Slik stanser du hyttetyven

Antallet grove tyverier fra norske hytter øker kraftig. Forsikringsselskapene betalte ut 83 millioner kroner i erstatning for hytteinnbrudd i fjor. Se hva du kan gjøre for å stanse tyven.

Innbrudd

Det er blitt mer vanlig å oppbevare verdifulle gjenstander på hytta. Og det har tyvene oppdaget. (Illustrasjonsfoto)

Foto: colourbox.com

Mange hytteeiere får seg en overraskelse når de starter årets sesong og kommer på sommerhytta for første gang. Minst 3174 av norske hytteeiere opplevde marerittet i fjor: innbrudd! I tillegg kommer mørketall fra de tyveriene som ikke blir politianmeldt.

Det har vært nedgang i flere typer kriminalitet de siste åra, men hytte og bolig er ett av unntakene.

Grove hytteinnbrudd øker mest

Sjøbod

Mange oppdager at det har vært innbrudd på sommerhytta når de låser seg inn for første gang etter en lang vinter. Grove hyttetyverier øker mest. Illustrasjonsfoto.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er de groveste hyttetyveriene som både øker mest og skjer oftest. I fjor ble det anmeldt 15 prosent flere grove hytteinnbrudd enn året før (2651 innbrudd, en økning på 345).

De grove tyveriene nærmer seg nå tallet for 2005, som er det høyeste den siste femårsperioden. Innbrudd i hytter er et økende problem, selv om de såkalt simple tyveriene gikk ned med 12,5 prosent i fjor (til 523 tyverier), ifølge Politidirektoratets statistikk .

 • Grovt tyveri er innbrudd der tyven bryter seg inn med makt og stjeler eller ødelegger verdifulle gjenstander.
 • Simpelt tyveri kalles det når gjerningsmannen sniker seg inn gjennom ulåst dør eller åpent vindu og tar med seg mindre verdifulle ting.

83 millioner i erstatning

Forsikringsselskapene betalte ut 83 millioner kroner i erstatning for hytteinnbrudd i fjor. Det er en økning på 22 prosent sammenliknet med 2008. Mye tyder på at dette vil bety dyrere hytteforsikringer i år.

Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon

Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Foto: FNH

- Det de enkelte forsikringsforsikringsselskapene som avgjør om premiene skal økes, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon. Hun forteller at flere faktorer kan påvirke premiebeløpene.

- Erstatningsvolumet og konkurransen selskapene imellom er det viktigste. Lokale forhold kan også spille inn.

Akkurat som i hus og leiligheter, er tyvene ute etter lett omsettelige varer. Og de vet at mange oppbevarer verdifulle ting på hytta. Antikviteter, kostbar elektronikk, datamaskiner og eksklusivt interiør er blant tyvenes favoritter.

- Veibommer, ekstra FG-godkjente låser, vakthold og alarm er tiltak som kan begrense innbruddene i hytter, sier Stine Neverdal.

Nytt marked for tyvegods

Politiet mener å vite at omreisende kriminelle bander står bak mye av økningen i antall hytteinnbrudd. Nå frykter de en ny bølge av innbruddstyver fra øst.

- De kommer ofte fra land i Øst-Europa der de rike bor i byene og de fattige på landsbygda. Norske byer og tettsteder var derfor mer utsatt tidligere, sier Erik Nadheim som er direktør i Det kriminalitetsforebyggende råd.

- Men nå har disse tyvebandene oppdaget at rikdommen er mye jevnere fordelt hos oss. Innbrudd i hytter er dermed blitt et økende problem. Jeg ser ikke bort at økningen kommer til å fortsette, sier han.

Nadheim legger til at det har dukket opp et helt nytt marked for tyvegods. Mottakere i Øst-Europa kjøper stjålne ting som ikke lenger er spesielt interessante for norske kriminelle.

Her hjemme er prisene på mange populære gjenstander blitt såpass lave at helerne ikke lenger vil betale mye for dem.

Har du opplevd innbrudd på hytta? Send oss en e-post!

Slik sikrer du hytta

En folketom hytte er den perfekte arbeidsplass for innbruddstyver. Likevel kan du gjøre ganske mye for å holde kriminelle unna:

 • Vurdér nøye hva du oppbevarer av verdifulle gjenstander på hytta. Dyre ting som flatskjerm, PC og musikkanlegg kan med fordel tas med hjem.
 • Trekk fra gardinene og la skapdører stå åpne, for å signalisere at det ikke finnes verdisaker.
 • Sperr av innkjørselen til hytta med avlåst bom eller kjetting for å hindre biler i å kjøre helt fram til hytta.
 • Monter lemmer, fortrinnsvis med gjennomgående bolter, foran vinduene.
 • Vær oppmerksom på at hvis tyven har god tid, kan til og med hvitevarene være i fare.
 • Monter FG-godkjente låser i ytterdørene.
 • Monter alarm med overføring.
 • Lås inn ting som kan brukes som innbruddsverktøy (for eksempel hageredskap).
 • Tyvene blir gjerne skremt av utendørsbelysning som slår seg automatisk på når noen beveger seg nær hytta.
 • Merk aldri nøklene med navn eller adresse, og ikke "gjem" ekstranøkler på et lurt sted utenfor hytta.
 • Utvendige vinduslister er enkle å fjerne for å ta ut glasset og komme seg inn. Har du slike lister i vinduer på bakkenivå, bør de sikres med enveisskruer.
 • Lag avtaler med naboene om å holde øye med hverandres hytter.
 • Å merke gjenstandene reduserer tyvens muligheter for å omsette dem, og letter arbeidet for politiet med å finne tilbake til eieren hvis gjenstandene blir stjålet. Du må vurdere i hvert tilfelle hva du vil merke og hvilken metode du vil bruke. Det kan være rissing, fresing, sandblåsing, brenning, etsing og usynlig skrift. Ved merking av antikviteter, kunst, smykker og lignende bør du kontakte fagfolk for å unngå at gjenstanden mister verdi.
 • Fotografering og registrering gjør det lettere å fortelle politiet og forsikringsselskapet hva du har mistet ved innbrudd eller brann. Husk også å ta nærbilder. Oppbevar bildene eller filmene et trygt sted.
 • Det er også en god ide å registrere det du har av verdi i leiligheten. Denne listen bør også oppbevares trygt, gjerne hos venner eller familie.
  (Kilde: Det kriminalitetsforebyggende råd / metroxpress.dk)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)