Det kan være vanskelig å vurdere kvalitet på fersk fisk. Bakteorologiske mål kan gi en pekepinn på hvor god eller dårlig fisken er, men sansene våre er nok de viktigste hjelpemidlene når vi skal kjøpe fisk.
Blanke øyne
Hvis du kjøper hel fisk, skal du se på øynene til fisken. De skal være blanke, ikke tørre.
Røde gjeller
Fiskens øyne skal være blanke.
Du bør og be om å få se på gjellene hvis de fortsatt finnes på fisken. De skal være fine og røde på de fleste fiskeslag. Gjellene mister farge jo eldre fisken er, og de blir slimete.
Glinsende overflate
Fisken skal glinse og ha vannklar overflate. Den skal ikke være tørr eller slimete.
Fast i fisken
Fiskens gjeller skal være røde.
Fersk fisk skal være stiv og hard i konsistensen. Du kan trykke på fisken med fingeren, og hvis fisken er fersk, skal fiskekjøttet straks sprette tilbake.
En torsk som er tre-fire dager gammel vil ha en dødsstivhet. Når du løfter opp fisken i nakken, skal halen ikke peke ned.
Lukt
Luktesansen er en av de viktigste sansene våre for å avgjøre om en fisk er fersk eller ikke. God fisk skal lukte hav og sjø. Jo eldre fisken er, jo mer fisk lukter den.
Levér tilbake
I butikken kan du bare bruke synet, men hvis du oppdager at fisken er slapp eller lukter dårlig når du kommer hjem med den, bør fisken returneres til fiskehandleren.
Måten fisken oppbevares på, fra den fiskes til den selges i butikken, er gjerne det som avgjør om fisken holder en god eller dårlig kvalitet.
Butikkene og leverandørene må få bedre rutiner og sørge for at kjølekjeden ikke brytes. Og både dagligvarekjeder og kunder må bli like opptatt av kvaliteten som de er av prisen på fisken.