Slik skal de bruke 0 kroner på strøm

Når det nye miljøhuset til Kjell og Ingvild Matzow er ferdig, vil de ikke få en eneste strømregning i posten. Vinden og sola skal nemlig sørge for absolutt all energi til huset – inkludert vinkjeller og oppvarmet svømmebasseng.

Kjell og Ingvild Matzow

På Skåtøy utenfor Kragerø skal Ingvild og Kjell Matzow bygge drømmehuset sitt, som blir et unikt miljøhus med egen vindturbin.

Foto: Rune A.Hansen / NRK

Det er ikke noe vanlig miljøhus ekteparet Matzow skal bygge på naturskjønne Skåtøy utenfor Kragerø. De skal nemlig få all energien fra en 16 meter høy vindturbin, samt solceller og solfangere på hustaket.

– Vi skal være selvforsynt med energi, og vel så det, sier de ivrige husbyggerne.

Mens vindturbinen og solcellene produserer elektrisk energi, vil solfangerne omdanne solas energi til varme som lagres i et stort batteri.

Paret har jobbet i flere år med planene om sitt eget miljøsmarte drømmehus.

Prosessen har vært krevende siden huset er så særegent, forteller Kjell.

– Det har tatt tid å få godkjent byggesøknaden. Alle i kommunen har vært positive, men siden dette er helt nytt for dem, er de litt forsiktige. Vindturbinen er fortsatt ikke godkjent, men de er veldig velvillige, så vi håper det går i orden.

Kjell og Invild Matzow

Ingvild og Kjell har planlagt miljøhuset i flere år, og nå er de endelig i gang med byggingen.

Foto: Rune A.Hansen / NRK

Kan selge noe av strømmen

Paret har brukt mye tid på å sjekke ut hva som fins av teknologi og materialer for å få det huset de ønsket seg.

– Tyskland og Danmark har vært inspirasjon for oss. Vi har valgt en tilnærming som vi ikke har sett noen andre steder, men ingenting er helt nytt, bare måten vi setter ting sammen på er ny, forteller Kjell.

Ekteparet måtte altså lete utenfor Norge for å finne flere av de smarte løsningene de skal bruke.

De endte opp med et plusshus i porebetong, som produserer mer energi og varme enn det familien kommer til å bruke.

Dermed kan Kjell og Ingvild selge noe av strømmen som blir til overs til den lokale kraftleverandøren.

Ingvild og Kjell Matzow

Kjell og Ingvild kan selge noe av strømmen som blir til overs til den lokale kraftleverandøren.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

Miljøvennlig og komfortabelt

– Vårt drømmehus er først og fremst et hus det er godt å bo i, og som ikke belaster naturen og miljøet. Vi har også lyst å vise andre at det går an å bo fint uten at man er noen miljøsvin, og at miljøvennlighet ikke går på bekostning av komfort, forteller de ferske husbyggerne smilende.

For selv om det er et miljøhus de skal bygge, har ikke den lille Skåtøy-familien tenkt å bo spartansk. Huset blir på romslige 500 kvadratmeter, og rommer både dobbel garasje, fem soverom, vinkjeller og svømmebasseng.

Kjell og Ingvild flyttet til den lille øya Skåtøy for to år siden.

– Vi var her både på sommeren og om vinteren, og møtte så mange hyggelige mennesker at vi følte oss veldig velkomne.

De fant ut at dette var rett sted for dem, og selv om barn nummer to kommer nå i januar, er de godt i gang med husbyggingen.

Ekteparet syns også det er viktig å vise at det ikke trenger å koste så mye å være miljøvennlig. De har beregnet å bruke om lag 3,5 millioner kroner på husprosjektet – inkludert tomten. Husbanken har hjulpet til og gitt 400.000 kroner i kompetansetilskudd for å utvikle bærekraftig arkitektur.

Plusshus

En prototyp av huset til Ingvild og Kjell. Under de store glassvinduene til høyre skal bassenget ligge.

Foto: Illustrasjon Arkitekthuset Kragerø AS

Vet at det fungerer

Vindmøller på Otterøy

Disse solcelleplatene og vindmøllene gir strøm til Tomas Aarmo sitt hus i Nord-Trøndelag.

Foto: Privat

At det er mulig å klare seg med det naturen gir, vet Tomas Aarmo alt om. Da han bygde nytt hus til seg og familien på Otterøya i Nord-Trøndelag i 2011, valgte han like godt å ikke koble seg på strømnettet. I dag har de gode erfaringer med å være selvforsynt med energi.

– I desember satt vi og så over til naboen som var strømløs en hel uke fordi strømnettet var nede, mens vi hadde all den strømmen vi trengte, forteller Aarmo til NRK.

Han får energien fra solceller og tre vindturbiner. I tillegg har han utviklet en vedfyringsovn, som både avgir varme og produserer strøm.

Filmer hele byggeprosessen

Kjell Matzow

Kjell Matzow viser frem tegninger av huset til programleder Frode Søreide som skal følge byggingen i en ny tv-serie på NRK.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

Hvordan det går med drømmehuset til Ingvild og Kjell, kan du se på NRK høsten 2015. Da vises hele byggeprosessen fra start til slutt i en ny NRK-serie.

Programleder Frode Søreide skal følge familier som skal bygge sine drømmehjem.

Serien skal vise hele den spennende prosessen med å bygge en bolig – alle oppturer og nedturer som hører med til et så omfattende prosjekt.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)