Slik ser fargeblinde verden

En ekspert i fargevitenskap mener fargeblindhet kan forklare hvordan van Gogh malte som han gjorde.

Stjernenatt

Bildet til venstre er forandret med fargeblindhetsfilter, mens bildet til høyre er det originale Stjernenatt, av Vincent van Gogh. Fargeekspert Kazunori Asad mener kunstneren muligens kan ha vært fargeblind, en mening som forsterkes ved nærmere ettersyn.

Foto: Illustrasjon/skjermdump / NRK

Fargeeksperten Kazunori Asad mener han kjenner hemmeligheten bak kunstneren Vincent van Goghs spesielle malerkunst.

I en tale han holdt i Japan nylig, fortalte Asad at han mener van Goghs kunst blir bedre og mer logisk hvis man ser den gjennom øynene til en fargeblind.

– Selv om bruken av farger er rik, vises plutselig et punkt av en annen farge i hans malerier, sier Asad til Daily Mail.

Nå har han laget et eget verktøy på nett, der det er mulig å laste opp bilder og se dem gjennom et «fargeblindhetsfilter». Filteret er tilgjengelig på PC, iPhone og Android.

På nettsiden har man mulighet til å se bilder gjennom filtere som viser tre forskjellige typer fargeblindhet.

  • Prøv filtrene her!

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Bildene skiftet glans

fargeblindhet hai

Bildet til venstre er gått gjennom fargeblindhetsfilteret, og virker faktisk klarere i dette tilfellet. Hvithaien til høyre sees normalt.

Foto: Andrew Fox/montasje / Scanpix

Diskusjonen om hvorvidt kunstneren Vincent van Gogh var fargelind har versert i lang tid.

Fargeeksperten forteller at han fikk anledning til å se van Goghs bilder i et rom som var opplyst på en måte som simulerer fargeblindhet.

– Jeg elsker van Goghs malerier og har vært heldig nok til å få se flere av originalene på museer. Men i de van Gogh-bildene jeg så i fargeblindhetssimuleringsrommet så jeg at uoverensstemmelsene og ruheten i fargene hadde forsvunnet, i all stillhet, sier Asad.

Han påstår ikke at bildene er rene bevis for at mestermaleren var fargeblind, men indikerer at dette ryktet faktisk kan stemme.

– Hvert bilde hadde skiftet til en annen glans med svært delikate linjer og nyanser. Dette var virkelig flott opplevelse, forteller fargeeksperten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flere menn enn kvinner er fargeblinde

fargebilndhet gamsten

Morten Gamst Pedersen i duell med Dimitar Berbatov. Det hadde nok ikke vært like lett å stoppe «The Reds» hvis draktene var så like.

Foto: Jon Super/montasje / ntb/scanpix

Mennesker med normalt syn kan se et fullt spektrum av farger – blått, grønt og rødt lys. Fotopigmentene gjør oversettelsesarbeidet for oss, men noen mennesker mangler pigmenter.

Fargeblindhet er som regel medfødt og kan ikke helbredes. Det har ingenting med blindhet å gjøre, noe som gjør at betegnelsen er noe misvisende.

8 prosent av alle menn og 0,6 prosent av alle kvinner er fargeblinde.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.