NRK Meny
Normal

Slik søker du i skattelistene for 2012

I morgen blir skattelistene offentlige, og det åpnes for søk i listene for inntektsåret 2012. Nærmere én million søkte i fjor – her ser du hvordan.

Skattelistene blir tilgjengelige fredag

Fredag 18. oktober er skattelistene for 2012 tilgjengelige for søk.

Hans Christian Holte

Skattedirektør Hans Christian Holte forteller at det ble gjort nærmere 16,4 millioner søk i skattelistene for 2011.

Foto: Morten Brakestad/lysbordet.no

Fredag 18. oktober legges skattelistene for inntektsåret 2012 ut for søk på skatteetaten.no. Antall søkere har økt med rundt 200.000 fra skattelistene for inntektsåret 2010, da 709.000 søkte.

– Rundt 897 000 har i løpet av året vært inne og sett på skattelistene for 2011. Det er gjort nærmere 16, 4 millioner søk, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Ny ordning i 2011

NRK.no og andre nettmedier kunne tidligere publisere søkbare lister og applikasjoner som inneholdt opplysninger om inntekten, skatten og formuen til alle og enhver.

Men i 2011 vedtok Stortinget å stramme inn tilgangen til skattelistene. Med ny ordning er skattelistene ikke fritt tilgjengelige på nett, men kun på skatteetaten.no.

Publikum logger seg på med ID-porten/MinID, BankID, Buypass og Commfides, ifølge Skatteetaten.

Skattelistene ligger på skatteetaten.no i ett år fra de publiseres.

Slutt på anonymitet

Du kan se på likningsopplysninger for inntil 500 personer per måned, og søkene anonymiseres slik at Skatteetaten ikke kan spore dem. Men det kan være slutt allerede neste år.

Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå oppført i skattelistene, men i den politiske plattformen som den nye regjeringen har lagt frem, står det at de ønsker å stramme inn søkene i skattelistene:

«Regjeringen vil sikre at uvedkommende ikke har tilgang til personsensitiv informasjon om inntekt og formue i skattelistene, og gi den enkelte opplysning om hvem som har bedt om innsyn.»

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.