Slik tar du gode portretter!

Det er ingen stor kunst å knipse gode portrettbilder – hvis du kan knepene! FBI lærer deg det viktigste om portrettfotografering og fotoredigering.

Knut Førsund, fotograf
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Selv om speilrefleks gir flest muligheter, er ikke kameraet det viktigste. Reglene for portrettfoto er de samme enten du bruker et kompaktkamera eller mer profesjonelt utstyr, sier den erfarne fotografen Knut Førsund.

Han har en lang karriere i fotobransjen, blant annet som redaktør og utgiver av bladet Fotografi, informasjonssjef i Fotorådet og kurslærer i digital fotografering.

I dag driver Førsund nettstedet fotoskolen som gir mer bakgrunn om kunsten å ta gode bilder.

Her viser han deg det viktigste om portrettfotografering, og om hvordan du redigerer bildene med gratisprogrammet Picasa:

VIDEO: ENKEL BILDEREDIGERING

Google Picasa
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her får du en rask innføring i programmet Picasa, som er et av flere gratis alternativer for bildebehandling.

Og her er andre smarte tips om hjelpemidler som kan gjøre turen bedre når du vil ut i det fri:

SLIK TENNER DU BÅL I SNØEN

Utfordringen med å fyre opp et bål oppå snøen, er at snøen kan smelte slik at hele bålet forsvinner.

Her viser Rune Gokstad deg hvordan det virkelig skal gjøres

Bålbrenning
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SLIK SMØRER DU SKIENE

Smøring av ski
Foto: Eeg, Jon / Scanpix

- God smurning er halve skituren, sier Terje Fardal som kan alt om preparering av ski. Han har hatt ansvar for skiene til flere av landets beste skiløpere, og var blant annet servicesjef for Thomas Alsgaard.

Fardal har også vært racingsjef hos skifabrikanten Madshus. Her gir han deg gode råd for optimal gli under skiene.

Rune Gokstad
Foto: Stein Hage, NRK

TRÅ TIL OM VINTEREN!

Er du blant dem som mener det å sykle på glatta i vinterkulde er nærmest utenkelig? Da bør du kikke på rådene fra Rune Gokstad.

Den ihuga vintersyklisten viser hvordan en beskjeden investering og litt sunn fornuft kan gjøre tohjulingens gleder til virkelighet også i den kalde årstida. Det er bare å trå til!

PÅ TUR MED KART OG KOMPASS

Kart og kompass
Foto: Stein Hage, NRK

Med kart og kompass i sekken har du en enkel og rimelig livsforsikring ute på tur. Ikke minst i tåke eller tett skog og uoversiktlig terreng.

Orienteringsløper Håvard Steinsholt mener at moderne kart er blitt så gode at du ofte ikke trenger annet å orientere etter når du legger i vei.

Her forklarer han hva bl.a. meridianer og marspiler er, og lærer deg hvordan kompasset kan lede deg på riktig vei.

FINN VEIEN MED GPS

GPS
Foto: Stein Hage, NRK

Synes du vanlige kart virker litt komplisert, kan selv den enkleste GPS-mottaker være et godt alternativ på turen. Enten du har papirkart eller ikke.

Vil du finne tilbake til den helt spesielle rasteplassen? Og hvor var det nå jeg parkerte bilen? GPS-ekspert Marius Borgersen gir gode tips om flere måter å bruke håndholdt GPS på i naturen.

FBI hjelper deg

Og lurer du på hvordan slipset skal knyttes når turen er tilbakelagt, er det hjelp å få fra Jon Almaas - selv om jula er over for denne gang:

I tida framover vil Forbrukerinspektørene presentere flere praktiske tips i nett-TV. Har du forslag eller ønsker om temaer til vår Hjelp-serie kan du sende en e-post til fbi@nrk.no

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)