Ser du hva Pia gjør feil på sparkesykkelen her?

På sparkesykkel regnes du faktisk som fotgjenger. Slik skal du sparke deg rundt i bytrafikken.

Pia Rivelsrud viser hvordan du skal kjøre sparkesykkel i trafikken.

SE VIDEO: FBI-programleder Pia Rivelsrud viser deg hvordan du skal bruke sparkesykkelen i trafikken. Foto: Petter Nielsen/NRK. Redigering: Karina Kaupang Jørgensen/NRK

Ann-Kathrin Årøen

Det er ikke påbudt med hjelm, men det er greit hvis de minste på sparkesykkel har en hjelm, sier Ann-Kathrin Årøen fra Trygg Trafikk.

Foto: Trygg Trafikk

Det er ikke bare sykler som triller rundt i gatene på to hjul. Stadig flere sparkesykler ruller med.

Men hvilke regler gjelder når du kjører sparkesykkel?

Sparkesyklister er fotgjengere

– Kjører du sparkesykkel er du fotgjenger, og skal oppføre deg deretter, forteller Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Du skal derfor kjøre på fortauet, ikke i gaten eller på sykkelfeltene.

Likevel, det hender fortauene er fulle av fotgjengere som spankulerer både den ene og den andre veien.

Som sparkesyklist må du da kjøre sikksakk mellom de andre, mens et øde sykkelfelt venter på deg bare centimeter unna.

En dame på sparkesykkel kjører mellom to fotgjengere på fortauet

Det kan være trangt om plassen på fortauet. Enkelte steder er det bedre å bruke sykkelfeltet, selv om sparkesyklister egentlig er fotgjengere.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Det handler om å bruke sunn fornuft, og du må dele på den veien og det fortauet du har, forklarer Årøen.

I enkelte situasjoner er det altså ingen som straffer deg om du bruker sykkelfeltet.

– Du må lese trafikkbildet og ha fokus på veien slik at det er minst mulig risiko for skader og uhell, legger hun til.

Skal du krysse gata skal du gjøre det på fotgjengerovergangen.

– Det er lurt å gå av sparkesykkelen og krysse gangfeltet i vanlig gangtempo, oppfordrer Trygg Trafikk.

Kan få bot

Siden du er fotgjenger finnes det ingen fartsgrense, men du skal følge veitrafikklovens paragraf 3 om å ferdes aktsomt i trafikken.

– De som benytter sparkesykkel skal ta hensyn til gående, og ikke benytte sparkesykkelen så den er til fare for andre, eller forstyrrer trafikken. Det innebærer noen ganger at du må gå av sparkesykkelen og gå, sier Øyvind Haga, fagdirektør i Trafikketaten.

Trygg Trafikk forteller at ikke er ulovlig å kjøre sparkesykkel om du har tatt et par glass, men understreker at det ikke så lurt.

– Alkohol i blodet gjør at vi reagerer saktere og også lettere tar feil avgjørelser. Kjører du så fort eller uaktsomt at du setter andres liv i fare, eller gjør trafikken farlig, kan du få bot. Å skade andre svir enda mer enn boten, understreker Årøen.

– Hva skjer hvis du på sparkesykkel kjører på en fotgjenger?

– Det må vurderes helt konkret, men du er underlagt veitrafikklovens regler. Helt generelt kan jeg si at du kan få forelegg for uaktsom kjøring, men det kommer an på uaktsomheten, forklarer Eva Bergman Kvamme, politiadvokat ved Oslo politidistrikt.

Dame med olajakke, brunt hår og sort bukse kjører sparkesykkel ned en bratt bakke.

FBIs programleder Pia Rivelsrud testet sparkesykkelen og gjeldende trafikkregler på en runde i Oslo. – I bratte bakker bør du bruke hjelm, selv om det ikke er påbudt, mener Pia Rivelsrud, programleder i FBI.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– På flate strekninger gikk det fint å kjøre uten hjelm, men jeg tror jeg ville brukt det i de bratteste bakkene. Sparkesykkelen ruller veldig fort, erfarte hun.

Det er ikke påbudt med lys, men Trygg Trafikk anbefaler lys hvis du kjører i mørket.

– Det gjør det lettere for andre å se deg, og lettere for deg selv å se veien. I tillegg bør du ha hjelm om du har planer om å kjøre sparkesykkel i høy fart, avslutter Ann-Kathrin Årøen.

«The Machine» er verdensmester på sparkesykkel

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)