Viktils generelle råd:

  • For de tablettene man skal ta en gang daglig, så er det vanlig å gjøre det om morgenen. Dette er spesielt aktuelt med prednisolon (kortison), fordi det er om morgenen de fleste er mest plaget av stivhet.
  • Men det finnes også en variant av kortison som tas på kvelden, hvor virkestoffet frigis gradvis over natten, slik at størst effekt fås om morgenen.
  • Noen foretrekker å ta tabletter med mat fordi de da føler at de tåler medisinen bedre, eller man unngår å bli uvel.
  • Dessuten kan det være en fordel å ta den til et måltid fordi det da er lettere å huske medisinen sin.
  • Hvis det er opplyst at tabletten ikke skal tas til måltid, så er det fordi den kan få dårligere effekt ved samtidig inntak av mat. Dette skyldes at den aktuelle medisinen da ikke tas godt nok opp i kroppen.
  • Piller av type bisfosfonater mot benskjørhet skal tas på helt tom mage, og bør derfor tas om morgenen. Og det bør gå en halvtime eller time før man spiser, for å sikre god effekt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)