Hopp til innhold

Slik sjekker du ballene dine

Ved hjelp av en enkel undersøkelse kan du oppdage testikkelkreft tidlig.

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen mellom i alderen 20 til 40. En enkel test kan gjøre at du oppdager den tidlig.

SE VIDEO: Sånn kan du oppdage testikkelkreft. Undersøkelsen kan du gjøre én gang i måneden.

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen for menn mellom 20 og 40, ifølge Norsk helseinformatikk.

Derfor er det viktig å oppdage plagene tidlig.

– Jeg anbefaler å undersøke testiklene minst én gang i måneden, sier spesialsykepleier og rådgiver i Kreftforeningen, Vibeke Jensen Simonsen til NRK.

– Siden testikkelkreft er den hyppigste kreftformen blant menn mellom 15 – 40 år, er det greit å lære selvundersøkelse allerede som tenåring, legger hun til.

Slik går du frem

Overlege Rolf Wahlquist

Seksjonsoverlege ved Oslo universitetssykehus, Rolf Wahlquist.

Foto: Privat

Rolf Wahlquist har laget en enkelt oppskrift på hvordan du kan undersøke deg. Han er seksjonsoverlege ved avdeling for urologi ved Oslo universitetssykehus.

  1. Sørg for at du er varm. Utfør gjerne undersøkelsen etter et varmt bad eller en dusj. Det er da du lettest kjenner uregelmessigheter.

  2. Stå oppreist, skyv penis til side og bruk begge hender når du undersøker en testikkel om gangen. Ved å plassere tommelen på toppen av testikkelen og to fingre på hver hånd på baksiden, ruller du testikkelen mellom fingrene.
  3. Testiklene skal kjennes faste, men ikke harde. Vær oppmerksom på kuler eller ujevnheter. Endring i farge og størrelse, eller smerter, ubehag og hevelser er tegn på at du skal kontakte lege.
  4. Bitestiklene ligger på toppen av baksiden til hver testikkel, den er formet som et tynt tau, og det er helt normalt hvis den føles øm å klemme på.
  5. Selv om du finner en kul, betyr det ikke nødvendigvis at du har kreft. Godartede kuler oppstår oftere enn ondartede.

Vanlig kreftform

Testikkelkreft er en relativt vanlig kreftform. Ifølge lege Ingard Løge i Norsk elektronisk legehåndbok er det er gode prognoser hvis du skulle få diagnosen. Gjennomsnittsalderen for pasientene er 28 år. De som får testikkelkreft, må operere bort den ene testikkelen.

Hvis kreften sprer seg, kan man risikere skader etter behandling. Cirka 98 prosent av alle norske pasienter med testikkelkreft blir helbredet, men ifølge Kreftforeningen sliter noen med seneffekter.

Norge har, sammen med Sverige, de beste overlevelsesresultatene i Europa.

– Hvis man finner en kul i testikkelen sin betyr ikke dette nødvendigvis at det er kreft. Ofte er kulen godartet og skyldes brokk, hevelse i blodårene i pungen eller vannbrokk, understreker spesialsykepleier Simonsen i Kreftforeningen.

Heller en gang for mye

– På Kreftlinjen i Kreftforeningen har jeg ofte fått henvendelser fra gutter/menn som er usikre på om det er noen galt med testikkelen sin, og som lurer på om det er riktig å oppsøke fastlegen sin «vil jo ikke virke pysete heller» som flere har uttalt. Da svarer jeg at det er bedre å gå til lege en gang for mye, enn en gang for lite. Sistnevnte kan få alvorlige følger, poengterer Vibeke Jensen Simonsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)