NRK Meny
Normal

Lag sunne pannekaker av brune bananer

Med disse ti triksene kan du lage god mat av overmoden frukt og slappe grønnsaker.

Slik lager du pannekaker av overmodne bananer

SE VIDEO: Bland sammen havregryn, egg og bananer, og server deg selv en frokost eller kvelds både tunga og resten av musklene dine har godt av (foto/redigering: Hans Ola Hevrøy).

I 2015 kastet vi 42 kilo mat hver. Og du - frukt og grønnsaker er det vi kaster mest av, ifølge Matvett.

Hvorfor er det sånn?

Anne Marie Schrøder

– Vi kjøper ofte for mye frukt om gangen - både fordi pakningene er store og fordi vi 'glemmer' at det er ferskvare, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett.

Foto: Moment Studio / Matvett

– Frukt og grønt er det folk synes er vanskelig å oppbevare riktig. Hva skal kjøles og hva skal ikke, hva kan ligge sammen og hva må ligge hver for seg, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett, til NRK.

Men hva hvis frukten og grønnsakene allerede har sett sine bedre dager? Det betyr ikke at du trenger å kaste - du kan heller nyte.

– Når det gjelder frukt og grønt gjelder det bare å tenke alternativt, sier Schrøder.

Men du skal få slippe å tenke alt for mye. Her serveres nemlig ti tips som redder stumpene til overmoden frukt og slappe grønnsaker:

1. Tomeito tomato med tomater i pizzasaus

Har du myke, mørkerøde tomater liggende? Du kan like så godt bruke dem i pizzasausen som helt ferske tomater.

– Tomater er godt egnet til koking, og blir deilig som tomatsuppe eller tomatsaus som kan brukes både til pasta og pizza, sier Gerd Byermoen.

Fjern skinnet på tomatene ved å dyppe dem noen sekunder i kokende vann. Hakk tomatene og fres i pannen sammen med finhakket løk og hvitløk i olivenolje.

– En tomatbase er deilig å ta frem når tiden er knapp, sier Gerd Byermoen.

Du kan for eksempel prøve å lage denne enkle sausen?

2. Gå bananas med pannekaker

– Banan er et vanskelig produkt, og blir raskt overmoden. Den bør helst ligge alene på en benk, sier Anne Marie Schrøder, som synes det er synd at brune, single bananer ofte blir liggende igjen i butikken.

Men også brune bananer kan ende opp som mat for Mons – for eksempel som en pannekake.

Miks banan, havregryn og egg i en blender, og stek røra som en eller flere pannekaker i en stekepanne (se video øverst i saken).

Du kan også bruke en stavmikser. Prøv deg frem med havregryn og egg til røra blir så tykk som du vil ha den.

– Modne bananer kan også brukes i banankake eller bananbrød, sier Gerd Byermoen.

Bananpannekake

Brune bananer kan brukes til å lage pannekaker.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

3. Puré av stilken

Pleier du å kaste stilken og bladene på blomkålen eller brokkolien? Det trenger du ikke gjøre. Det kan finhakkes og fryses ned. Hvis du senere koker det opp i litt matfølte, smør og tilsetter litt smørbar ost, for så å kjøre det med stavmikser får du en grønnsakspuré, er tipset fra Matvett.

4. Gjennoppliv med tempura

Tempura kan være en god gjenopplivsningsmetode hvis du har grønnsaker som har sett bedre dager, ifølge Matvett. I praksis betyr det at du frityrsteker grønnsakene.

Kanskje denne oppskriften kan friste?

5. Grønnsaker + ovnsbake = magi

Et godt alternativ for grønnsaker som har sett sine bedre dager, er å ovnsbake dem.

– Skjær grønnsakene i biter, legg dem i en ildfast form, ringle litt olivenolje og litt krydder og la det kose seg i ovnen til de er myke, sier Gerd Byermoen.

– Det skjer noe magisk med grønnsakene når de bakes - de kan brukes som egen rett eller som tilbehør til kjøtt eller fisk, legger hun til.

NRK Mat serverer blant annet denne oppskriften med ovnsbakte rotgrønnsaker:

6. Slappe saker i suppa

– Har du overmodne grønnsaker hjemme, kan du også putte dem i en gryterett, foreslår Anne Marie Schrøder.

Begynner grønnsakene å bli slappe, kan de også brukes i suppa.

– Jeg elsker suppetorsdag! sier Gerd Byermoen.

Hun pleier å samle sammen det som er av grønnsaker og andre middagsrester, og lager en deilig suppe.

– Med en god buljong og litt løk i bunnen blir det aller meste godt i en suppe. Rotgrønnsaker egner seg spesielt godt - bruker du stavmikseren kan det også raskt bli en jevnet og god suppe, sier Gerd Byermoen.

Kanskje slappe gulrøtter kan få plass i denne suppa?

7. En smud smoothie ...

Du kan redde bananen på andre måter enn å lage pannekaker. Den gule saken gjør seg nemlig veldig godt i smoothie.

– Ta av skallet, ta bort brune områder, del bananen i biter og legg den i fryseren. Perfekt til smoothie, sier Gerd Byermoen.

Og du - når det kommer til smoothie er det bare fantasien som setter grenser. Her er fire friske som kan inspirere:

8. ... eller enda søtere?

Noen typer frukt, som eple, pære, plomme og banan modner videre etter innhøsting.

– Det som skjer er at stivelsen i frukten omdannes til sukker, som gir god smak. Svært moden frukt smaker derfor søtt, forklarer Gerd Byermoen.

Er du en søtmons kan kanskje milkshake være godt til sofakosen?

Også i milkshaken vil bananen være med. Bland den med melk, vaniljeis og sjokoladepulver, og nyt.

Og har du en mango i fruktskåla som begynner å bli dårlig, eller oppskåret vannmelon som ikke blir spist opp? Kjør det med stavmikseren, hell det i en is- eller isbitform, og nyt frukten som dessert eller som isbiter i favorittdrikka.

Mango-is

Her har mangorester blitt til is.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

9. Kan en overmoden avokado reddes?

Hvis du deler en avokado i to, men spiser bare halve, kan det være vanskelig å unngå at den andre halvdelen blir brun. Men du kan faktisk lure avokadoen til å tro at den fremdeles er like hel. Da blir den ikke like fort brun.

Et tips er å spare på den halvdelen hvor steinen ligger.

– Er avokadoen først blitt dårlig, er det ikke lett å gjøre noe med det. Den bør ikke ligge i kjøleskapet - sørg også for at den ligger fritt og ikke bort i noe annet, sier Anne Marie Schrøder.

Det brune på avokadoen er dessverre gått tapt, forklarer Gerd Byermoen.

– Men bruk det som ikke er blitt brunt ennå, og lag en deilig guacamole. Den kan brukes til tacoen, på brødskiva eller som dipp, sier hun.

Avokado

Når avokadoen ser slik ut, er det vanskelig å redde den.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

10. Slappe grønnsaker har godt av et isbad

Hvis en grønnsak virker litt tørr, kan du skjære bort en skive på noen millimeter – resten kan være like fint som en fersk grønnsak. Men hvis hele er slapp, kan du fortsatt redde den.

– Hvis hele er slapp og tørr kan du legge den i et isbad, sier Anne Marie Schrøder.

Det er også rådet fra Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Slappe og triste grønnsaker har godt av et isbad, sier hun, og forklarer hvorfor:

– Årsaken til at de blir slappe er at grønnsaker er levende produkter, som inneholder mye vann. Når de blir liggende fordamper en del av vannet. Resultater blir som med oss mennesker når vi ikke får i oss væske - de blir slappe.

Men de kan komme seg etter et friskt bad og en tur i kjøleskapet i luftig plastemballasje, forklarer kommunikasjonssjef Byermoen.

Kilder: Anne Marie Schrøder/matvett.no og Gerd Byermoen/frukt.no.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.