Slik stumpet de røyken

Både Anette Trettebergstuen og Svein Tore Bergstuen sprakk etter få uker. Det trenger ikke bety noe, mener Helsedirektoratet.

Røykeslutt

Selv om appen først og fremst er laget for ungdom, kan den også fungere bra for dem som er litt eldre, oppfordrer Helsedirektoratet.

Foto: Britt Boysen/Skjermdump / NRK/Røykeslutt

Anette Trettebergstuen

Jeg har vært røykfri i 32 dager og 14 timer, minus en sigarett på lørdag, sier Anette Trettebergstuen.

Foto: Arbeiderpartiet
Sven Tore Bergestuen

Svein Tore Beregstuen sprakk med vilje.

Foto: Bokprogrammet
Røykeslutt-app

Appen sender deg motiverende SMS for at du ikke skal begynne å røyke igjen.

Foto: Skjermdump / Røykeslutt

Anette Trettebergstuen (Ap) ble truffet av Helsedirektoratets kampanje tidligere i år, og bestemte seg for å slutte med festrøyking.

Etter over 12 år med rundt to pakker i måneden, var det slutt.

– De andre kampanjene med stygge skremselsbilder skremte meg aldri. Men nå som kampanjen handlet om av-og-til-røykere følte jeg meg truffet, sier hun til NRK.no.

Har allerede sprukket

Hun forteller at hun tror det er enklere å slutte når man "bare" festrøyker og ikke er avhengig. Likevel klarte hun bare litt over en måned.

– Jeg sprakk på fest forrige lørdag, innrømmer hun.

– Men det angrer jeg veldig på og det er den eneste sprekken jeg skal ha, legger hun fort til.

Hun er flau over sprekken, men velger å være åpen om det fordi hun også har vært åpen om at hun skulle slutte.

– Jeg får bare tåle gapestokken når jeg har sluttet offentlig. Det var i 40-årsdagen til en journalist, så jeg regnet ikke med at dette skulle forbli hemmelig, ler hun.

Ikke alene

Svein Tore Bergestuen, kommunikasjonsdirektør i TVNorge, tok også utfordringen fra Helsedirektoratet om å kutte ut festrøykingen tidligere i år.

Selv om det for ham var mer selvstyrt enn for Trettebergstuen, har også han tatt seg noen trekk etter at han sluttet.

– Jeg hadde en styrt sprekk for å sjekke om dette var det riktige valget, og det var det. Nå er jeg røykfri igjen og skal holde meg slik, sier han til NRK.no.

Helsedirektoratet vet at det et er en del som sprekker, men understreker at det ikke gjør så mye.

– Du trenger ikke bekymre deg over at du sprekker, bare fortsett å stå på.
Ved nesten forsøk øker sjansen for å klare det, sier Anne Hafstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til NRK.no.

Appen motiverer

Trettebergstuen erfarer at det ikke er så vanskelig å droppe festrøyking når det er så få som røyker.

– Det er ikke lenger slik at halve bordet forsvinner ut mellom rettene, og at halve festen står ute og røyker, skisserer hun.

De få gangene andre har gått ut for å ta seg en røyk, har hun ikke blitt fristet.

– Først tenkte jeg at for en måned siden ville jeg blitt med, men så er det deilig å vite at det skal jeg ikke, legger hun til.

Det er få ganger hun har tenkt på sigaretter, og hun har ikke hatt lyst på røyk. Fordi hun egentlig ikke var skikkelig avhengig, har hun heller ikke lagt seg til noen uvaner.

– Appen til Helsedirektoratet hjelper også en god del. Jeg kan hele tiden se hvor lenge jeg har vært røykfri, og av og til kommer det oppmuntrende meldinger inn på telefonen. Jeg er stolt av at jeg har sluttet, sier hun.

To tjuepakninger i måneden utgjør ikke den største summen på budsjettet, men nå skal hun likevel begynne å legge til side pengene hun før brukte på sigaretter.

– Så skal jeg unne meg noe jeg kan sløse dem bort på om en stund, ler hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)