Slik prøver folk å slippe unna billettkontroll

Billettkontrollørene har hørt det meste, men enkelte unnskyldninger er drøyere enn andre.

Billettkontrollør venter på å gå ombord

ANONYME: Billettkontrollørene stiller opp anonymt fordi de også jobber i sivil og vil unngå å bli gjenkjent.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Noen har ingen skrupler for hva de vil gjøre for å slippe unna billettkontroll, sier «Per».

Securitas-vekter «Per» og kollegaene «Ole» og «Tore» har jobbet som billettkontrollører for Ruter i til sammen 15 år.

– Jeg husker godt en fyr som hoppet av båten da han så at vi sto klare for kontroll på brygga, sier «Ole».

Det mannen ikke visste, var at det eneste stedet han kunne klatre opp på land igjen, var ved bryggekanten der kontrollørene ventet på ham.

Billettkontroll - Ruter

Billettkontrollører er ikke ute etter å gi flest mulig gebyr. Vi får ingen provisjon, sier Securitas-vekterne som NRK har møtt.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Løgn og lureri

En mann brøt opp døra og hoppet ut av en buss i fart. Noen later som de sover, og andre prøver å snakke seg ut av gebyret.

– Vi har hørt frasen «Pappa er advokat» mange ganger. Men bare én gang har vi hørt «Pappa kjører buss» som en unnskyldning for at man ikke har billett, sier «Tore».

– Så har vi de som lyver og oppgir navnet til en klassekamerat eller i et spesielt stygt tilfelle, en som oppga navnet på sin avdøde bror for å slippe gebyr, sier «Ole».

NRK har satt sammen en liste over de vanligste unnskyldningene.

– Viser skjønn

– En av de største mytene er at billettkontrollører er ute etter å gi flest mulig gebyr. Det stemmer ikke. Vi får ingen provisjon, sier «Per».

Selv om billettkontrollørene hører unnskyldningene flere ganger om dagen, betyr det ikke nødvendigvis at alt håp er ute dersom du skulle bli tatt i kontroll.

– Hvis billetten din ikke lenger er gyldig, men du kan dokumentere at du vanligvis kjøper billett, viser vi skjønn. Så er jo dette avhengig av når du sist kjøpte billett, sier «Ole».

Kontrollørene forteller at jobben handler om å lese mennesker og situasjoner.

– Vi møter folk i alle mulige faser i livet, så vi prøver å møte alle på en måte som vi selv vil bli møtt, sier «Ole».

Færre sniker

I løpet av de siste årene har antallet snikpassasjerer gått ned på grunn av holdningsskapende kampanjer, økte gebyrer og hyppige kontroller, ifølge kollektivselskapene.

– Målet er ikke å skrive ut flest mulig gebyrer, men å sikre en forebyggende effekt, slik at flest mulig reisende kjøper billett på forhånd, sier Camilla Lundberg Berntzen, pressekontakt i Skyss.

Andel passasjerer med gyldig billett i 2018

Selskap

Andel passasjerer med gyldig billett i 2018

Ruter (Oslo & Akershus)

95 prosent

AtB (Trøndelag)

98, 46 prosent

Skyss (Hordaland)

94 prosent (ved siste storkontroll)

Kolumbus (Rogaland)

98,76 prosent

Grete Opsal er fornøyd med at nesten alle i Trøndelag reiser med gyldig billett.

Til høsten innfører også AtB såkalt «åpen billettering» slik som det allerede er i flere andre byer. Da slipper du å vise frem billetten til sjåføren eller registrere på kortleser hver gang du går om bord.

– Slik blir det enklere og raskere for kundene. Åpen billettering krever at vi følger opp med flere kontroller. Men kundene våre er vant til å reise med gyldig billett, sier Opsal, direktør for kommunikasjon og drift i AtB.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.