Hopp til innhold

Slik sparer de 100.000 i året

Du kan leie alt fra verktøy til barnetøy. Noen ganger lønner det seg å ikke eie, men leie, fant familien Gunnerud/Nilsson ut.

FBI-familie2

Samboerparet Kirsten Gløckner Gunnerud og Ole-Martin Nilsson kan spare 100.000 ved å leie i stedet for å eie. Har du lyst til å gjøre det samme? Økonomer anbefaler at du går gjennom din egen økonomi og det du eier, for å se om du kaster penger ut av vinduet. Har du for eksempel en båt, bil eller hytte du bare bruker noen få ganger i året, kan du jo alltids spørre deg om det lønner seg å eie eller leie.

Foto: Colourbox/Janne Seime Siler

Silje Sandmæl

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Foto: DnB

Det er ikke ofte man hører om at det er lurt å leie i stedet for å eie. Men noen ganger kan det faktisk lønne seg å ikke kjøpe.

– Norge er et velferdssamfunn som liker å eie og det skal helst være nytt, sier Sandmæl til NRK.no.

Hun anbefaler å se hvor mye valuta man egentlig får igjen for tingene man eier.

– Regn på om det lønner seg for deg å leie fremfor å eie sykkel, båt, bil og hytte eksempelvis. Bruker du hytta sjeldent er det mest sannsynlig mer lønnsomt å leie, sier Sandmæl.

Kan spare 100.000

Siw Ødegaard

Siw Ødegaard, økonomisk rådgiver.

Foto: NRK

Familien Gunnerud/Nilsson har fått erfare at det å leie fremfor å eie kan gi betydelig sparepotensial. I sesongpremieren av Forbrukerinspektørene, som du kan se på tv.nrk.no, går økonomisk rådgiver Siw Ødegaard gjennom familiens økonomi, og ser hvor mye de kan spare hvis de prioriterte leie fremfor eie.

Ødegaard konkluderer med at dersom familien gjør noen små og store grep, kan de spare rundt 100.000 kroner i året.

For å få til det, må familien bytte ut bilen og båten de eier, med leiealternativer. De må slutte å impulshandle mat, og leie tjenester som leverer ingredienser til faste middager hver uke. De må droppe å kjøpe nytt verktøy hver gang de skal hamre inn en spiker, og heller benytte seg av lånealternativene. Barneklær er også en betydelig utgift, som kan bli langt billigere ved å leie eller kjøpes brukt.

Under ser du noen eksempler på hva du selv kan gjøre, for å kutte kostnadene ved å leie.

Kan du droppe bilen?

Bor du utenfor byene, kan det være vanskelig å kvitte seg med bilen. Men har du tilgang til annen type transport, bør du regne på hvor mye bilen du eier koster deg.

– Man kan kjøre ganske mye taxi for summen det koster å ha en bil. Og så kan du ha leiebil de gangene du skal på lengre turer, sier Ødegaard.

I motsetning til bolig og hytte, er ikke bil, båt eller campingvogn noe du som regel tjener på når du skal selge igjen.

– Kjøper du en ny bil, faller den masse i verdi med en gang du kjører den ut fra butikken, sier økonomieksperten.

Forbrukerøkonomen i landets største bank er enig.

– Kanskje du heller kan benytte deg av andre alternativer som blir mye billigere. Tenk nøye igjennom hva du trenger bilen til. Kan du ta kollektiv transport til jobb eller studie, eller sykle? Når du trenger å være mer fleksibel, kan du låne bil av noen, eller hva med å være medlem av en bilpool, leie bil ved behov og ta taxi?, sier Silje Sandmæl i DNB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kan spare 14.500 kroner på båtleie

Båttabell

Her kan du se hva du bør ha med i vurderingen om du skal leie eller eie båt. Økonom Siw Ødegaard har tatt utgangspunkt i en Joda Cabincruiser, 2001-modell. Trykk på bildet for større utgave.

Etter en solrik sommer i mesteparten av landet, er det nok mange som drømmer om å ha sin egen båt. Men en båt er gjerne en stor investering, og bruker du den ikke ofte nok, skal det mye til at det lønner seg å eie.

Båten familien i kveldens FBI-sending eier utgjør en betydelig kostnadspost i budsjettet. For ikke nok med at lånet på båten må betales tilbake, men andre utgifter som for eksempel båtplass, vedlikehold og forsikring, gir en høy pris per tur for noen som ikke bruker båten altfor ofte.

Økonom Ødegaard har regnet ut at familien bruker 60.000 kroner på båt hvert år, mens de kunne sluppet unna med 45.500 kroner hvis de hadde leid. Familien kan altså spare 14.500 kroner i året ved å leie.

– Men er det likevel helt uaktuelt å leie båt, så må dere for all del sørge for å se på finanskostnadene. Shopp rundt blant banker – der er det mye å spare, sier Ødegaard.

Døgnpris på verktøy

Det er nok ikke få norske garasjer og boder som er fylt opp med verktøy, som ligger og støver bort. Gjennomsnittsfamilien bruker rundt 1150 kroner i måneden på verktøy, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Skal du bare bruke verktøyet et par ganger, kan verktøyet bli dyre investeringer. Heldigvis går det an å leie utstyret også.

For eksempel: En tilfeldig valgt stikksag koster 1.575 kroner hos Maxbo. Skal du bare bruke den én gang? Da er det greit å vite at du kan leie den samme stikksagen for 55 kroner per døgn. Mange av de store varehusene tilbyr leieordninger.

En stiftepistol kan være en enda dyrere investering. Nær 7.200 kroner skal det samme varehuset ha for en av modellene de selger. Heldigvis går det også an å leie denne, og det for en sum av 175 kroner per døgn.

svart og grå bil

Hvis det ikke frister å leie i stedet for å eie bil eller båt, bør du i alle fall sørge for at du har de beste betingelsene, oppfordrer økonom Siw Ødegaard. På Finansportalen.no kan du sjekke hvilke banker som tilbyr de beste rentene og betingelsene på små og store lån.

Foto: Kim Jansson / NRK

Billigere barnetøy

Barnetøy kan også være en dyr investering, og i en alder der klærne fort blir mindre, er det lett å bruke mye penger på noe som fort ikke passer etter kort tid. Selskapet Barnehageklaer.no har kommet opp med et alternativ; en abonnementsordning på barneklær.

Du får låne klær for 350 kroner i måneden, med tilbud om å kjøpe klærne, hvis du ønsker det. Det tilsvarer 4.200 kroner i året – altså et godt stykke under gjennomsnittet i Norge, som ligger på 6.500 kroner per barn, ifølge Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

– Mange familier bruker nok betydelig mer på barneklær og -utstyr i året, enn det Sifo-tallene viser. Enkelte steder kan det jo være sosiale krav til å ha fine, nye ting. Dyrt sportsutstyr og barneklær kan man jo leie eller kjøpe brukt, for å spare penger, sier Ødegaard.

Du kan leie kunst

Et tips til deg som er kunstinteressert, men ikke vil ta opp forbrukslån for å få et fint bilde på veggen:

Er du glad i kunst, men har ikke råd til en Pushwagner, eller Munch, for den saks skyld? Da har du mulighet til å leie et bilde eller to. Selv om kunstleiemarkedet ofte blir rettet mot bedrifter, er det også selskaper som lar privatpersoner leie et bilde.

– Tommelfingerregelen er at det koster 2 prosent av galleripris per måned, sier daglig leder Rolf Stavnem ved Fineart.

Det betyr at du for eksempel kan få Damien Hirsts berømte hodeskallebilde på veggen til 880 kroner i måneden, i stedet for 44.000 kroner, som er prisen for en utgave av bildet, ferdig innrammet.

Fineart AS er bare en av flere leieordninger for kunst. Det finnes blant annet en statlig subsidiert ordning for unge. Les mer om den her.

Mye å spare på mat

En gjennomsnittsfamilie bruker rundt 8000–10.000 kroner på mat, ifølge Sifo. Mange familier bruker nok en god del mer enn det. Familien i FBI-sendingen bruker hele 16.000 kroner på mat i måneden, altså dobbelt så mye som snittet. Mye av forbruket skyldes uorganiserte handleturer, der mesteparten av maten blir kjøpt på impuls.

Forbrukerøkonomen foreslår at i stedet for å gå på butikken og småhandle unødvendig mye dagligvarer, kan de bestille en mattjeneste som leverer ingrediensene til fullverdige middager på døren. Eksempler på slike tjenester er Godtlevert.no, Toppmat.no og Middagshjelpen.no.

For eksempel kan en aktør levere ingredienser til middager fem dager i uken for 4.400 kroner i måneden til familien i FBI-eksemplet. Med litt planlegging, kan resten av maten komme på rundt 4.000 kroner i måneden, ifølge økonomens beregninger. Sammenlagt blir dette rundt halvparten av det familien bruker på mat per i dag.

Det du ikke sparer penger på

Elkjøp merker at folk har fått feriepenger

Priskrig i elektronikkbutikkene gjør at det ofte lønner seg å kjøpe elektronikk. Slik var det ikke nødvendigvis for få år siden.

Foto: Camille Bilstad/NRK

Selvfølgelig er det ikke alt man sparer på ved å leie i stedet for å eie.

– Tidligere var det en del langtidsleie på brune- og hvitevarer, men dette markedet er nesten borte, sier Ødegaard.

Dermed kan det være lurt å følge med på tilbudsaviser når du skal gå til innkjøp av ny vaskemaskin eller tv.

– Det er jo stadig antydning til priskrig mellom aktørene, slik at du kan spare mye ved å få med seg de beste tilbudene, sier hun.

Start med oversikten!

Økonom Ødegaards beste tips til deg som vurderer å leie i stedet for å eie, er å få oversikt over økonomien.

– Mange har et ubevisst forhold til kostnader. Gå gjennom hva man bruker penger på, og hva man vil prioritere. Ofte kan man få samme livskvalitet og mer å rutte med ved å gjøre ting litt annerledes. Hvis båten koster deg 100.000 i året, og du bare bruker den noen få ganger, så kanskje du kan prioritere å leie i stedet, sier Ødegaard til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)