Hopp til innhold

Slik takler du kontorlandskap

Det er både fordeler og ulemper med å jobbe i et åpent kontorlandskap.

Kontorlandskap, illustrasjon
Foto: Unspecified

Stadig flere får arbeidsplassen sin i et åpent kontorlandskap - og for noen passer dette utmerket, mens andre igjen synes det er støyende og forstyrrende å jobbe slik.

SEND SPØRSMÅL TIL NETTMØTE: UTSLITT PÅ JOBB?

LES OGSÅ: Bør du bytte jobb?

Og selv om det både er fordeler og ulemper med å jobbe i åpent landskap, er det utvilsomt noen arbeidsoppgaver som egner seg bedre enn andre til dette.

Har du en jobb som krever stor konsentrasjon, kan det være utfordrende å beholde arbeidsroen i et stort arbeidsmiljø med mange som jobber parallelt rundt deg.

Jobber du derimot med arbeidsoppgaver som krever at du prater med andre i en prosjektgruppe, kan det være gull verdt å sitte i et åpent kontorlandskap.

LES OGSÅ: Ta grep om karrieren din

Uansett hvem du er og hvordan du foretrekker å arbeide, finnes det retningslinjer for hvordan du skal få best arbeidsforhold i et åpent kontorlandskap.

Rent og ryddig

Rot og papirsøppel tiltrekker seg støv og skitt, og det er ukoselig å jobbe i en søppelhaug. Pass på å holde arealene rene og ryddige.

Lys

Det kan være vanskelig å få riktig belysning i et stort, åpent landskap. Pass på at du får bra nok lys på den plassen du sitter på.

Temperatur

Det kan være en utfordring å finne en temperatur som passer for hver enkelte ansatte. Det varierer fra person til person hva slags temperatur han eller hun liker å jobbe i. I et åpent landskap må man komme frem til et kompromiss som passer flest mulig. Det kan også være smart å sette opp småovner rundt hver kontorplass, slik at de ansatte kan regulere temperaturen rundt plassen sin.

Telefoni

Tenk på telefoni-løsninger som fungerer i store lokaler - det kan være svært forstyrrende med telefoner som ringer og ringer. Mobile telefoner og automatiske telefonsvarere etter få ring kan være lurt.

Stillerom

Det er viktig å ha noen rom hvor man kan gå hvis man trenger å være alene – hvor man kan slappe av litt, snakke litt løst med en kollega eller ta en telefon uten at hele lokalet hører hva man sier.

Møterom

Sørg for egne møterom – for både små og store møter - utenfor kontorlandskapet, slik at man slipper å forstyrre de som arbeider i kontorlandskapet.

Design

Bygg kontorlandskapene etter at man vet hva slags arbeidsoppgaver som skal utføres. Styr for eksempel unna det å legge passasjer eller sette kopimaskiner og skrivere i nærheten av steder det er stort krav til konsentrasjon. Søk gjerne hjelp fra arkitekter for å finne optimale løsninger, men husk at de tillitsvalgte i bedriftene bør ha en finger med i spillet når landskapet arkitekttegnes.

Hjemmejobbing

De som til daglig jobber i kontorlandskap opplever ofte økt behov for å jobbe hjemme enkelte dager. Arbeidsgiver legge forholdene til rette for at de ansatte kan jobbe hjemme etter behov. 

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER