NRK Meny
Normal

Slik takler du svigermor

– Hvis du opplever at partneren din er mer lojal mot sin mor enn mot deg kan det skape en voldsom konflikt, sier psykolog Sissel Gran.

Svigermødre

Mange opplever at svigermor er en ressurs i hverdagen. For noen er imidlertid forholdet til svigermor vanskelig.

Foto: Montasje / Colourbox

Pyskolog Sissel Gran

Psykolog Sissel Gran gir råd om hvordan du bør forholde deg til svigermor.

Foto: Elisabet Høye / NRK
Gertrud Sæter

Forsker Gjertrud Sæter ved Norsk folkemuseum har skrevet doktorgrad om svigermor.

Foto: Marita Høyland / NRK

De fleste menn synes ikke det er rart hvis kona har ett nært forhold til mor, forteller psykolog Sissel Gran.

At mannen har et nært forhold til sin mor synes imidlertid en del damer er problematisk og vanskelig. Gran mener damer på dette punktet kan være litt urimelige.

– Tenk at det er moren hans, og at han har rett til å ha et nært forhold til sin egen mor. Det bør ikke komme som et sjokk at partneren din kan mislike at du kritiserer moren hans, sier Gran.

Forsker Gjertrud Sæter ved Norsk folkemuseum har skrevet doktorgrad om svigermor. Hun påpeker at menn også kan synes at svigermorrelasjonen er vanskelig. Dette gjelder spesielt hvis konen ikke har løsrevet seg fra sin mor, eller hvis moren er veldig involvert i ekteskapet.

– Han kan føle at kone og svigermor nærmes vokser sammen, og han blir skjøvet ut, sier Sæter.

Les også: Hvordan takle «svigers» i jula

Kommunikasjonstips

Noen svigermødre har en litt for lang tå inn i sønnen nye forhold, mener Gran. Hvis du opplever at svigermor i for stor grad blander seg inn i ditt familieliv er det viktig å si ifra, også direkte til svigermor. Men husk å si ifra på en god måte.

Du bør aldri begynne en setning med ordet du, som «du gjør aldri», eller «du gjør alltid». Da er det lett at kommunikasjonen låser seg fordi det oppleves som et angrep, sier Gran.

Start heller med hvordan du selv opplever det, råder Gran. Eks: «Jeg blir usikker fordi du korrigerer meg i barneoppdragelsen».

Det kan også være lurt å starte med å trekke fram noe positivt, og deretter fortelle om det du synes er vanskelig: «Jeg setter pris at du stiller så mye opp for oss, men vi må gjøre det på vår måte når det kommer til barneoppdragelse».

Les også: Tykk hos mormor

Lojalitetsproblemer

Den store utfordringen er hvis du opplever at lojaliteten til partneren din ligger hos moren, og ikke hos deg.

– Det kan skape en voldsom konflikt hvis partneren føler seg truet til å slutte å være glad i sin egen mor. Samtidig kan det oppleves som veldig vondt hvis partneren er mer lojal mot moren sin enn mot deg, sier Gran.

For å unngå denne typen konflikter råder Gran par til å se på forholdet som en allianse eller en øy.

– Man må kommunisere at man på ingen måte ønsker å ekskludere svigermor ut i mørket, men viktigheten av at parforholdet får vokse i fred.

Les også: Svigermor hjelper også til i hjemmet

At mannen tar sin mors parti og ikke vil sette grenser for sin egen mor, kan henge sammen med at han ikke vil såre mammaen sin. Slike menn blir ofte betraktet som mammadalter, forteller Sæter.

– Det er viktig at mann og kone har en felles forståelse av hvor lojaliteten skal ligge, sier Sæter.

Hun råder par til å snakke sammen om forholdet til svigermor, og blir enig om hvordan eventuelle problemer skal løses.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.