Hopp til innhold

Slik takler du nedrykksstresset

Holder laget ditt på å rykke ned? Her er ekspertenes råd til hvordan du kommer deg helskinnet gjennom skjebnehelga.

Kombo

Sunn mat, nitid analyse, god søvn og gode samtaler kan dempe nedrykksstresset. (Fotomontasje)

Foto: SCANPIX, Martin Skjæraasen, Colourbox

Jeg vil aldri anbefale noen med dårlig helse å bli fan av et lag i nedrykksstrid, sier sjefen for Stabæk Support, Gjermund Skaar.

Laget i hjertet hans lever farlig, og kanskje hjertet hans lever farlig det også.

På søndag spilles nemlig siste serierunde i eliteserien, der fire lag kan følge Start ned i førstedivisjon, to lag kjemper om sølvet, og over hele landet finnes det supportere som ikke har hatt hvilepuls på ukevis.

faller

Molde-Stabæk. Birger Solberg Meling og Björn Bergmann Sigurdarson (t.v.) under eliteseriekampen mellom Molde og Stabæk på Aker Stadion.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Er du blant dem?

Vi har spurt et knippe eksperter med bred fotballfaglig bakgrunn om hvordan du kan forberede deg til søndag. Her er deres råd:

1. Studer tabellen

Med 28 fattige poeng er Stabæk avhengige av at de andre bunnlagene tabber seg ut for å beholde plassen. I tillegg må de slå tabelljumbo Start.

Laster innhold, vennligst vent..

Laget trenger med andre ord all den støtten det kan få. Selv om han er svært skuffet over sesongen, skal supportersjef Gjermund Skaar personlig møte opp på lørdagstreningen for å oppmuntre spillerne. Så, på søndag, bærer det tidlig til pub og stadion.

Bortsett fra å gi alt på tribunen, har Skaar følgende tips til nedrykkstruede supportere:

– Det finnes to måter møte dette på. Enten forholder du deg ikke til kampen i det hele tatt. Eller så fordyper du deg i alt du finner av analyse og statistikk, studerer tabeller og finner ut hvem som har karantene og hvem som er i form, sier han.

– Hvilken strategi går du for?

– Den siste.

– Har det vært betryggende?

– Nei.

2. Tenk positivt

Tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø har kjent på den klamme atmosfæren som henger over et avgjørende bunnoppgjør.

– Nedrykk betyr så mye for klubbene, både sportslig og økonomisk. Mange biter negler nå, sier han.

Tom Henning Øvrebø

Tom Henning Øvrebøs råd: Tenk positivt!

Foto: ©Per Kjærbye / NTB scanpix

Etter at Øvrebø la kortstokken på hylla for fire år siden, har han jobbet som psykolog for blant andre Olympiatoppen. Han tviler litt på Skaars stressmestringsstrategier.

– Å stenge kampen helt ute har jeg liten tro på. Og statistikken gjør deg ikke nødvendigvis mindre stressa, sier han.

Øvrebø anbefaler heller at du erkjenner og aksepterer at det er en viktig kamp, uten at du fortaper deg helt i den. I tillegg hjelper det å tro på seier, det Øvrebø kaller et «positivt forventningsutkomme».

– Troen på at det løser seg, at laget yter det lille ekstra når det virkelig gjelder, vil kunne dempe stresset, sier han.

3. Snakk med kollegaer

– Det er reneste Hitchcock-regien på denne serieavslutningen, sier Isberget-leder Alf Edvard Masternes.

Det har vært en skrekkelig sesong for Tromsøs offisielle supporterforening, men en grei uavgjortkamp mot Sarpsborg i forrige runde, ga Masternes håpet tilbake.

Frem mot søndag skal han riktignok konsentrere seg om jobben sin og prøve å glemme matchen.

– Men jeg gløtter jo ofte på tabellen, og det blir mer prat om kampen når helga nærmer seg. Vi i Isberget driver kollegastøtte, snakker sammen og prøver å bygge hverandre opp. Jeg vet ikke om vi som klubb eller supportere tåler et nedrykk, sier Masternes.

På stamplassen

Alf Edvard Masternes' råd: Støtt hverandre!

Foto: Robert Greiner/NRK

– Er det helseskadelig, dette her?

– Man får jo sjekket at man har et godt hjerte, og blodsirkulasjonen øker. Jeg vil nesten påstå at det er helsefremmende. Men det skulle vel helst vært en medaljestrid som gjorde oss nervøse, sier han.

4. Ikke mur deg inne

Viktige fotballkamper er dessverre ikke helsefremmende. Tvert imot. Opphisselse, stress, glede og fortvilelse gir deg kanskje følelsen av å leve, men mange takler ikke presset.

Under VM i Tyskland i 2006 kartla en gruppe forskere hjerterelaterte sykehusinnleggelser i München-området. Grafene gikk rett til værs på noen få, spesielle dager i juni og juli det året. Det var de samme dagene som Tyskland spilte.

– Det er ekstra mye drikking og usunn aktivitet knyttet til matchene, men mest av alt skyldes det stress, sier professor i idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole, Geir Jordet.

Lignende studier er gjennomført i Storbritannia og Nederland, med samme resultat. Da Nederland røk ut av EM i 1996 på straffer, døde 40 flere av hjerteinfarkt enn det ville gjort en normal dag, ifølge Jordet.

– Stressnivået under slike fotballkamper sammenlignes med det folk utsettes for i en naturkatastrofe. Fotballtitting er risikosport, sier han.

Ekstra ille er det at supportere, i motsetning til spillerne, ikke har snev av kontroll. De kan pipe, skrike og gråte, men de har ikke muligheten til ofre alt i en takling eller kjempe inn den avgjørende scoringen. Avmaktsfølelsen øker stressnivået.

– Hvordan skal fansen overleve denne helga?

– Du kan snu ryggen til og fortrenge alt, og noen tar seg en sikkert en joggetur mens kampen pågår. Det er på sett og vis effektiv stressmestring, men samtidig er lidelsen en del av det å være supporter. Så mitt tips er: Ikke mur deg inne, kom sammen, snakk med hverandre, få mye hvile og spis sunt!

5. Spis sunt

For å kunne yte maksimalt på søndag, er det vitterlig en fordel å spise riktig, bekrefter André Baumann. Han mastergrad i ernæring og jobber til daglig i Olympiatoppen og Strømsgodset Toppfotball.

Torskefilet

André Baumans råd: Spis sunt!

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Det er viktig at du får i deg nok energi gjennom velbalanserte måltider bestående av kvalitetsmat for å holde blodsukkeret mest mulig stabilt. I tillegg bør du få i deg nok væske.

– Så pizza og øl er ingen suksessoppskrift?

– Skal du være forberedt på en lang dag, hjelper det ikke å spise pizza og øl hele dagen. Da trenger du balansert kosthold, med frukt og grønt, fullkornsprodukter, magre kjøtt-, fugl og fiskeprodukter og fet fisk, sier Baumann.

– Er det stor forskjell på hva spillerne og fansen rådes å spise?

– En fotballspiller løper fort over 10 kilometer i en match, og bør få i seg mye karbohydrater. En supporter kan nok ha et litt annerledes kosthold, sier Baumann og viser til Helsedirektoratets kostråd.

6. Lev som normalt

Siste råd kommer fra Kenneth Kvebek, lederen i Kanarif-ansen, Lillestrøms trofaste 12. mann. Etter et uavgjort «hatoppgjør» mot Vålerenga i nest siste runde, risikerer laget å rykke ned for første gang på 50 år.

– Jeg må ta det som det kommer, sier Kvebek.

– Man må bare leve livet som normalt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)