Slik stopper du neseblod

Det er vanligvis ikke farlig å blø neseblod, men visste du at man skal bøye seg fremover og ikke bakover for å stoppe blødningen?

Forkjølelsen herjer
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

Spørsmål

Hei Jørgen. Jeg lurer på om det er farlig å blø neseblod i over én time i strekk? Og har du noen råd for hva jeg kan gjøre for å stoppe blødningen? Det er kun denne ene gangen at det har vart så lenge, men jeg har veldig lett for å blø neseblod.

Jørgen svarer

Hei. Nei, det er nok ikke farlig, men du må selv vurdere hvor kraftig det blør og om det er snakk om et betydelig blodtap eller ikke. Dersom du ellers er frisk bør ikke dette være noe stort problem.

Når du opplever neseblødning (epitaxis) blør det vanligvis fra et området i nesen som vi kaller «locus kieselbach». Her ligger blodkarene overfladisk og de blør derfor lett. Om dette er veldig plagsomt for deg kan en øre/nese/halslege etse eller brenne på dette stedet i nesen. Det skjer under lokalbedøvelse og sjansen er da mindre for å blø.

Når du først blør så bør du lene deg fremover og ikke bakover! Klem gjerne over neseroten, holde en kald klut mot nesen og forsøk å pakke nesen full av bomull eller en kompress. La den sitte der til det slutter å blø og i en time til. Så kan du prøve å fukte den med vann før du lirker den forsiktig ut igjen.

Lykke til!

Hilsen

Jørgen Skavlan, spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)