Slik takler du kontorlandskap

Det er både fordeler og ulemper med å jobbe i et åpent kontorlandskap.

Kontorlandskap, illustrasjon
Foto: Unspecified

Stadig flere får arbeidsplassen sin i et åpent kontorlandskap - og for noen passer dette utmerket, mens andre igjen synes det er støyende og forstyrrende å jobbe slik.

SEND SPØRSMÅL TIL NETTMØTE: UTSLITT PÅ JOBB?

LES OGSÅ: Bør du bytte jobb?

Og selv om det både er fordeler og ulemper med å jobbe i åpent landskap, er det utvilsomt noen arbeidsoppgaver som egner seg bedre enn andre til dette.

Har du en jobb som krever stor konsentrasjon, kan det være utfordrende å beholde arbeidsroen i et stort arbeidsmiljø med mange som jobber parallelt rundt deg.

Jobber du derimot med arbeidsoppgaver som krever at du prater med andre i en prosjektgruppe, kan det være gull verdt å sitte i et åpent kontorlandskap.

LES OGSÅ: Ta grep om karrieren din

Uansett hvem du er og hvordan du foretrekker å arbeide, finnes det retningslinjer for hvordan du skal få best arbeidsforhold i et åpent kontorlandskap.

Rent og ryddig

Rot og papirsøppel tiltrekker seg støv og skitt, og det er ukoselig å jobbe i en søppelhaug. Pass på å holde arealene rene og ryddige.

Lys

Det kan være vanskelig å få riktig belysning i et stort, åpent landskap. Pass på at du får bra nok lys på den plassen du sitter på.

Temperatur

Det kan være en utfordring å finne en temperatur som passer for hver enkelte ansatte. Det varierer fra person til person hva slags temperatur han eller hun liker å jobbe i. I et åpent landskap må man komme frem til et kompromiss som passer flest mulig. Det kan også være smart å sette opp småovner rundt hver kontorplass, slik at de ansatte kan regulere temperaturen rundt plassen sin.

Telefoni

Tenk på telefoni-løsninger som fungerer i store lokaler - det kan være svært forstyrrende med telefoner som ringer og ringer. Mobile telefoner og automatiske telefonsvarere etter få ring kan være lurt.

Stillerom

Det er viktig å ha noen rom hvor man kan gå hvis man trenger å være alene – hvor man kan slappe av litt, snakke litt løst med en kollega eller ta en telefon uten at hele lokalet hører hva man sier.

Møterom

Sørg for egne møterom – for både små og store møter - utenfor kontorlandskapet, slik at man slipper å forstyrre de som arbeider i kontorlandskapet.

Design

Bygg kontorlandskapene etter at man vet hva slags arbeidsoppgaver som skal utføres. Styr for eksempel unna det å legge passasjer eller sette kopimaskiner og skrivere i nærheten av steder det er stort krav til konsentrasjon. Søk gjerne hjelp fra arkitekter for å finne optimale løsninger, men husk at de tillitsvalgte i bedriftene bør ha en finger med i spillet når landskapet arkitekttegnes.

Hjemmejobbing

De som til daglig jobber i kontorlandskap opplever ofte økt behov for å jobbe hjemme enkelte dager. Arbeidsgiver legge forholdene til rette for at de ansatte kan jobbe hjemme etter behov. 

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.