NRK Meny
Normal

Slik stopper du neseblod

Det er vanligvis ikke farlig å blø neseblod, men visste du at man skal bøye seg fremover og ikke bakover for å stoppe blødningen?

Forkjølelsen herjer
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

Spørsmål

Hei Jørgen. Jeg lurer på om det er farlig å blø neseblod i over én time i strekk? Og har du noen råd for hva jeg kan gjøre for å stoppe blødningen? Det er kun denne ene gangen at det har vart så lenge, men jeg har veldig lett for å blø neseblod.

Jørgen svarer

Hei. Nei, det er nok ikke farlig, men du må selv vurdere hvor kraftig det blør og om det er snakk om et betydelig blodtap eller ikke. Dersom du ellers er frisk bør ikke dette være noe stort problem.

Når du opplever neseblødning (epitaxis) blør det vanligvis fra et området i nesen som vi kaller «locus kieselbach». Her ligger blodkarene overfladisk og de blør derfor lett. Om dette er veldig plagsomt for deg kan en øre/nese/halslege etse eller brenne på dette stedet i nesen. Det skjer under lokalbedøvelse og sjansen er da mindre for å blø.

Når du først blør så bør du lene deg fremover og ikke bakover! Klem gjerne over neseroten, holde en kald klut mot nesen og forsøk å pakke nesen full av bomull eller en kompress. La den sitte der til det slutter å blø og i en time til. Så kan du prøve å fukte den med vann før du lirker den forsiktig ut igjen.

Lykke til!

Hilsen

Jørgen Skavlan, spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.