Slik ser fargeblinde verden

En ekspert i fargevitenskap mener fargeblindhet kan forklare hvordan van Gogh malte som han gjorde.

Stjernenatt

Bildet til venstre er forandret med fargeblindhetsfilter, mens bildet til høyre er det originale Stjernenatt, av Vincent van Gogh. Fargeekspert Kazunori Asad mener kunstneren muligens kan ha vært fargeblind, en mening som forsterkes ved nærmere ettersyn.

Foto: Illustrasjon/skjermdump / NRK

Fargeeksperten Kazunori Asad mener han kjenner hemmeligheten bak kunstneren Vincent van Goghs spesielle malerkunst.

I en tale han holdt i Japan nylig, fortalte Asad at han mener van Goghs kunst blir bedre og mer logisk hvis man ser den gjennom øynene til en fargeblind.

– Selv om bruken av farger er rik, vises plutselig et punkt av en annen farge i hans malerier, sier Asad til Daily Mail.

Nå har han laget et eget verktøy på nett, der det er mulig å laste opp bilder og se dem gjennom et «fargeblindhetsfilter». Filteret er tilgjengelig på PC, iPhone og Android.

På nettsiden har man mulighet til å se bilder gjennom filtere som viser tre forskjellige typer fargeblindhet.

  • Prøv filtrene her!

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Bildene skiftet glans

fargeblindhet hai

Bildet til venstre er gått gjennom fargeblindhetsfilteret, og virker faktisk klarere i dette tilfellet. Hvithaien til høyre sees normalt.

Foto: Andrew Fox/montasje / Scanpix

Diskusjonen om hvorvidt kunstneren Vincent van Gogh var fargelind har versert i lang tid.

Fargeeksperten forteller at han fikk anledning til å se van Goghs bilder i et rom som var opplyst på en måte som simulerer fargeblindhet.

– Jeg elsker van Goghs malerier og har vært heldig nok til å få se flere av originalene på museer. Men i de van Gogh-bildene jeg så i fargeblindhetssimuleringsrommet så jeg at uoverensstemmelsene og ruheten i fargene hadde forsvunnet, i all stillhet, sier Asad.

Han påstår ikke at bildene er rene bevis for at mestermaleren var fargeblind, men indikerer at dette ryktet faktisk kan stemme.

– Hvert bilde hadde skiftet til en annen glans med svært delikate linjer og nyanser. Dette var virkelig flott opplevelse, forteller fargeeksperten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flere menn enn kvinner er fargeblinde

fargebilndhet gamsten

Morten Gamst Pedersen i duell med Dimitar Berbatov. Det hadde nok ikke vært like lett å stoppe «The Reds» hvis draktene var så like.

Foto: Jon Super/montasje / ntb/scanpix

Mennesker med normalt syn kan se et fullt spektrum av farger – blått, grønt og rødt lys. Fotopigmentene gjør oversettelsesarbeidet for oss, men noen mennesker mangler pigmenter.

Fargeblindhet er som regel medfødt og kan ikke helbredes. Det har ingenting med blindhet å gjøre, noe som gjør at betegnelsen er noe misvisende.

8 prosent av alle menn og 0,6 prosent av alle kvinner er fargeblinde.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)