NRK Meny

Slik takler du sjalusi

Slik bryter du den onde sirkelen.

Sjalu, utro
Foto: ScanStockPhoto

Kilde: Bladet PULS, Frode Thuen

Artikkelen er flere år gammel.

Ubegrunnet sjalusi kan kvele et forhold, men samtidig er ikke all sjalusi ubegrunnet. 

- Sjalusien kan også være en indre stemme som forteller deg at noe er skrekkelig galt i forholdet, sier psykolog og forsker Frode Thuen.

Han gir følgende råd for hvordan du skal takle sjalusi - enten det er partneren din som er sjalu eller det er dine egne følelser.

Sett ord på sjalusien

Hvorfor reagerer du som du gjør? I hvilke situasjoner skjer det? Er sjalusien noe du tar med deg fra det ene forholdet til det andre?

Situasjonsbestemt

Har du aldri opplevd sjalusi før nå, bør du være klar over at det sannsynligvis handler om bestemte situasjoner mer enn det handler om personligheten din. Har du grunn til å være sjalu?

LES OGSÅ: - Utroskap er veldig vanlig

Er sjalusien berettiget?

Blir du utsatt for sjalusi, bør du også granske deg selv. Har du faktisk noe på gang med andre, er det ikke rart at han eller hun er sjalu. Tenk uansett gjennom oppførselen din. Er du flørtende og grenseutprøvende? Er det noe ved måten du opptrer på, som kan skape usikkerhet hos den andre?

LES OGSÅ: Slik oppdager du utroskap

Konfronter partneren din

Har du ingenting å skjule, og det ikke er noe ved oppførselen din som berettiger partnerens sjalusi, bør du konfrontere han. Si at sjalusien ikke har rot i virkeligheten og finn i fellesskap ut en løsning på problemet.

Verdt å satse på?

Dersom partneren din er sjalu uten grunn og bortforklarer eller benekter dette når du konfronterer han eller henne, bør du tenke på om forholdet egentlig er noe å satse på, eller om du bør gå videre.

Uttrykk for kjærlighet

I stedet for å tolke partnerens sjalusi som invadering og kontrollering, kan du prøve å se på det som uttrykk for kjærlighet og engasjement. Men det er selvsagt under forutsetning av at den er innenfor rimelighetens grenser.

Tolk positivt

Opplever du tegn på sjalusi hos partneren og møter dette med kritikk, anklager og avvisning, er det sannsynlig at han eller hun blir mer utrygg på deg og forholdet.

Velg en mer positiv tolkning i utgangspunktet, da vil sjalusien snarere kunne føre til at dere blir forholdet mer bevisst og sikrere på hverandre.

LES OGSÅ: Hvorfor har vi sex?

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.